8.5.10

Στον εντοπισμό μίας νεαρής αδύνατης κοπέλας, επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ - Oμάδα 20 ατόμων που δρούσε με στρατιωτική πειθαρχία στο κέντρο της Αθήνας




Στον εντοπισμό μίας νεαρής αδύνατης κοπέλας, που φέρεται να εκτόξευσε μία από τις βόμβες μολότοφ στην τράπεζα Marfin, επικεντρώνονται οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, ύστερα από την εξέταση του διαθέσιμου οπτικού υλικού και τις περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων. Οι αξιωματικοί, σύμφωνα με την εφημερίδα “Το Βήμα”, στρέφουν τις έρευνές τους και σε δύο ακόμη νεαρά άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες ασφαλείας παρακείμενων κτιρίων να σπάνε με βαριοπούλα την τζαμαρία του καταστήματος της τράπεζας στην οδό Σταδίου και να πετάνε δύο ακόμη μολότοφ. Ο ένας μάλιστα θεωρείται από τους αστυνομικούς “υπό προϋποθέσεις αναγνωρίσιμος”. Η ομάδα που αποτελείτο, σύμφωνα με μαρτυρίες από 20 περίπου άτομα, δρούσε με στρατιωτική πειθαρχία και, όπως σημειώνεται, φαίνεται πως υπήρξε προσυγκέντρωσή τους στην Ομόνοια, όπου μοιράστηκαν οι φονικές μολότοφ. ...
Οι αστυνομικές αρχές επιχειρούν να ακολουθήσουν τις κινήσεις της ομάδας αυτής, έχοντας συγκεντρώσει το υλικό από κάμερες στην Ομόνοια και την πλατεία Συντάγματος, καθώς και τις οδούς Σταδίου, Πατησίων και Πανεπιστημίου, ερευνώντας παράλληλα 15 ακόμη εμπρηστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν την ίδια ημέρα. H Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία συμμετέχει στις έρευνες της ΕΛ.ΑΣ, ενώ αξιωματικοί της Κρατικής Ασφάλειας και του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής επιχειρούν να αντιστοιχήσουν τις καταγεγραμμένες φιγούρες με υπόπτους από τα αρχεία. Στο μεταξύ, αναζητούνται πλάνα από το οπτικό υλικό, που εξετάζεται καρέ καρέ, όπου ενδεχομένως κάποιος από τους υπόπτους πραγματοποιεί κλήσεις από κινητό τηλέφωνο. 
Το ενδιαφέρον των αστυνομικών εστιάσθηκε στον άξονα Πατησίων - Ομόνοια - Σταδίου - πλατεία Συντάγματος από τις 13.40 ως τις 14.00, οπότε και σημειώθηκε ο μοιραίος εμπρησμός που στοίχισε τις ζωές τριών συνανθρώπων μας, με ανώτατο αξιωματικό να χαρακτηρίζει 50-50 τις πιθανότητες να εντοπιστούν οι δράστες. Παράλληλα, οι αστυνομικές αρχές εξετάζουν αναφορές αντιεξουσιαστών σε διάφορους δικτυακούς τόπους.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, περίπου 7 με 9 ομάδες κουκουλοφόρων, με 10 έως 20 άτομα έκαστη, είχαν διασκορπιστεί σε διάφορα σημεία της πορείας, πραγματοποιώντας ταυτόχρονες εμπρηστικές επιθέσεις σε διαφορετικά σημεία.
Μετά τον εφοδιασμό με μολότοφ στην Ομόνοια, όπως σημειώνεται σε αναφορές, ακολούθησε σύγκρουση με δυνάμεις των ΜΑΤ στη συμβολή των οδών Σταδίου και Αιόλου, ενώ τρεις ακόμη επιθέσεις σημειώθηκαν σε καταστήματα στο ύψος της οδού Πεσμαζόγλου.
Λίγα λεπτά πριν από τη φονική επίθεση στη Marfin, έχει καταγραφεί επίθεση στο βιβλιοπωλείο Ιανός, όπου διακρίνονται σκιές, ενώ δεν φαίνονται καθαρά όσοι επιτέθηκαν στην τράπεζα λόγω του διερχόμενου πλήθους που μετείχε στην πορεία. 
greek-nation