5.11.09

Ο Ε.Βενιζέλος μιλά για όλα: Υποβρύχια, ΕΝΑΕ, ΤΟΜΑ, φρεγάτες, έκτακτες κρίσεις, ελληνοτουρκικά



04-11-2009 15:03:31
Τις κατευθυντήριες γραμμές της γενικότερης πολιτικής εθνικής ασφάλειας που προτίθεται να ακολουθήσει η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρουσίασε πριν από λίγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος και ο έτερος υπουργός αναπληρωτής Πάνος Μπεγλίτης. Μία συνέντευξη κυριολεκτικά "εφ’όλης της ύλης", με τοποθετήσεις για όλα τα καίρια ζητήματα που απασχολούν της ασφάλεια της χώρας: Ελληνοτουρκικά, εξοπλιστικά κλπ

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης είναι τα ακόλουθα:

ΥΠΟΒΡΥΧΙΑ-ΕΝΑΕ: Σήμερα συναντώνται στο Μέγαρο Μαξίμου οι συναρμόδιοι υπουργοί με τον Γερμανό εκτελεστικό πρόεδρο της Thyssen Krupp Marine Systems, H.C.Atzpodien, στο Μέγαρο Μαξίμου (χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού). Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι δεν δέχεται την λύση μεταβίβασης των ΕΝΑΕ, όπως την εμφάνισε η TKMS. Σημείωσε ότι είναι «εύκολο να βρεθεί λύση για τα υποβρύχια, αλλά πρέπει πρώτα να βρεθεί λύση στο ιδιοκτησιακό καθεστώς με χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό βάθος. Στόχος μας δεν είναι να αντιδικήσουμε με τους κατασκευαστές, αλλά να λύσουμε το πρόβλημα».

ΦΡΕΓΑΤΕΣ, ΤΟΜΑ, ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ SAR: Η διακρατική συμφωνία που έχει υπογραφεί για τα ρωσικά ΤΟΜΑ και οι αποφάσεις των ΚΥΣΕΑ της προηγούμενης κυβέρνησης για έναρξη διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες FREMM και τα ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης Super Puma, θα γίνουν σεβαστές. "Τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ και τις διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας προφανώς και τις σεβόμαστε, η χώρα έχει συνέχεια. Υπήρξε αλλαγή κυβέρνησης, δεν υπήρξε ανατροπή του καθεστώτος. Η χώρα έχει συνέπεια, συνέχεια, σοβαρότητα. Βεβαίως, όταν πρόκειται για αποφάσεις-πλαίσιο, είναι προφανές ότι μέσα στο πλαίσιο αυτό θα κάνουμε τους καλύτερους δυνατούς χειρισμούς, για την προστασία των εθνικών συμφερόντων και των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου".

ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΣΤΟΛΟΥ: Για πρώτη φορά, μιλώντας για την τύχη των ΕΝΑΕ, μίλησε για μεγάλο ναυπηγικό πρόγραμμα: «Προσπαθούμε να κλείσουμε το συντομότερο δυνατό το θέμα των ΕΝΑΕ, γιατί εκτός από τα υποβρύχια, υπάρχουν και πολλά άλλα θέματα ναυπηγικής πολιτικής, όπως η ανανέωση του Στόλου».

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ: Αποκάλυψε την ύπαρξη της επιστολής Τ.Ερντογάν στον πρωθυπουργό Γ.Παπανδρέου (σχεδόν ταυτόχρονα το defencenet.gr δημοσίευσε το περιεχόμενο της επιστολής) και είπε ότι είχε συνάντηση σήμερα με τον Τούρκο πρεσβευτή στην Αθήνα, στον οποίο έθεσε το θέμα της προχθεσινής υπέρπτησης επάνω από το Φαρμακονήσι και του ζήτησε από κοινού Ελλάδα και Τουρκία να προχωρήσουν στην σύνταξη ενός πλαισίου «για την αποφυγή περιττών τριβών, εντάσεων και παρεξηγήσεων». Γενικά φάνηκε αισιόδοξος για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, κρατώντας χαμηλούς τόνους για τις υπερπτήσεις τις οποίες χαρακτήρισε «ακραία εκδοχή των παραβιάσεων». Συμπλήρωσε πάντως ότι ξεκινά μαζί με τον Π.Μπεγλίτη επισκέψεις σε όλες τις στρατιωτικές μονάδες σε όλη την επικράτεια και φυσικά στις περιοχές που οι Τούρκοι χαρακτηρίζουν ως «γκρίζες ζώνες», όπως το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι. Πάντως σημείωσε ότι "το φετινό δεν ήταν ένα καλό καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις", αλλά σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων «Πάντα ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος είναι ο πολιτικός»

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Συναντήθηκε σήμερα με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ντάνιελ Σπέκχαρντ με τον οποίο συζήτησε το θέμα αυτό. Υπάρχει χρόνος για τις τελικές αποφάσεις σε ότι αφορά το ΤΕΣΑΦ και την ενίσχυση με 100 άνδρες της εν λόγω μονάδας.

ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ: Δεν απέκλεισε να υπάρξουν έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων χρησιμοποιώντας την φράση «Όλοι αξιολογούμαστε καθημερινά» και «Οι έκτακτες κρίσεις δεν προγραμματίζονται». Πάντως ζήτησε από την στρατιωτική ηγεσία να είναι «Ήρεμη και ήσυχη στο έργο της και θέλουμε από αυτήν καθημερινά την μέγιστη δυνατή ανταπόκριση». Πάντως τόνισε "Η συνεργασία μας με τους Αρχηγούς των Επιτελείων είναι πάρα πολύ καλή, εμείς θέλουμε να αξιοποιούμε τον επαγγελματισμό και τις ικανότητες όλου του στελεχικού δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων".

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΜΗΘΕΙΩΝ - ΗΓΕΣΙΑ ΓΔΑΕΕ: Εξήγγειλε την αλλαγή- αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, ειδικότερα του νόμου 3435/2006 προκειμένου να μπορέσει να κινηθεί ένας τομέας που έχει νεκρώσει εδώ και χρόνια. Θα εναρμονιστεί με την κοινοτική νομοθεσία, μία διαδικασία που θα γίνει άμεσα αν και υπάρχει χρονικό περιθώριο δύο ετών. Επίσης θα αναμορφωθεί και η νομοθεσία που διέπει τα αντισταθμιστικά. Μάλιστα έχει ανατεθεί σε ειδικό κρατικό κέντρο που εδρεύει στην Θεσσαλονίκη η αναμόρφωση όχι μόνο της σχετική νομοθεσίας αλλά και η δημιουργία ενός κώδικα συμπεριφοράς με την αμυντική αγορά των εν ενεργεία στελεχών από επίπεδο υπουργού, μέχρι τα κατώτερα υπηρεσιακά κλιμάκια. Στο πλαίσιο αυτό θα αναμορφωθούν και οι ισχύουσες διατάξεις για την απασχόληση των αποστράτων σε διάφορες ιδιωτικές εταιρείες. Σε ότι αφορά την ηγεσία της ΓΔΑΕΕ, είπε ότι η υπηρεσία δεν είναι ακέφαλη αφού υπάρχει ο Γενικός Διευθυντής, ο Ευάγγελος Βασιλάκος και αυτό το χαρακτήρισε και ως «Σαφή απόδειξη διαφάνειας»! «Αξιολογούνται τα βιογραφικά και θα ληφθούν αποφάσεις». Εδώ παρενέβη και ο αναπληρωτής υπουργός ο Πάνος Μπεγλίτης, ο οποίος τόνισε ότι «Δεν ήρθαμε να κατακτήσουμε τα θερινά ανάκτορα. Αλλαγή κυβέρνησης έγινε. Σεβόμαστε όλα τα στελέχη».

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ: Μειώθηκαν κατά 700 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις για το 2009 και περιορίστηκαν στα 3,15 δις ευρώ. Δεν διευκρίνησε το πως μιειώθηκαν οι υποχρεώσεις, αλλά εικάζεται ότι μεταφέρθηκαν με swap. Για τον επόμενο χρόνο οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 2,72 δις ευρώ και όπως έχει ήδη αποκαλύψει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ στο τεύχος Αυγούστου από το 2011 και μετά ουσιαστικά μηδενίζεται το εξοπλιστικό χρέος με την καταβολή μόλις 380 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2012 οι υποχρεώσεις ανέρχονται σε 85 εκατ. ευρώ μόλις. Σημειώναμε τότε με την δημοσίευση του σχετικού πίνακα ότι "Από το 2011 και μετά οι δαπάνες μειώνονται εντυπωσιακά". Δηλαδή υπάρχουν τα οικονομικά περιθώρια για έναρξη αξιόπιστου εξοπλιστικού προγράμματος

ΈΡΕΥΝΑ: Ο Ε.Βενιζέλος τόνισε ότι είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν στην έρευνα στις Ένοπλες Δυνάμεις και θα ρίξουν ιδιαίτερο βάρος σε αυτό το τομέα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr