22.10.09

Καταδικάστηκε γιατί κάπνιζε στο αυτοκίνητό της


Μια γυναίκα από την περιοχή Κοφς Χάρμπορ της αυστραλιανής πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, καταδικάστηκε γιατί την ώρα που κάπνιζε μέσα στο αυτοκίνητό της βρισκόταν και η 3χρονη κορούλα της.
Η 31χρονη μητέρα συνελήφθηκε τον περασμένο Αύγουστο από την αστυνομία και καταδικάστηκε την Τρίτη, καθώς από την 1η Ιουλίου 2009 είναι παράνομο να καπνίζει κανείς σε αυτοκίνητο στο οποίο επιβαίνει παιδί ηλικίας κάτω των 16 ετών.
Σύμφωνα με το νόμο, επιβάλλεται επί τόπου πρόστιμο 250 δολάρια στον οδηγό και οποιοδήποτε επιβάτη που παραβαίνει το νόμο.

Η ειρηνοδίκης Τζούντιθ Φλέμιγκ καταδίκασε τη μητέρα, αλλά δεν την υποχρέωσε να πληρώσει το πρόστιμο.
Η Κυβέρνηση της Νέας Νότιας Ουαλίας θέσπισε νέους νόμους για την προστασία των παιδιών από το παθητικό κάπνισμα, όπως άλλωστε και οι άλλες πολιτείες της Αυστραλίας, γιατί "το παθητικό κάπνισμα βλάπτει τους αναπτυσσόμενους πνεύμονες των παιδιών". Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας", το παθητικό κάπνισμα είναι γνωστό και ως ένας συνδυασμός του καπνού που εκπνέει ο καπνιστής και του καπνού που προέρχεται από το άκρο του τσιγάρου καθώς καίγεται.

Ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 4.000 χημικές ουσίες και περισσότερες από 60 από αυτές είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο στον άνθρωπο. Η υγεία των παιδιών είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος. Ακόμα και αν βρίσκονται στο αυτοκίνητο με έναν καπνιστή για σύντομο χρονικό διάστημα, κάνει κι αυτό κακό στην υγεία των παιδιών".

Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας υποστηρίζει πως δεν είναι αρκετό να ανοίξει κανείς το παράθυρο του αυτοκινήτου για να μην επηρεαστούν τα παιδιά από τον καπνό. "Λόγω του ότι οι βρογχικοί σωλήνες των παιδιών είναι μικρότεροι και το ανοσοποιητικό τους σύστημα είναι λιγότερο ανεπτυγμένο, είναι πιο πιθανό να προσβληθούν από αναπνευστικές λοιμώξεις και ωτίτιδα όταν εκτίθενται σε παθητικό κάπνισμα. Τα παιδιά έχουν μικρότερους αεραγωγούς και αναπνέουν ταχύτερα από τους ενήλικες, επομένως εισπνέουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες απ' ό,τι οι ενήλικες στο ίδιο χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (National Health and Medical Research Council), οι αρνητικές συνέπειες στην υγεία από την έκθεση των παιδιών σε παθητικό κάπνισμα περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο άσθματος, λοιμώξεις του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως πνευμονία και βρογχίτιδα, βήχα και συριγμό, και Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών.