3.5.10

Βατερλώ του ΠΑΣΟΚ το ΔΝΤ



Επίθεση Σαμαρά σε κυβέρνηση- Παπανδρέου για τα μέτρα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Διονύσης Νασόπουλος

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Δευτέρα 3 Μαΐου 2010

▅Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. προανήγγειλε πρωτοβουλίες και  προτάσεις από την πλευρά του που θα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν άλλες,  λιγότερο επώδυνες λύσεις για ταχύτερη έξοδο από την κρίση
Οξύτατη επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Γ. Παπανδρέου εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς μετά την ανακοίνωση των μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία δανειοδότησης από Ε.Ε. και ΔΝΤ, αλλά άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να υπερψηφίσει η Ν.Δ. στη Βουλή το «πακέτου» διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. 
«Διαφώνησα με την προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όταν μπορούσε ακόμα να αποφευχθεί. Σήμερα, μοναδική μου έγνοια είναι η εφαρμογή πολιτικών που θα μας βγάλουν από αυτή τη μέγγενη μια ώρα αρχύτερα»,... ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και στο σημείο αυτό επικεντρώθηκαν και επιτελικά στελέχη του κόμματος που εκτιμούσαν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα «τορπιλίσει» τη συμφωνία στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σαμαράς είναι αποφασισμένος να κινηθεί σε υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και τις ενστάσεις του για βασικά μέτρα της συμφωνίας στήριξης αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. εγκαλεί την κυβέρνηση ότι «δεν δέχθηκε κανέναν διάλογο πριν πάρει τις αποφάσεις της», αλλά - όπως τόνιζαν χθες στενοί συνεργάτες τουδεν πρόκειται να απόσχει από το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, έστω κι αν θεωρεί ότι ο Πρωθυπουργός ανταποκρίνεται στο σχετικό αίτημα «κατόπιν εορτής».

Σε ό,τι αφορά το σκληρό πακέτο λιτότητας, ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «ομολογία ενός αληθινού Βατερλώ προβλέψεων και πολιτικών της κυβέρνησης» και προανήγγειλε πρωτοβουλίες και προτάσεις από την πλευρά του που θα καταδεικνύουν ότι υπάρχουν άλλες, λιγότερο επώδυνες λύσεις για ταχύτερη έξοδο από την κρίση. «Ξέρω πολύ καλά τι σημαίνει για όλους τους Ελληνες αυτή η δραματική περιπέτεια. Ξέρω με ποιον τρόπο μπορεί να τελειώσει όσο γίνεται γρηγορότερα και λιγότερο οδυνηρά. Και αποκλειστική μου προτεραιότητα είναι αυτό ακριβώς. Το μπορούμε. Και θα το καταφέρουμε», ήταν το δικό του μήνυμα.

Πέντε ενστάσεις
Κατά τον κ. Σαμαρά, η κυβέρνηση έχει πλέον «ξοδέψει κάθε απόθεμα αξιοπιστίας», ενώ η χώρα κινδυνεύει σήμερα «περισσότερο από την υπερβολική δόση του “φαρμάκου”, παρά από την ίδια την “ασθένεια”». Αμφισβήτησε δε έντονα την αποτελεσματικότητα του προγράμματος λιτότητας που ανακοινώθηκε χθες, τονίζοντας ότι:

Δεν υπάρχει αληθινός περιορισμός της σπατάλης.

Δεν υπάρχουν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, υπάρχουν μέτρα μείωσης συντάξεων.

Δεν υπάρχει πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Δεν υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα που θα τόνωναν τις αγορές, θα περιόριζαν τα «λουκέτα» και θα συγκρατούσαν την ανεργία. Δεν υπάρχει προοπτική αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ.
αναμένεται να παρουσιάσει αναλυτικά τις ενστάσεις του για βασικά μέτρα της συμφωνίας στήριξης στο Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών

ΚΚΕ: «Να τους σαρώσουμε...»

ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ των κινητοποιήσεων δείχνει το ΚΚΕ, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «αισχρά ψέματα». «Ηρθε η ώρα της ευθύνης. Ο καθένας από το πόστο του και όλοι μαζί σε ένα πλειοψηφικό, παλλαϊκό ρεύμα.

Μπορούμε να τους σαρώσουμε...», δήλωσε η γενική γραμματέας του κόμματος κ. Αλέκα Παπαρήγα, εκτιμώντας παράλληλα ότι τα μέτρα δεν είναι για τρία χρόνια. «Σε λίγους μήνες θα τα αλλάξουν και θα τα ξαναλλάξουν. Αν το κίνημα βρεθεί με σκυμμένο το κεφάλι, τότε η τραγωδία θα είναι ανυπολόγιστη», κατέληξε.

ΣΥΝ: Δημοψήφισμα τώρα
Την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ώστε «ο λαός να επιλέξει ο ίδιος τον δρόμο για το μέλλον του», επανέφερε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση για «εγκληματικές επιλογές». «Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά πανικόβλητη και δίχως καμία δημοκρατική νομιμοποίηση στην άνευ όρων παράδοση της ελληνικής κοινωνίας στις άγριες διαθέσεις του κεφαλαίου και των αγορών», σχολίασε.

Αίσθηση προκάλεσε και η νέα παρέμβαση του πρώην προέδρου του ΣΥΝ κ. Αλ. Αλαβάνου, ο οποίος σήμανε «ανένδοτο αγώνα για να πέσει αυτή η κυβέρνηση», την οποία και συνέκρινε με τη δικτατορία των Απριλιανών! «Η ελληνική κυβέρνηση του 2010 θα μείνει όντως στην ιστορία. Δίπλα στις μοιραίες κυβερνήσεις του 1987, του 1922, του 1947, του 1967, του 1974 που οδήγησαν την Ελλάδα στην καταστροφή», υποστήριξε.

ΛΑΟΣ: Χωρίς εγγύηση
«Αδύναμη κυβέρνηση, αδύναμη διαπραγμάτευση, αδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης, εκτιμώντας ότι ο Πρωθυπουργός «κατόρθωσε να γίνει πλέον μέρος του προβλήματος» και πως τα νέα μέτρα «συνθλίβουν την αξιοπρέπειά μας χωρίς καμία εγγύηση ότι θα μπορέσουμε να αποδράσουμε οριστικά από την κρίση». 
tanea