20.10.09

Σκληρό παζάρι για τα Ναυπηγεία

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2009, 18:32

Αχτίδα φωτός για το θέμα των ναυπηγείων Σκαραμαγκά, αν και πάντα πιθανότερη είναι η προοπτική αυτά να κλείσουν και να βρεθούν στην ανεργία περισσότεροι από 1300 εργαζόμενους. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της γερμανικής εταιρείας που έχει αγοράσει τα ναυπηγεία Thyssen Group Marine Systems Χανς Κριστόφ Ατσποντίν, ο δεύτερος σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, πρότεινε το υποβρύχιο "Παπανικολής" που γέρνει να δοθεί σε χώρα της Απω Ανατολής και να επιδιορθωθούν με έξοδα των Γερμανών τα άλλα δυο ελαττωματικά και να αγοράσει τέσσερα συνολικά η χώρα μας.

Ο κ. Βενιζέλος αντέτεινε να ακυρωθεί όλη η παραγγελία με τα υποβρύχια, τα οποία να δώσει αλλού η γερμανική εταιρεία και οι δυο πλευρές να συζητήσουν από την αρχή μια εξοπλιστική συνεργασία. Ο κ. Ατσποντίν δεν το απέκλεισε, αλλά έστειλε το μήνυμα "μη με πολυσκοτίζετε, γιατί κλείνω τα ναυπηγεία και φεύγω και βρήτε άκρη μετά με τους ανέργους".

Για το βαρύ κλίμα των συνομιλιών είναι χαρακτηριστική η ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνάντησή τους ο υπουργός Αμυνας: "Από τη συζήτηση διαφαίνεται η δυνατότητα να συγκροτηθεί ένα κοινά αποδεκτό σχήμα λύσης ως προς τα υποβρύχια. Το ζήτημα όμως αυτό συναρτάται και με το ευρύτερο ζήτημα του μέλλοντος των ναυπηγείων Σκαραμαγκά και όλου του ναυπηγικού κλάδου που χειρίζονται, κατά βάση, τα υπουργεία Οικονομικών και Οικονομίας. Ως προς το ζήτημα αυτό, και στο πλαίσιο των προβλέψεων της σχετικής συμφωνίας ιδιωτικοποίησης με βάση την οποία ο έλεγχος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά περιήλθε στην Thysssen Group, αναμένεται το ταχύτερο δυνατόν η εξειδίκευση των προτάσεων της γερμανικής πλευράς. Σε κάθε περίπτωση -καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου- θεμελιώδης μέριμνα της κυβέρνησης είναι να προστατεύσει την ελληνική ναυπηγική υποδομή και τις θέσεις εργασίας σε όλο τον κλάδο".

Ανάλογη ήταν η δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πάνου Μπεγλίτη στο δημοτικό ραδιοσταθμό "Αθήνα 98,4": "Εμείς -είπε- με βάση τις εισηγητικές εκθέσεις των αρμοδίων του Πολεμικού Ναυτικού και του ΓΕΝ δεν πρόκειται να το παραλάβουμε (το ελλαττωματικό "Παπανικολής"). Θα συνεχίσουμε την πολιτική που είχε ακολουθήσει και η τελευταία κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός τότε ο κ. Μεϊμαράκης. Βεβαίως θα συνεχιστεί και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κατασκευής των τριών υποβρυχίων στο ναυπηγείο του Σκαραμαγκά που δεν έχουν πρόβλημα γιατί είχαν ενσωματώσει αλλαγές και μετατροπές στο πλαίσιο των τεχνικών προδιαγραφών και της επιχειρησιακής ικανότητας που είχε περιγραφεί στη σύμβαση του..."

zougla.gr