1.7.10

Πρόταση να παραδοθούν στην Ελλάδα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion C από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό - Εξετάζεται και η εκδοχή μετατροπής αεροσκαφών της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας


Πρόταση να παραδοθούν στην Ελλάδα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion C από το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό, αλλά να αναλάβει η εγχώρια πολεμική βιομηχανία το κόστος ανακατασκευής και εκσυγχρονισμού τους. Εξετάζεται και η εκδοχή μετατροπής αεροσκαφών της παλαιάς Ολυμπιακής Αεροπορίας. Πριν περίπου ένα μήνα παράγοντες της αμερικανικής εταιρίας Lockheed Martin κατέθεσαν στην ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού ολοκληρωμένη πρόταση για την επαναλειτουργία των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 ORION, όπως αποκάλυψε εκπρόσωπος της εταιρίας, σε συνέντευξη Τύπου στην Αθήνα. Τα ελληνικά ORION εδώ και δύο χρόνια έχουν περιπέσει σε αχρηστία και δεν πετούν στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί πρότειναν, ως ενδιάμεση λύση, να επαναφέρουν ...αρχικώς σε λειτουργία 2 P-3 τύπου Β με αναβάθμιση που θα τους χαρίσει ζωή για τουλάχιστον 3 χρόνια. 

Η μακροπρόθεσμη λύση ωστόσο που πρότειναν και που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, είναι να λάβει δωρεάν η Ελλάδα 4 αεροσκάφη P-3 τύπου C από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού, τα οποία θα ανακατασκευαστούν πλήρως. Δηλαδή θα αποκτήσουν νέα πτερύγια, νέο κινητήρα και σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικών. Με τη δομική αναβάθμισή τους θα έχουν κατ’ ελάχιστο 20 επιπλέον χρόνια ζωής και 15.000 ώρες πτήσης και θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας αποστολές ανθυποβρυχιακές, επιφανείας, ναρκοθέτησης, παράκτιας ασφάλειας και έρευνας-διάσωσης.
Σημειώνεται ότι τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας θεωρούνται ιδανικά για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων και σύμφωνα με αναλυτές είναι αδιανόητο σε μια περίοδο κορύφωσης της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα, να μην υπάρχουν ειδικά μέσα για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Αυτό το κενό επιχειρούν να καλύψουν οι Αμερικανοί, με το αζημίωτο βέβαια, καθώς το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει προϋπολογιστεί από το Πολεμικό Ναυτικό στα 250 εκατομμύρια ευρώ.


Και η πάμφθηνη λύση
Σε καιρό κρίσης τα πάντα μπορεί να μηχανευτεί κανείς για να γλυτώσει λεφτά. Μια άλλη ιδέα που έχει πέσει στο τραπέζι, αρκετά εφευρετική, ίσως μειώσει το κόστος στο ελάχιστο. 
Σύμφωνα με αυτήν, προβλέπεται η αγορά παροπλισμένων αεροσκαφών της Ολυμπιακής τύπου ATR-72 έναντι μόλις 2 εκατομμυρίων ευρώ το κομμάτι και την προσθήκη αισθητήρων και άλλων ηλεκτρονικών ώστε να αποκτήσουν τη διαμόρφωση αεροσκάφους ναυτικής συνεργασίας.
Ο εκπρόσωπος της Lockheed Martin Ντένης Πλέσσας όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σύγκριση μεταξύ των δύο λύσεων, υπογράμμισε ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει αφού τα αεροσκάφη φτιάχτηκαν για άλλο σκοπό το καθένα" σημειώνοντας ότι τα ανακατασκευασμένα P-3 ORION θα έχουν τη δυνατότητα μεταφοράς οπλικού φορτίου, κάτι που δεν είναι δυνατό σε ένα πρώην επιβατικό αεροσκάφος. 

news247/greeknation