1.3.10

«Help-για μια ζωή χωρίς τσιγάρο»



Δευτέρα, 01 Μαρτίου 2010



Το πρόγραμμα ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής ένωσης «Help-για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» συνεχίζει να ταρακουνά το κοινό και κυρίως τους νέους για τις βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος. Την Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου, το ειδικό περίπτερο του Help έδωσε το παρόν του στην αυλή του λυκείου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου III στην Λευκωσία. Στο περίπτερο εκτελούνταν μετρήσεις του μονοξειδίου του άνθρακα στους πνεύμονες των παρευρισκομένων και πληροφόρηση για το θέμα του καπνίσματος.

Η παρουσία του «Help-για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» δεν άφησε κανέναν αδιάφορο. Ανεξαιρέτως, μαθητές και το προσωπικό του σχολειού πέρασαν από το περίπτερο για να μετρήσουν τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα και να πάρουν πληροφορίες για τα αρνητικά αποτελέσματα του τσιγάρου στον ανθρώπινο οργανισμό και στην ποιότητα ζωής.

Παρατηρήθηκε μέσα από τις μετρήσεις μονοξειδίου του άνθρακα ότι ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών είναι καπνιστές. Επίσης αρκετοί μαθητές αλλά και προσωπικό που δεν καπνίζουν έχουν ψηλά επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα ως παθητικοί καπνιστές. Το θέμα του καπνίσματος είναι κάτι που πρέπει να ευαισθητοποιήσει όλους αφού επηρεάζει μικρούς και μεγάλους.

Κύρια πηγή πληροφόρησης των νέων για τους κινδύνους του καπνίσματος είναι η ιστοσελίδα του «Help – για μια ζωή χωρίς τσιγάρο», http://www.help-eu.com που αποσκοπεί στην διακοπή και ενημέρωση από το κάπνισμα, όπως επίσης στην πρόληψη και στην προστασία από το παθητικό κάπνισμα.

Το Πρόγραμμα Help
Ο αγώνας κατά του καπνίσματος έχει γίνει μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της δημόσιας υγείας
Το κάπνισμα προκαλεί πάνω από 650.000 θανάτους κάθε χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση δηλ. έναν στους επτά θανάτους. Ο αριθμός αυτός περιλαμβάνει 19.000 θανάτους από παθητικό κάπνισμα δηλαδή ατόμων που δεν έβαλαν ποτέ τσιγάρο στο στόμα τους! Οι ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα αποτελούν σήμερα από μόνες τους την πιο διαδεδομένη αιτία θανάτου στην Ευρώπη.

Την 1η Μαρτίου 2005, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε μία μεγάλη εκστρατεία στα μέσα ενημέρωσης των 25 τότε Κρατών Μελών της ΕΕ, με σκοπό την πρόληψη και την παύση του καπνίσματος, και την ενημέρωση για τους κινδύνους του παθητικού καπνίσματος. Η εκστρατεία «Help-για μια ζωή χωρίς τσιγάρο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεξήχθη και στα 27 Κράτη Μέλη της ΕΕ και υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες εκστρατείες ευαισθητοποίησης για τη δημόσια υγεία που έγινε ποτέ στον κόσμο.


Σημειώνουμε ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε ο πρώην Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κος Μάρκος Κυπριανού και συνεχίζει η παρούσα επίτροπος, κα Ανδρούλλα Βασιλείου.