6.5.10

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΑΙΤΗΣΗ. ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΦΥΛΑΚΗ ΟΣΟ ΖΟΥΝ.


Οι κάμερες κατέγραψαν τους δολοφόνους

Τρεις νεκροί από τον εμπρησμό με μολότοφ της Μarfin Βank

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Στέλιος Βραδέλης svradelis@dolnet.gr

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

▅ Συγγενής θύματος καταρρέει μόλις μαθαίνει για την τραγωδία στο υποκατάστημα της Μarfin- Εgnatia  στην οδό Σταδίου
Από τις κάμερες ασφαλείας της τράπεζας Μarfin- Εgnatia στην οδό Σταδίου 23 αλλά και των γειτονικών κτιρίων προσπαθεί η Αστυνομία να εντοπίσει τους δράστες της επίθεσης στο υποκατάστημα της τράπεζας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τριών υπαλλήλων της, εκ των οποίων η μία γυναίκα ήταν έγκυος 4 μηνών. 
Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, από την πρώτη εξέταση του οπτικού υλικού προκύπτει πως τουλάχιστον τρία άτομα έριξαν βόμβες μολότοφ στο εσωτερικό της τράπεζας, οι οποίες προκάλεσαν τον θάνατο της 35χρονης Παρασκευής Ζούλια, της 32χρονης Αγγελικής Παπαθανασοπούλου και του 36χρονου Επαμεινώνδα Τσάκαλη.

Στις 2.03 μ.μ. και ενώ στην οδό Σταδίου, σύμφωνα με την Αστυνομία, τα μπλοκ ...διαδηλωτών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς κατευθύνονταν προς την πλατεία Συντάγματος, κουκουλοφόροι που κινούνταν παράλληλα και στο πλάι των συγκεκριμένων μπλοκ άρχισαν να πετούν πέτρες και μολότοφ με στόχο το υποκατάστημα της Μarfin- Εgnatia Βank που ήταν ανοικτό. Σχεδόν ταυτόχρονα ξεσπούσαν επεισόδια από άλλες ομάδες κουκουλοφόρων στο Σύνταγμα. Η κεντρική πόρτα του υποκαταστήματος της Μarfin ήταν κλειδωμένη για να μη μπουν διαδηλωτές. Με βαριοπούλα οι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία, έριξαν μέσα εύφλεκτο υγρό και στη συνέχεια μολότοφ. Το αποτέλεσμα ήταν να εξαπλωθεί πολύ γρήγορα η φωτιά στο ισόγειο της τράπεζας.

Οι πυκνοί καπνοί που δημιουργήθηκαν από χαρτιά, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και άλλα εύφλεκτα υλικά οδήγησαν τους αποκλεισμένους υπαλλήλους στην αναζήτηση σωτηρίας στους πάνω ορόφους του κτιρίου. Να σημειωθεί ότι δεν διαθέτει μεταλλικά ρολά ασφαλείας, αφού σύμφωνα με πηγές της τράπεζας απαγορεύεται η τοποθέτησή τους επειδή είναι νεοκλασικό. Στο ισόγειο δεν υπήρχε έξοδος κινδύνου και οι εγκλωβισμένοι προσπάθησαν να βρουν σωτηρία τρέχοντας στους ορόφους. Στον τρίτο όροφο, σύμφωνα με την αυτοψία, υπάρχει η πόρτα του κλιμακοστασίου, που επικοινωνεί με άλλο χώρο.

Οπως είπε ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Απόστολος Γεροκώστα, «αμέσως ειδοποιήθηκαν οι διαθέσιμες πυροσβεστικές δυνάμεις στην περιοχή, ενώ από τον Πυροσβεστικό Σταθμό της Μουρούζη αναχώρησε ένα κλιμακοφόρο όχημα της υπηρεσίας». Το πλησιέστερο όχημα της Πυροσβεστικής βρισκόταν στην πλατεία Κοραή, ένα δεύτερο στην κάτω πλευρά της Κλαυθμώνος, ενώ κινητοποιήθηκαν και τα οχήματα που ήταν στην Ομόνοια και στα Χαυτεία.

Εμπόδισαν τους πυροσβέστες!
Οι πρώτοι πυροσβέστες όμως που επιχείρησαν να φτάσουν στο σημείο της τραγωδίας είχαν να αντιμετωπίσουν τους διαδηλωτές που αρχικά επιχείρησαν να τους απωθήσουν. Το αποτέλεσμα ήταν οι πυροσβέστες να φτάσουν πεζή, ενώ το όχημα χρειάστηκε περίπου 7 λεπτά για να καλύψει μια απόσταση 50 μέτρων από τις πέτρες των διαδηλωτών. *

Οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που εξέτασαν το κτίριο αποδίδουν τον θάνατο των τριών υπαλλήλων της τράπεζας στο «φαινόμενο της καμινάδας» που αναπτύχθηκε μέσα στο νεοκλασικό. «Ο πυκνός καπνός που δημιουργήθηκε από την καύση των υπολογιστών, των γραφείων και των πολλών εύφλεκτων υλικών που υπήρχαν στην τράπεζα βρήκε ουσιαστικά διέξοδο προς τα πάνω από τη σκάλα του κλιμακοστασίου απ΄ όπου επιχειρούσαν να διαφύγουν οι εγκλωβισμένοι» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής. «Ο θάνατος και των τριών ατόμων προκλήθηκε από τον πυκνό και τοξικό αέρα που εισέπνευσαν», λέει στα «ΝΕΑ» ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουτσάφτης που πραγματοποίησε τη νεκροψία. Η μία από τις δύο γυναίκες (σύμφωνα με πληροφορίες, η 32χρονη Αγγελική Παπαθανασοπούλου, η οποία ήταν και έγκυος) πέθανε μερικά εκατοστά προτού βρει τη σωτηρία της στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου. 
_________________________________________________________
* Εδώ υπάρχει και συναυτουργία σε εκτέλεση ανθρωποκτονίας κατά συρροήν, των  αναρχικών που εμπόδισαν τους πυροσβέστες να προσεγγίσουν εγκαίρως.
 Συνεπώς πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη και κατά των υπολοίπων -που έχουν καταγραφεί από τις κάμερες . 
 Αν δεν ασκηθεί, θα υπάρχει παράβαση καθήκοντος από την αρμοδία εισαγγελική Αρχή.
EFENPRESS