9.6.10

Νέες κυρώσεις κατά του Ιράν



Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

09/06/2010 | 11:43 Τελευταία Ενημέρωση 11:43 09/06/2010
Τέταρτο γύρο κυρώσεων, τον «πλέον ουσιαστικό» σύμφωνα με τις ΗΠΑ, αναμένεται να επιβάλει την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

«Αυτές θα είναι οι πλέον ουσιαστικές κυρώσεις που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η Τεχεράνη», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας συνεδριάζει προκειμένου να ψηφίσει ένα προσχέδιο ψηφίσματος που είναι το αποτέλεσμα πέντε μηνών διαπραγματεύσεων μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Κίνας και τη Ρωσίας. ...

Οι τέσσερις δυτικές δυνάμεις επιθυμούσαν πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις, αλλά το Πεκίνο και η Μόσχα εργάστηκαν σκληρά προκειμένου να γίνουν πιο ήπιες. Ανάμεσα στα μέτρα που προτείνονται είναι η επέκταση του εμπάργκο όπλων στην Τεχεράνη, η επέκταση της «μαύρης λίστας» ιρανικών εταιρειών των οποίων παγώνουν τα στοιχεία του ενεργητικού και η αυξημένη εγρήγορση σε σχέση με τις συναλλαγές ιρανικών τραπεζών στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, το ψήφισμα θα περάσει, πιθανώς με 12 θετικές ψήφους από τις 15. Ο Λίβανος πιθανώς να απέχει, ενώ η Τουρκία και η Βραζιλία είτε θα απέχουν είτε θα ψηφίσουν αρνητικά.
skai.gr