21.5.10

Βιομηχανική συνεργασία ΗΠΑ-Ρωσίας για την συνέχεια της παραγωγής του An-124 Condor;

21-05-2010 10:48:13
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αξιολογούν μια ρωσική πρόταση για την κοινή παραγωγή του βαρέος μεταγωγικού αεροσκάφους An-124 Condor, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό Σεργκέι Ιβανόφ.

Image

Αεροσκάφος An-124.


Όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, , «έχουμε συζητήσει «έχουμε συζητήσει ένα πρότζεκτ πλήρους κλίμακας που περιλαμβάνει την από κοινού παραγωγή του αεροσκάφους, την σύσταση κοινοπραξίας, τις προοπτικές πώλησης σε αγοραστές στις ΗΠΑ και την Ρωσία, τόσο στρατιωτικές υπηρεσίες όσο και πολιτικές, αλλά και την δημιουργία κοινών υποδομών για την υποστήριξή των...
αεροσκαφών.»

Αεροσκάφη An-124 χρησιμοποιούνται κατά κόρον από αμερικανικές και συμμαχικές τους ένοπλες δυνάμεις αλλά και εταιρείες. Η Boeing για παράδειγμα έχει συμβόλαιο με την ρωσική Volga-Dnepr για την μεταφορά ογκοδών φορτίων στο εργοστάσιό της στο Έβερετ των ΗΠΑ.

Επιπλέον, η United Launch Alliance νοικιάζει αεροσκάφη An-124 για την μεταφορά του πύραυλου Atlas V από το Ντένβερ στο κέντρο εκτόξευσης στο ακρωτήρι Κανάβεραλ της Φλόριντα.

Η Space Systems Loral νοικιάζει και αυτή An-124 για την μεταφορά δορυφόρων από την Καλιφόρνια στο διαστημοδρόμιο της Arianespace στο Κουρού της Γαλλικής Γουινέας.

Κυρίως όμως, το αμερικανικό Πεντάγωνο, σύμφωνα με τον Ιβανόφ, έχει κλείσει συμβόλαια για την μεταφορά στρατιωτικού υλικού στο Αφγανιστάν κυρίως, μέχρι το 2016.

Ο Ρώσος πολιτικός κατέληξε λέγοντας ότι «τα αεροσκάφη An-124, που κατασκευάστηκαν επί σοβιετικής περιόδου, έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως από τις ΗΠΑ. Υπό αυτές τις συνθήκες λοιπόν, προτείνουμε πλήρη συμμετοχή στο πρόγραμμα του αεροπλάνου, αντί για απλή ενοικίασή του.»

Το An-124 σχεδιάστηκε από το σχεδιαστικό γραφείο Antonov Design Bureau το 1982, και κατακευάστηκε στο Κίεβο και στο Ουλίανοφσκ μέχρι το 1995. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την προμήθεια επιπλέον 20 αεροσκαφών του τύπου μέχρι το 2020.

Το An-124 είναι αντίστοιχο με το μεγαλύτερο αμερικανικό μεταγωγικό, το C-5 Galaxy της Lockheed Martin, αλλά έχει 25% μεγαλύτερη μεταφορική ικανότητα, που αγγίζει τους 150 μετρικούς τόνους για πτήση σε απόσταση 3.000 χιλιομέτρων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.g