28.2.10

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΚΥΚΛΩΜΑ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ






Ύστερα από πολύμηνη αστυνομική έρευνα και κατάλληλη αξιοποίηση προανακριτικών στοιχείων, αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, πέτυχαν την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης, τα μέλη της οποίας κατείχαν παρανόμως και διαπραγματεύονταν την πώληση αντικειμένων που εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για «την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Ειδικότερα, βραδινές ώρες της 26-02-2010, στην Εγνατία Οδό (ύψος της διασταύρωσης Καβάλας), συνελήφθησαν δύο ημεδαποί, ηλικίας, 48 και 51 ετών, διότι στα πλαίσια αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας, στο αυτοκίνητο, όπου αυτοί επέβαιναν, εντοπίσθηκε και κατασχέθηκε ένα χάλκινο άγαλμα του 4ου αιώνα π.Χ (τύπου Δορυφόρου του Λυσίππου).

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες έρευνες στις οικίες των συλληφθέντων (στην περιοχή της Δράμας), όπου βρέθηκαν επίσης:

• Μία Χάλκινη Κεφαλή Αγοριού Ρωμαϊκής Περιόδου
• Μία ανάγλυφη πέτρα με παράσταση γυναίκας
• Δύο χάλκινα νομίσματα
• Έντεκα χρυσά νομίσματα
• Ένα ασημένιο νόμισμα
• Ένα Χάλκινο Κεφάλι νεαρού Ανδρός
• Τρεις σφραγίδες
• Δύο παλαιά βιβλία
• Επτά CD ROM, σε δύο από τα οποία ήταν υποθηκευμένες φωτογραφίες αγαλμάτων και παλαιά βιβλία.
Όλα τα ανωτέρω κατασχεμένα αντικείμενα εξετάστηκαν από αρχαιολόγους του Υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίοι πιστοποίησαν ότι αυτά εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου για «την προστασία Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».
Ιδιαιτέρα δε, ως προς το άγαλμα και την κεφαλή, γνωμάτευσαν ότι αυτά κρίνονται ως αντικείμενα μοναδικής αρχαιολογικής, ιστορικής και εμπορικής αξίας.


EFENPRESS