6.6.23

Ποιος είναι ποιος στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας Πηγή:



 Του Δημ. Σταθακόπουλου, Δρα Παντείου , Τουρκολόγου/Οθωμανολόγου – Νομικού


Παρακάτω θα γίνει αναφορά στο νέο Τουρκικό Υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας και ειδικά στα πρόσωπα που το απαρτίζουν. Τι κομίζουν ; τι να αναμένουμε ;

Προηγουμένως όμως κρίνεται σκόπιμο ν’ αναφερθεί πως ο Τούρκος Πρόεδρος , κατά πάγια τακτική του – η οποία ακολουθεί αυτή των Σουλτάνων – λειτουργεί αυτόνομα και παρότι συμβουλεύεται τους κατά καιρούς έμπιστούς του, ουδέποτε «παραγνωρίζεται» με κάποιον εξ αυτών, ούτε του ανανεώνει τη θητεία, για να μην αποκτήσει ( ο υφιστάμενος ) έπαρση έναντί του. Ο λόγος είναι διαχρονικός στην Τουρκική ιστορία και σχετίζεται με το ότι , τα αδέλφια, συγγενείς, δάσκαλοι και έμπιστοι σύμβουλοι, γνωρίζουν τα τρωτά σημεία του εκάστοτε διοικητή ( Σουλτάνου – Πρωθυπουργού – Προέδρου ) και γι’ αυτό έπρεπε/ πρέπει να παύουν πρόωρα, πριν βλάψουν τον «ηγέτη» , με αφορμή τις αδυναμίες του και λόγω έπαρσή τους ( παρόμοιες αναφορές έχει ο Ηρόδοτος για τον Κορίνθιο Περίανδρο ).

Στα πλαίσια αυτά λοιπόν, παλαιότερα έχουν παυτεί και διωχθεί ο δάσκαλός του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο Νταβούτογλου, ο Μπαμπατζάν , ήδη ο Τσαβούσογλου, ο Σοϊλού, ο Ακάρ κ.ά

Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Cevdet Yılmaz

Τα υπουργεία ανέλαβαν οι εξής:

Υπουργείο Δικαιοσύνης Yılmaz Tunç, Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών η Mahinur Özdemir Göktaş, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Vedat Işıkhan, Υπουργείο Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής Mehmet Özhaseki, Υπουργείο Εξωτερικών Hakan Fidan ( πρώην ΜΙΤ ) , Υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Alparslan Bayraktar, Υπουργείο Νεολαίας και Αθλητισμού Osman Aşkın Bak, Υπουργείο Οικονομικών και Οικονομίας Mehmet Şimşek, Υπουργείο Εσωτερικών Ali Yerlikaya, Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Nuri Ersoy, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας Yusuf Tekin, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Yaşar Güler, Υπουργείο Υγείας Fahrettin Koca, Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Mehmet Fatih Kacır, Υπουργείο Γεωργίας και Δασών İbrahim Yumaklı, Υπουργείο Εμπορίου Ömer Bolat, Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών Abdülkadir Uraloğlu.


Ο αντιπρόεδρος Cevdet Yılmaz γεννήθηκε στο Bingöl το 1967. Αποφοίτησε από το Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης METU, ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Ντένβερ των ΗΠΑ και έλαβε το διδακτορικό του από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Bilkent. Υπηρέτησε ως υφυπουργός του Οργανισμού Κρατικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού και της Γενικής Διεύθυνσης Σχέσεων με την ΕΕ, ενώ υπηρέτησε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Υπηρεσίας ATAUM και στο Sümer Halı. Εξελέγη βουλευτής του Bingöl και του Diyarbakir, διετέλεσε Πρόεδρος της Τουρκικής Ομάδας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης, ήταν υπουργός Επικρατείας, διετέλεσε Υπουργός Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης. Είναι μέλος του AK Party και Αντιπρόεδρος αρμόδιος για τα ΜΜΕ, Εξωτερικές Σχέσεις και Οικονομικές Υποθέσεις, υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Επιτροπής Σχεδιασμού και Προϋπολογισμού της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας. Μιλά αγγλικά και είναι παντρεμένος με δύο παιδιά. *Σημ.: Σύμφωνα με το Τουρκικό Σύνταγμα, ο αντιπρόεδρος ΔΕΝ διοικεί τη χώρα εάν για κάποιον λόγο εκλείψει ο Πρόεδρος, απλά δρομολογεί εκλογές Προέδρου εντός 45 ημερών.


Ο Mehmet Şimşek ( παλαιός γνώριμος, αναπλ. Πρωθυπουργός και υπ.Οικονομικών, αλλά όχι σε – τότε – καλές σχέσεις με τον Πρόεδρο ) , περιέργως πως, επανήλθε και θα είναι ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας. Γεννημένος στο Batman το 1967, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών το 1988. Έλαβε το μεταπτυχιακό του στα χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Exeter το 1993. Στη συνέχεια, εργαζόμενος σε κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Αγγλία, πρωτοεξελέγη βουλευτής Gaziantep από το AK Party στις εκλογές της 22ας Ιουλίου 2007. Υπήρξε υπουργός Επικρατείας υπεύθυνος για το Υπουργείο Οικονομικών Διετέλεσε αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για την Οικονομία, Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης αρμόδιος για την οικονομία επί Binali Yıldırım. Μιλάει αγγλικά, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


Ali Yerlikaya

Ήταν Kυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης και διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1968 στο Ικόνιο. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, «Δημόσια Διοίκηση» το 1989. Υπηρέτησε ως Περιφερειάρχης στις περιοχές, Felahiye, Kayseri, Hilvan, Şanlıurfa και Sarıkaya, Yozgat. Διορίστηκε Νομικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εσωτερικών το 2003 και Γενικής Διεύθυνσης Προσωπικού του Υπουργείου Υγείας το 2004. Διορίστηκε Κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης στις 26 Οκτωβρίου 2018, είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά.


Yasar Güler

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου, διορίστηκε υπουργός Εθνικής Άμυνας. Γεννήθηκε στο Αρνταχάν το 1954. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Ακαδημία το 1974 και από τη Σχολή Πολέμου το 1975. Αποφοίτησε από την Τουρκική Στρατιωτική Ακαδημία το 1986 και από την Ακαδημία Ενόπλων Δυνάμεων το 1988. Ως επιτελικός αξιωματικός, ήταν Αρχηγός Επιχειρήσεων στην Περιφερειακή Διοίκηση Εσωτερικού μεταξύ 1986-1988, Αξιωματικός Σχεδιασμού στο Τμήμα Επιθεώρησης και Αξιολόγησης Χερσαίων Δυνάμεων μεταξύ 1988-1991, στη Διεύθυνση Κλάδου Επιχειρήσεων και Εκπαίδευσης 12ης Μεραρχίας Πεζικού μέχρι το 1999, και τη Μεραρχία Σιλόπη μεταξύ 1992-1994. Στη Διοίκηση Τάγματος Εσωτερικής Ασφάλειας Τουρκίας, Διοικητής Τουρκικής Ταξιαρχίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης μεταξύ 1994-1995, Επικεφαλής Στρατιωτικός Σύμβουλος του Πρωθυπουργού. Υποδιοικητής ΝΑΤΟϊκού σταθμού Νότιας Περιφερειακής Ταξιαρχίας στη Νάπολη της Ιταλίας μεταξύ 1997-1999, ενώ υπηρέτησε στη Διοίκηση Κέντρου Εκπαίδευσης Συνεργασίας για την Ειρήνη το 2000 και υπήρξε Διευθυντής Ασκήσεων Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2000-2001. Υπηρέτησε ως Διοικητής της 10ης Ταξιαρχίας Πεζικού μεταξύ 2001-2003 με το βαθμό του Ταξίαρχου και ως Επικεφαλής του Τμήματος Συντονισμού Σχεδίου MEBS του Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2003-2005, οπότε προήχθη σε Υποστράτηγο το 2005 και σε Αντιστράτηγο το 2009. Με τον βαθμό του υποστράτηγου, υπηρέτησε ως Γενικός Διοικητής του MΑΡ μεταξύ 2009-2010, στη Διοίκηση 4ου Σώματος μεταξύ 2010-2011,ως Αρχηγός Πληροφοριών Γενικού Επιτελείου μεταξύ 2011-2013 και προήχθη στο Γενικό Επιτελείο το 2013 με απόφαση του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου. Διετέλεσε στη Γενική Διοίκηση Χωροφυλακής το 2016-2017 και Διοικητής Χερσαίων Δυνάμεων το 2017-2018. Διορίστηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου με το Προεδρικό διάταγμα της 9ης Ιουλίου 2018, έχει το μετάλλιο διακεκριμένης υπηρεσίας TAF και το μετάλλιο τιμής TAF, είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί.


Ο Alparslan Bayraktar, πρώην αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, ορίστηκε υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων . Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και έλαβε το μεταπτυχιακό του στο Οικονομικό Δίκαιο από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bilkent , καθώς και στις Διεθνείς Σχέσεις από το Fletcher School of Law and Diplomacy. Ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στον τομέα της «ενεργειακής οικονομίας και πολιτικής» στο Middle East Technical University Earth System Sciences. Διετέλεσε Αναπληρωτής Υφυπουργός και Γενικός Διευθυντής Εξωτερικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ 2016-2018, ήταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου στη Ρυθμιστική Αρχή Ενεργειακής (EMRA) μεταξύ 2010-2016. Πριν από τα δημόσια καθήκοντά του εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ρυθμιστών Ενέργειας (ICER) και της Περιφερειακής Ένωσης Ρυθμιστών Ενέργειας (ERRA).


Ο Ömer Bolat ανέλαβε Υπουργός Εμπορίου. Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Αυγούστου 1963 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Marmara, στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στον τομέα της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Κάτω Χωρών-Άμστερνταμ. Αποφοίτησε επίσης από το Πρόγραμμα Διεθνών Οικονομικών και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Παγκόσμιο Ινστιτούτο Οικονομίας του Πανεπιστημίου του Κιέλου, Γερμανίας. Έλαβε το διδακτορικό του από το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Κοινότητας του Πανεπιστημίου του Μαρμαρά με θέμα «Ευρωπαϊκό Νομισματικό Σύστημα». Είναι καθηγητής στον τομέα των Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης , στο Πανεπιστήμιο Sabahattin Zaim της Κωνσταντινούπολης. Εργάστηκε ως εμπειρογνώμονας-ερευνητής στο Ίδρυμα Οικονομικής Ανάπτυξης (İKV) και ως Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ανεξάρτητων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MUSIAD). Διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος για 4 χρόνια και Πρόεδρος για 4 χρόνια στη MUSIAD. Υπηρέτησε ως μέλος του Διοικητικού και Εκτελεστικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEIK), και ως διευθυντής στην Albayrak Holding. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Turkish Aerospace Industries Inc., και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου Αποφάσεων και Διοίκησης του Κόμματος AK (MKYK). Μιλάει αγγλικά και γερμανικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Ο πρώην βουλευτής του AK Party Bartın Yılmaz Tunç διορίστηκε υπουργός Δικαιοσύνης .

Γεννήθηκε το 1971 στο Bartın. Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης και ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στο Τμήμα Οικονομικού Δικαίου του Ινστιτούτου Κοινωνικών Επιστημών του ιδίου Πανεπιστημίου. Εξελέγη βουλευτής του Bartın με το AK Party και διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας (TBMM) και του AK Party. Μιλάει αγγλικά, είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


Ο Abdulkadir Uraloğlu, Γενικός Διευθυντής Αυτοκινητοδρόμων, διορίστηκε Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών. Γεννήθηκε το 1966 στην Τραπεζούντα του Πόντου. Αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο Karadeniz, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών το 1988 και εργάστηκε ως μηχανικός πεδίου στον ιδιωτικό τομέα. Ξεκίνησε την καριέρα του στη Γενική Διεύθυνση Αυτοκινητοδρόμων ως μηχανικός ομάδας έρευνας. Έχει μεγάλη εμπειρία στα θέματα αυτοκινητοδρόμων, ενώ υπηρετεί ως Πρόεδρος της Τουρκικής Εθνικής Επιτροπής για τους Δρόμους (YTMK) και του Ιδρύματος Αυτοκινητοδρόμων (KAV). Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


Ο İbrahim Yumaklı διορίστηκε Υπουργός Γεωργίας και Δασών Γεννήθηκε το 1969 στην Κασταμονή. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Uludağ, στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ξεκίνησε την καριέρα του το 1993 ως ειδικός στις εισαγωγές στην Marshall Boya AŞ, θυγατρικής της Akzo Nobel Turkey. Ξεκίνησε να εργάζεται στο Al Jazeera της Τουρκίας το 2011. Υπηρέτησε ως Διευθυντής Διεθνών Επιχειρήσεων του Anadolu Agency . Εργάστηκε στην GÜBRETAŞ ως Γενικός Διευθυντής και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου . Ήταν Αναπληρωτής Υπουργός Γεωργίας και Δασών από τις 7 Απριλίου 2022. Μιλάει αγγλικά, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Ο Vedat Işıkhan, Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής της Προεδρίας, διορίστηκε Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Γεννήθηκε το 1966 στην περιοχή Artuklu του Mardin.

Όλες του οι σπουδές στον τομέα της κοινωνικής εργασίας, έγιναν στο Πανεπιστήμιο Hacettepe, όπου και εργάσθηκε ως καθηγητής.

Υπηρέτησε ως Γενικός Συντονιστής του Προγράμματος Κοινωνικής Υποστήριξης της Οικογένειας (ASDEP), που εφαρμόστηκε από το Υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικών Πολιτικών το 2012, ενώ υπηρέτησε ως ακαδημαϊκός σύμβουλος στην Προεδρία Κοινωνικών Πολιτικών του Κόμματος ΑΚ στο διάστημα 2015- 2018. Συμμετείχε στην προετοιμασία των βιβλίων «2023 Goals: Age(s) Friendly Policies» και «Triumph of the National Will». Διορίστηκε μέλος του Συμβουλίου Κοινωνικών Πολιτικών της Προεδρίας στις 8 Οκτωβρίου 2018 και ως Αναπληρωτής Πρόεδρος του Προεδρικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής στις 17 Δεκεμβρίου 2021, πραγματοποιώντας επιτόπιες μελέτες στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής σε όλη την Τουρκία. Τέλος συνέβαλε στη δημοσίευση του βιβλίου «Κοινωνικές Πολιτικές του Αιώνα». Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και αραβικά, είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά.


Ο Mehmet Fatih Kacır, ανέλαβε Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας. Γεννήθηκε το 1984 στην Κωνσταντινούπολη. Αριστούχος στις σπουδές του και διακεκριμένος σε όλα, είναι από τους πρωτοπόρους της ίδρυσης των Τεχνολογικών Εργαστηρίων DENEYAP, του Προγράμματος «Τεχνολογικά Αστέρια του Μέλλοντος» για χαρισματικούς μαθητές, των προγραμμάτων του Κέντρου Επιστημών και του Κέντρου Επιχειρηματικότητας και του TEKNOFEST, του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Αεροπορίας, Διαστήματος και Τεχνολογίας στον κόσμο. Έγινε μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της TÜBİTAK το 2018, διορίστηκε Αναπληρωτής Υπουργός Βιομηχανίας και Τεχνολογίας στις 31 Ιουλίου 2018 με απόφαση του Προέδρου. Ο Kacır, ο οποίος συνεχίζει το καθήκον του στο Υπουργείο ως υπεύθυνος για την Εθνική Τεχνολογική Κίνηση και τις πολιτικές στρατηγικού μετασχηματισμού, συντονίζει τις εργασίες της Εθνικής Γενικής Διεύθυνσης Τεχνολογίας, Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικής Έρευνας και Αποδοτικότητας, TÜBİTAK, Τουρκικού Ινστιτούτου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων (TÜRKPATENT), Τουρκική Ακαδημία Επιστημών (TÜBA) και Τουρκική Διαστημική Υπηρεσία. Ηγήθηκε των εργασιών της Στρατηγικής Βιομηχανίας και Τεχνολογίας 2023, της Εθνικής Στρατηγικής Τεχνητής Νοημοσύνης, στο Εθνικό Διαστημικό Πρόγραμμα, στην Εθνική Στρατηγική Τεχνολογικής Επιχειρηματικότητας, στις Τεχνολογίες Κινητικότητας και για τον Οδικό Χάρτη Έξυπνη Ζωής και Υγείας . Είναι μέλος του Ιδρύματος Fuat Sezgin για την Ιστορία της Επιστήμης στο Ισλάμ, μιλά αγγλικά και γερμανικά. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Ο Osman Aşkın Bak, διετέλεσε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού και επανήλθε στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Γεννήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 1966 στο Üsküdar της Κωνσταντινούπολης. Αποφοίτησε από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τη Βιομηχανική Μηχανική στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ της Αγγλίας και το διδακτορικό του στη Βιομηχανική Μηχανική από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Ινστιτούτο Επιστήμης και Τεχνολογίας. Υπηρέτησε ως Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων, του Τουρκο-Ιρανικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου. Ήταν Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πάλης το 2007-2011 και διετέλεσε υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού το 2017-2018. Μιλάει αγγλικά, γερμανικά περσικά, είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά.


Η Mahinur Özdemir Göktaş , η μοναδική γυναίκα του Υπ.Συμβ. ορίστηκε υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1982, με σπουδές στο University of Libre de Bruxelles, Σχολή Οικονομικών, Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών. Το 2009 εξελέγη στο Κοινοβούλιο των Βρυξελλών , ως η πρώτη βουλευτής με μαντίλα στην Ευρώπη. Η Göktaş, διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικών Υπηρεσιών του Κοινοβουλίου των Βρυξελλών και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Ίσων Ευκαιριών Γυναικών και Ανδρών μέχρι το 2019. Έχει εργαστεί τόσο στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών όσο και σε μη κυβερνητικές οργανώσεις για την απασχόληση των γυναικών , τη γυναικεία επιχειρηματικότητα, τη βία κατά των γυναικών και την ισότητα ευκαιριών. Έχοντας ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των διακρίσεων και της ισλαμοφοβίας, η Göktaş διαγράφηκε από το κόμμα της στο Βέλγιο το 2015 με την αιτιολογία ότι δεν αναγνώριζε τη γενοκτονία των Αρμενίων (1915), οπότε συνέχισε το ως ανεξάρτητη βουλευτής. Εν τούτοις, τιμήθηκε με το Κρατικό Παράσημο του King Leopold το 2019 για το έργο της . Είναι μέλος της Γυναικείας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας από το 2019, μιλά γαλλικά, αγγλικά και ολλανδικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο παιδιά.


Ο Yusuf Tekin, είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Άγκυρας Hacı Bayram Veli . Έγινε υπουργός Εθνικής Παιδείας. Γεννήθηκε στο Tortum του Erzurum το 1970. Σπόυδασε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, Σχολή Πολιτικών Επιστημών, Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης, το δε διδακτορικό του (2002) είναι στον τομέα της πολιτικής και των κοινωνικών επιστημών. Ξεκίνησε ως υφυπουργός του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας το 2013 και πραγματοποίησε μελέτες για τη δημιουργία εκπαιδευτικών πολιτικών σε συντονισμό με το YÖK και τα πανεπιστήμια της χώρας . Είναι Πρύτανης του Πανεπιστημίου Hacı Bayram Veli της Άγκυρας από τις 15 Σεπτεμβρίου 2018. Είναι παντρεμένος με τρία παιδιά, και μιλάει αγγλικά.


Ο Mehmet Özhaseki είναι ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής. Γεννήθηκε το 1957 στο Kayseri/Καισάρεια και σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών στη Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Hacettepe. Συνέχισε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Ήταν Δήμαρχος του Melikgazi . ομοίως Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου Kayseri/Καισάρειας. Υπήρξε Πρόεδρος της Ένωσης Ιστορικών Πόλεων (TKB) . Εξελέγη βουλευτής Kayseri/Καισάρειας και πλέον Υπουργός Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης. Είναι Αντιπρόεδρος του Κόμματος AK. Είναι παντρεμένος και έχει 4 παιδιά, μιλά αγγλικά και αραβικά.


Ο πρόεδρος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (MIT) Hakan Fidan διορίστηκε υπουργός Εξωτερικών. Γεννήθηκε το 1968 στην Άγκυρα – Hamamönü. Αποφοίτησε από τη Σχολή πολέμου Χερσαίων Δυνάμεων, ενώ ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ακαδημαϊκής του εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του στο ΝΑΤΟ, απέκτησε πτυχίο /Bachelor στις Πολιτικές και Διοικητικές Επιστήμες από το Πανεπιστήμιο του Maryland. Στη συνέχεια έλαβε το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Bilkent, Τμήμα Διεθνών Σχέσεων. Κατείχε κρίσιμες θέσεις στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας σε κυβερνητικό επίπεδο. Έχει διατελέσει αναπληρωτής υφυπουργός αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Πρωθυπουργού και Προέδρου, Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Πρωθυπουργού, Αναπληρωτής Υφυπουργός ΜΙΤ, Επικεφαλής της ΜΙΤ και Ειδικός Αντιπρόσωπος του Προέδρου της Τουρκίας. Υπηρέτησε ως επικεφαλής της ΜΙΤ για 13 χρόνια, από τις 27 Μαΐου 2010. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.


Ο υπουργός Υγείας Fahrettin Koca γεννημένος στις 2 Ιανουαρίου 1965 στο Ικόνιο, συνεχίζει με ανανέωση της θητείας του. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Τμήμα Παιδιατρικής και εργάστηκε ως γιατρός και διευθυντής σε διάφορα ιδρύματα υγείας. Υπηρέτησε ως Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Medipol της Κωνσταντινούπολης,


Ο Mehmet Nuri Ersoy, συνεχίζει την ανανεωμένη θητεία του, ως Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού .Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1968, αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων. Έχει πολύχρονη εμπειρία στον τουριστικό κλάδο και είναι ιδιοκτήτης τουριστικής εταιρείας και ξενοδοχείων, επενδύοντας στην κρουαζιέρα, έχει ήδη το μονοπώλιό της. Το 2017, ξεκίνησε μιά ηλεκτρονική πλατφόρμα κρατήσεων και άρχισε να παρέχει υπηρεσίες κρατήσεων σε σχεδόν 200 χιλιάδες γραφεία από όλο τον κόσμο. Απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους, είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.


Τέλος διοικητής της ΜΙΤ ανέλαβε ο Ibrahim Kalin γεννημένος στις 15 Σεπτεμβρίου 1971 . Το 2018, διορίστηκε αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής της Τουρκικής Προεδρίας και επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου . Ήταν και παραμένει ο εξ απορρήτων, προεδρικός εκπρόσωπος και ειδικός σύμβουλος του Προέδρου της Τουρκίας. Έλαβε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο George Washington υπό την επίβλεψη του φιλοσόφου του Ισλάμ Seyyed Hossein Nasr . Από το 2002 έως το 2005 ήταν μέλος ΔΕΠ στο Τμήμα Θρησκευτικών Σπουδών στο Κολλέγιο του Τιμίου Σταυρού στο Worcester της Μασαχουσέτης . Είναι ιδρυτικό μέλος και πρώην διευθυντής (2005–2009) του Ιδρύματος SETA για τις Πολιτικές, Οικονομικές και Κοινωνικές Έρευνες με έδρα την Άγκυρα της Τουρκίας. Έγινε ο πρώτος συντονιστής της Δημόσιας Διπλωματίας του Πρωθυπουργού, που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010. Το 2012 έγινε Αναπληρωτής Υφυπουργός του Πρωθυπουργού. Στις 11 Δεκεμβρίου 2014, ο Πρόεδρος ανακοίνωσε ότι ο Ιμπραχίμ Καλίν θα είναι ο πρώτος επίσημος γραμματέας Τύπου της Τουρκικής Προεδρίας. Τον Νοέμβριο του 2018 διορίστηκε ως επικεφαλής σύμβουλος του Ερντογάν. Οι γονείς του είναι από το İspir του Ερζερούμ . Είναι παντρεμένος και έχει 3 παιδιά. Τα χόμπι του περιλαμβάνουν ιδιαίτερα τη λαϊκή μουσική. Παίζει επαγγελματικά σάζι , τραγουδάει και έχει μουσική στο YouTube με εκατομμύρια προβολές. Είναι ένας πλήρης μουσουλμάνος ως προσωπικότητα, με γνώση της φιλοσοφίας του ισλάμ και της παράδοσής του , καθώς και της μουσικής.

Εν κατακλείδι :

Ο Τούρκος Πρόεδρος ακολουθώντας τα πρότυπά του , απομάκρυνε ( όπως και στο παρελθόν) όσους θεώρησε πως «παραγνωρίστηκαν» μαζί του . Με την τοποθέτηση νέων έμπιστών του , «ανακατεύει την τράπουλα» δίνοντας την αίσθηση της ανανέωσης στο εσωτερικό, ενώ μπερδεύει τους ξένους ( δύσης και ανατολής ) αναφορικά με τους νέους συνομιλητές τους σε επίπεδο υπουργών. Δηλ. πρέπει να ξαναμελετήσουν με ποιόν έχουν να κάνουν και τι πρεσβεύει. Αυτό δίνει χρόνο και ευκαιρία ελιγμών στον Τούρκο Πρόεδρο για την υλοποίηση του οράματός του : α) στροφή της Τουρκίας στην Ευρασία , εκμεταλλευόμενος όσο μπορεί την Δύση, μέχρι την ολοκληρωτική ρήξη και στροφή β) την «αγιοποίησή του» αντικαθιστώντας για τα επόμενα 100 χρόνια τον Μ.Κεμάλ, ή έστω την εξομοίωσή του γ) την εξεύρεση του διαδόχου του για την υλοποίηση των α και β.

Από τη σύνθεση του νέου Υπ. Συμβουλίου προκύπτουν τα εξής: Η Τουρκία μόλις απέκτησε Κούρδο υπ.εξ. ( H.Fidan). Στη ΜΙΤ , ομοίως Κούρδος ( I. Kalin) . Στο τιμόνι της οικονομίας, άλλος ένας Κούρδος ( M.Şimşek) .Ο Πρόεδρος είναι , από την Ποταμιά της Ριζούντας του Πόντου . Όπως παλαιότερα ήταν ο Μ.Kemal από το Λαγκαδά Θεσσαλονίκης και ο πνευματικός πατέρας του Τουρκικού εθνικισμού Κούρδος ( zaza) Ziya Gökalp. Επομένως Κουρδικής καταγωγής και τουρκοποιημένοι γενίτσαροι , διαχρονικά στην ιστορία, απέναντι μας. ( * σημ. Τουρκομάνους Μογγολικής καταγωγής, ο Ελληνισμός μάλλον είδε τελευταία φορά το 1453;)

Γι αυτό σφάλλουν όσοι αποκαλούν τους Οθωμανούς και σημερινούς Τούρκους απαξιωτικά ” μογγόλους” , όχι μόνο γιατί εμπεριέχει ρατσιστικό χαρακτηρισμό και απαξία για τους Πολίτες της Μογγολίας ( χώρας ), αλλά κυρίως γιατί ιστορικά είναι λάθος. Σφάλλουν επίσης όσοι νομίζουν πως όλοι οι Κούρδοι είναι αντάρτες στα βουνά , ή ψηφίζουν HDP ( yesil sol ) . Το μεγαλύτερο μέρος των Κούρδων είναι ενσωματωμένο και συνδιοικεί τη χώρα σε εμπόριο, τέχνες, επιστήμες , πολιτική, έχοντας διαφορές μεταξύ τους. Τέλος υπάρχουν και οι μουσουλμάνοι Κούρδοι του HÜDA PAR που στήριξαν Ερντογάν.

Επομένως, ο τουρκισμός , δεν είναι θέμα καταγωγής, αλλά ιδεολογία επιλογής και άσκησης πολιτικής .

Κατά πόσον τα γνωρίζουμε , αναγνωρίζουμε και διαχειριζόμαστε αυτά , είναι το ενεργό ερώτημα .

Πηγή: militaire.gr

Πηγή: i-epikaira.blogspot.com