28.11.09

Ο Πούτιν στο Παρίσι για ελικοπτεροφόρο και αγωγούς


27-11-2009 12:26:50
Η διήμερη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας στην Γαλλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της νέας συνεργασίας που επιθυμεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την Ευρώπη γενικότερα.
Η Μόσχα ενδιαφέρεται στο να αγοράσει ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο και σκάφος αποβατικών επιχειρήσεων κλάσης Mistral, που στην περίπτωση που η αγορά αυτή υλοποιηθεί θα αποτελεί ένα πρωτόγνωρο γεγονός πώλησης δυτικών όπλων στη Ρωσία.

Το εικοσιενός χιλιάδων τόνων σκάφος τύπου Mistral και με μήκος 200 μέτρων έχει τη δυνατότητα να φέρει μεταφορικά ελικόπτερα βαρέως τύπου, αποβατικά σκάφη και να φιλοξενεί πάνω από 900 άνδρες για αεραποβατικές και αποβατικές επιχειρήσεις. Η Ρωσία ενδιαφέρεται για την αγορά ενός τέτοιου σκάφους και για την ναυπήγηση τριών ακόμη σε ρωσικές εγκαταστάσεις κατόπιν αδείας. Πολλοί πάντως είναι αυτοί που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τα σχέδια αυτά της Μόσχας καθώς θεωρούν πως μια τέτοια αγορά θα καταστήσει τη χώρα ικανή να πραγματοποιεί αποβατικές ενέργειες υπενθυμίζοντας παράλληλα την εμπλοκή της χώρας στη Γεωργία. «Μέσω αυτών σκαφών η Μόσχα θα επιχειρήσει να κάνει προβολή ισχύος» δήλωσε γάλλος αμυντικός αναλυτής.

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός της Ρωσίας επιθυμεί την εξεύρεση περισσότερων ευρωπαϊκών εταίρων στην συμμετοχή τους στην κατασκευή δύο νέων αγωγών πετρελαίου έτσι ώστε να συνδέσουν ευρωπαϊκούς σταθμούς ενέργειας με τα πετρελαϊκά κοιτάσματα της Ρωσίας.
defencenet/EFENPRESS