12.6.10

Συνέντευξη του πρωθυπουργού στην αυστριακή εφημερίδα «ΝΤΕΡ ΣΤΑΝΤΑΡ»


 - Επανέρχεται στην πρόταση για ευρωομόλογο

Γ. Παπανδρέου: «Η Αθήνα δεν κινδυνεύει πλέον με χρεοκοπία»

Την αλλαγή του δυσμενούς κλίματος για τη χώρα επιχειρεί με διεθνείς παρεμβάσεις ο πρωθυπουργός
Τελευταία ενημέρωση: 
Σε νές κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα θα βγεί από το τούνελ της οικονομικής κρίσης, αλλά και σε «συστάσεις» για το ρόλο που καλείται να παίξει η Ε.Ε. στον χρηματοοικονομικό τομέα, προχώρησε ο Γ. Παπανδρέου, με συνάντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «ΝΤΕΡ ΣΤΑΝΤΑΡ».
Με τον τίτλο "Η Αθήνα δεν κινδυνεύει πλέον με χρεοκοπία", η αυστριακή εφημερίδα φιλοξενεί συνέντευξη του έλληνα πρωθυπουργού, όπου, ο Γ. Παπανδρέου ζητά από την Ευρώπη να μην προβεί σε εξοντωτικές ...
πολιτικές, αλλά να επενδύσει στην ανάπτυξή της. Στην κατεύθυνση η Ε.Ε. να αποκτήσει πόρους, ο πρωθυπουργός προτείνει τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγου.
Όπως αποκαλύπτει ο Γ. Παπανδρέου συζήτησε με τον Αυστριακό καγκελάριο, Βέρνερ Φάιμαν, την επιβολή φόρου χρηματοικονομικών συναλλαγών, φόρου εκπομπής ρύπων, την εισαγωγή euro-bonds ως ευρωπαϊκή πηγή εσόδων για υποδομές και εκπαίδευση, αλλά και τη δημιουργία ενός ρυθμιστικού πλαισίου για τις τράπεζες, προκειμένου αυτές να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν.
"Χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη", τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόσθεσε με αφορμή την κατάσταση, έτσι όπως διαμορφώθηκε στις συνθήκες κρίσης, η ιδέα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης είναι πραγματική και αναγκαία, καθώς πολλές διακυμάνσεις οφείλονταν στον ισχυρισμό ότι η Ευρώπη δεν ήταν ικανή να αντιδράσει.
O πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι "η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα για να αποτραπεί η απειλή κινδύνου απώλειας της δουλειάς, της σύνταξής τους και του ευρώ, με την οποία ζουν εδώ και οκτώ μήνες οι Έλληνες που ταράζονται από φημολογίες και φόβους".
Κατηγορηματικά διέψευσε ο Γ. Παπανδρέου τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας και εξόδου της από την ευρωζώνη, και χθες, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Διεθνούς Συνδέσμου Τραπεζών στη Βιέννη, ενώ αισιόδοξος για τις εξελίξεις στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αναφέροντας ότι υπάρχουν ενδείξεις πως η εκτέλεση του προϋπολογισμού έχει δρομολογηθεί σωστά, παρά την επώδυνη ύφεση. Πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της, εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Ντόιτσε Μπανκ Γιόζεφ Ακερμαν.
"Στην Ελλάδα δεν είμαστε ευχαριστημένοι"
Σε δήλωσή τους στην κρατική τηλεόραση της Αυστρίας, ο Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει φόβος για νέες κοινωνικές αντιδράσεις, τόνισε: "Στην Ελλάδα δεν είμαστε ευχαριστημένοι, ούτε και εγώ είμαι, με την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα. Οι πολίτες θέλουν αυτή την αλλαγή. Ακριβώς αυτό το δρόμο ακολουθούμε. Θέλουμε σε λίγα χρόνια να είμαστε σε θέση να λέμε ότι, η Ελλάδα αποτελεί υπόδειγμα για τον τρόπο με τον οποίο κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση".
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, μιλώντας στο "ORF TV", επανέλαβε την ικανοποίησή του για την πορεία του ελλείμματος. "Τους τελευταίους πέντε μήνες έχουμε ήδη μειώσει το έλλειμμα μας κατά 40%. Έχουμε ξεπεράσει τους στόχους που έχουμε θέσει. Σημειώνουμε πρόοδο και προβαίνουμε σε ριζικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καταστήσουμε ανταγωνιστικότερη την οικονομία μας και ελκυστικότερη για τους επενδυτές.", σημείωσε.
enet