2.8.10

Στην αντεπίθεση η Σερβία

Δευτέρα, 02 Αυγούστου 2010

Στην αντεπίθεση περνά η Σερβία, μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα, με την ίδια να υποβάλλει την Τετάρτη, λίγες μέρες μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου, σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ, στο οποίο επιμένουν ότι η μονομερής απόσχιση είναι απαράδεκτη. Παράλληλα ....απευθύνει έκκληση για νέες συνομιλίες σε «ανοικτά θέματα», συμπεριλαμβανομένης και της πρώην αυτόνομης επαρχίας της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, του Κοσόβου.  

Η διατύπωση του σχεδίου απόφασης της Σερβίας, ότι η μονομερής απόσχιση είναι απαράδεκτη, εξόργισε δυτικές χώρες, οι πλείστες από τις οποίες έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο, ενώ την ίδια στιγμή ζητούν από τη Σερβία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέχρι σήμερα, 69 από τα 192 μέλη του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο από τότε που κήρυξε την ανεξαρτησία του, το 2008, ενώ μεταξύ αυτών που δεν το έχουν αναγνωρίσει είναι η Ρωσία, η Ισπανία αλλά και η Κύπρος. Πρόκειται για χώρες που υποφέρουν ή φοβούνται αποσχιστικές ενέργειες, ως επί το πλείστον, και δεν ευνοούν τη δημιουργία προηγουμένου στο Κοσσυφοπέδιο. 


Αντιδράσεις
Ο Βρετανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι, Στίβεν Γουόρντσγουορθ, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες, έμεινε έκπληκτος όταν η Σερβία υπέβαλε το σχέδιο απόφασης στον ΟΗΕ χωρίς να ενημερώσει την Ε.Ε., παράλληλα προειδοποίησε ότι δεν έχει νόημα για τη Σερβία να αντιμετωπίσει την Ε.Ε. και τον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ενώ υποστηρίζει ότι θέλει να ενταχθεί στην Ε.Ε. Καταλήγει, καλώντας τη Σερβία να αποσύρει το σχέδιο απόφασης, για τροποποιήσεις. Με τη σειρά της η αμερικάνικη πρεσβεία αντέδρασε τονίζοντας ότι είναι «αξιοθρήνητο» το γεγονός ότι η Σερβία δεν ενημέρωσε τις ΗΠΑ πριν υποβάλει το σχέδιο απόφασης.Αξιωματούχοι του Βελιγραδίου, απαντώντας στις αντιδράσεις τόσο του Βρετανού πρεσβευτή στο Βελιγράδι Στίβεν Γουόρντσγουορθ, όσο και στην αμερικάνικη πρεσβεία, ανέφεραν ότι κατέθεσαν το σχέδιο απόφασης διότι ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι οι προτάσεις τους θα είναι οι πρώτες στην ατζέντα προς συζήτηση. Ωστόσο, στη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Σερβίας, Βοθκ Γέριμιτς και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν στη Νέα Υόρκη, ο τελευταίος κάλεσε όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο ζήτημα του Κοσόβου να στηρίξουν τη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου για την επίλυση των ζητημάτων που εκκρεμούν, ενθαρρύνοντας την πολιτική σταθερότητα και αποθαρρύνοντας τις προκλήσεις.


Αντιτίθεται και η Βοσνία 
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα όργανα της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης να αναγνωρίσουν το Κόσοβο ως ανεξάρτητο κράτος», τονίζεται σε ανακοίνωση της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης.Επίσης, ο πρέσβης της Σερβίας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Γκρούγιτσα Σπάσοβιτς, παρέδωσε την περασμένη Τετάρτη στο μέλος της προεδρίας της Βοσνίας, Ζέλικο Κόμσιτς, επιστολή του Σέρβου Προέδρου, Μπόρις Τάντιτς. Ο κ. Κόμσιτς δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ ότι η επιστολή είναι μέρος των διπλωματικών προσπαθειών της Σερβίας να εμποδίσει την αναγνώριση του Κοσόβου μετά τη δημοσιοποίηση της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.


Ολοταχώς για αναγνώριση 
«Υπάρχουν δεκάδες χώρες που μου έχουν υποσχεθεί προσωπικά ότι θα αναγνωρίσουν το Κόσοβο μετά την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε ο «Υπουργός Εξωτερικών» του Κοσόβου σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. «Αυτό με κάνει αισιόδοξο για το άμεσο μέλλον, καθώς εξετάζονται κι άλλες αναγνωρίσεις για το νέο ‘κράτος’ του Κοσόβου», πρόσθεσε ο ίδιος. 

Σημερινή/greeknation