6.8.10

Ανεπιθύμητοι στο Κομμένο οι βουλευτές στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 16 Αυγούστου.

06/08/2010



Ανοιχτή επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου απέστειλε ο πρόεδρος της Κοινότητας Κομμένου Άρτας Χρήστος Κοσμάς με την οποία τον προσκαλεί να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 16 Αυγούστου, ή εάν αυτό δεν είναι δυνατό, να ορίσει εκπρόσωπο πλην της ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣΑΗΔ και των βουλευτών του νομού για κατάθεση στεφάνου, γιατί όπως τονίζει «ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. μετά από αίτημα πολλών δημοτών, είναι να μην κατατεθεί φέτος στεφάνι από τους βουλευτές του νομού και την ηγεσία του ΥΠΕΣΑΗΔ, κατά τον εορτασμό της επετείου στις 16 Αυγούστου»

Συγκεκριμένα στην επιστολή του Χρ. Κοσμά με ημερομηνία 2-8-2010 αναφέρονται τα εξής:
«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Η Κοινότητά μας τιμά και φέτος τη θυσία των 317 Μαρτύρων του Κομμένου –θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας– με εκδηλώσεις σε συνεργασία με το...

Μορφωτικό Σύλλογο του χωριού. Με το χρέος να διατηρήσουμε άσβεστη τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος του Κομμένου αλλά και να ανάγουμε αυτή την τραγική σελίδα της ιστορίας μας, σε στοιχείο μιας ισχυρής πολιτιστικής ταυτότητας, συνεχίζουμε και φέτος τον αγώνα μας διοργανώνοντας ένα 10ημερο πολιτιστικής δράσης και δημιουργίας.

Στοχεύοντας πάντα σε εκδηλώσεις ουσίας, προσπαθούμε μέσα από αυτές να αναπτύξουμε μια εποικοδομητική επικοινωνία μεταξύ των καλλιτεχνών που συμμετέχουν και του ντόπιου πληθυσμού. Έχουμε την πεποίθηση ότι προσφέρουμε έτσι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για την εξέλιξη της κοινωνίας μας, αλλά και για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η οποία κατ' αυτό τον τρόπο γίνεται ζωντανή και λειτουργική. Δρώντας έτσι η Κοινότητά μας καταφέρνει μέσα στις αντιξοότητες της εποχής που διανύουμε, να κρατά σε ενδιαφέρον ένα σημαντικό τμήμα της νεολαίας και βάζει τα θεμέλια ενός ανοιχτού πολιτιστικού χωριού. Ενός κέντρου σύγχρονου πολιτισμού. Δυστυχώς ή ευτυχώς κάποια πράγματα νομιμοποιούνται στη συνείδηση του κόσμου και γίνονται καλύτερα αποδεκτά από την κοινωνία, όταν στηρίζονται από σοβαρούς θεσμούς και την ειλικρινή παρουσία και συμμετοχή της πολιτείας.

Με λύπη όμως μπορούμε να πούμε πως η παρουσία της πολιτείας σ' αυτή μας την προσπάθεια είναι λειψή. Και βέβαια το αποκορύφωμα αυτής της αδράνειας έγινε φέτος με την αδιαπραγμάτευτη απόφασή της να μας καταργήσει ως κοινότητα, προσφέροντάς μας έναν ανοχύρωτο θεσμικά τίτλο –αυτόν της ιστορικής έδρας– που δε μπορεί να διασφαλίσει τίποτα για το μέλλον. Ούτε και σ' εμάς, ούτε και στο Δήμο στον οποίο εντασσόμαστε.

κ. Πρωθυπουργέ,
σε λίγες μέρες θα μνημονεύσουμε τη θυσία των 317 Μαρτύρων του Κομμένου και με γιορτές ειρήνης θα προσπαθήσουμε, ακόμα μια χρονιά, να περάσουμε το μήνυμα της θέλησης ενός λαού να μετατρέπει τη δεινή πραγματικότητα σε παράγοντα δράσης για την επίτευξη υψηλών εθνικών και παγκόσμιων ιδεωδών. Οι γιορτές μας αυτές που μέχρι σήμερα ήταν μια καταγγελία κατά των τάσεων εκείνων που θέλουν να δημιουργήσουν ένα θωρακισμένο άνθρωπο, φέτος θα είναι ταυτόχρονα και μια καταγγελία για τη στάση και απόφαση του ΥΠΕΣΑΗΔ, που θέλει να αγνοεί ένα από τα αγριότερα εγκλήματα κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και ούτε αναγνωρίζει τις δικές μας δράσεις και προσπάθειες.

Θα επιδιώξουμε φέτος, κ. Πρωθυπουργέ, να δείξουμε πιο έντονα την ισχυρή μας θέληση και διάθεση αποτροπής κάθε ενέργειας, εσκεμμένης ή μη, που μπορεί να καταλήξει το Μαρτυρικό Κομμένο το όνομα μιας πλατείας στην οποία θα κατατίθενται τυπικά στεφάνια. Έτσι, ομόφωνη απόφαση του Κ.Σ. μετά από αίτημα πολλών δημοτών, είναι να μην κατατεθεί φέτος στεφάνι από τους βουλευτές του νομού και την ηγεσία του ΥΠΕΣΑΗΔ, κατά τον εορτασμό της επετείου στις 16 Αυγούστου. Η δική σας παρουσία εδώ θα αποδώσει ιδιαίτερη τιμή στις εκδηλώσεις μας καθώς θα δηλώσει τη διάθεση της πολιτείας να κρατήσει ανοιχτό το ζήτημα του Κομμένου. Σε περίπτωση αδυναμίας, παρακαλούμε θερμά να ορίσετε εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, πλην της ηγεσίας του ΥΠ-ΕΣΑΗΔ και των Βουλευτών του Νομού μας.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας
Χρήστος Κοσμάς».

http://epirus-ellas.blogspot.com/2010/08/16.html