31.5.23

Σε εγρήγορση η Αθήνα! Μετά την νίκη ο Ερντογάν επιδιώκει επαναπροσέγγιση με την Αίγυπτο

 

Οι σχέσεις με Ιράν, Τουρκία και της Παλαιστίνης βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των διπλωματικών προτεραιοτήτων του Κάιρου

"Τα πάντα ρεί μηδέποτε κατά τ’αυτό μένειν“ έλεγε πριν από εκατοντάδες χρόνια ο αρχαίος ημών πρόγονος Ηράκλειτος, θέλοντας να υπογραμίσει ότι όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν μένει το ίδιο, όπου η διαρκής κίνηση και μεταβολή αποτελεί το θεμελιώδες χαρακτηριστικό της πραγματικότητας.

Αυτό φαίνεται να ισχύει ιδιαίτερα στις Διεθνείς σχέσεις μεταξύ των κρατών όπου τίποτε δεν θεωρείται  σταθερό και αναλλοίωτο.

Σε αυτόν τον τομέα εστιάζει άρθρο έγκριτου  Ισραηλινού Διεθνούς ΜΜΕ σε σχέση με τον νέο ρόλο που επιδιώκει να διαδραματίσει η φίλη και σύμμαχος χώρα της  Αιγύπτου στην Μ.Ανατολή και ευρύτερα, ρόλος που επηρεάζει ωστόσο τις εξελίξεις στη ΝΑ Μεσόγειο και στα Ελληνοτουρκικά όπως θα δούμε.

Αναλυτικότερα αναφέρονται τα παρακάτω:

Η προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας

"Στον απόηχο των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, η Αίγυπτος ήταν μια από τις χώρες που έσπευσαν άμεσα να συζητήσουν την αύξηση των διπλωματικών δεσμών μεταξύ του Καΐρου και της Άγκυρας.

Ενώ στο παρελθόν η Αίγυπτος και η Τουρκία είχαν εντάσεις, σήμερα η Αίγυπτος δεν προσεγγίζει μόνο την Άγκυρα, αλλά φιλοξενεί επίσης μια μεγάλη αντιπροσωπεία από την Παλαιστινιακή Αρχή και επικοινωνεί με το Ιράν.

Ο εκπρόσωπος της Αιγυπτιακής Προεδρίας ανάρτησε στο Διαδίκτυο  online  αναφορές σχετικά με την Αίγυπτο και την Τουρκία που εργάζονται για να οικοδομήσουν τους τρέχοντες διπλωματικούς δεσμούς τους.

Η VOA σημείωσε την Τρίτη ότι «ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε το Κάιρο το Σάββατο για να πιέσει για την πλήρη αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών παρά τη συνεχή υποστήριξη της Άγκυρας προς την ομάδα των Αδελφών Μουσουλμάνων».

Το δημοσίευμα προσθέτει περαιτέρω ότι «κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σούκρυ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία "χρησιμοποιεί την επιρροή της για να επεκτείνει τη συμφωνία σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που επιτρέπει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία στο ρόλο της ως μεσολαβητής μεταξύ Μόσχας και Κίεβου"

Η σύσφιξη των σχέσεων Αιγύπτου-Παλαιστίνης

Ο πρωθυπουργός της Αιγύπτου Mostafa Madbouly υποδέχθηκε επίσης τον Παλαιστίνιο ομόλογό του Mohamed Shtayyeh στο διεθνές αεροδρόμιο του Καΐρου τη Δευτέρα. Οι Παλαιστίνιοι έφεραν μαζί τους μια μεγάλη αντιπροσωπεία και αυτό δείχνει τον πιθανό ρόλο του Καΐρου στην αύξηση του εμπορίου και άλλων δεσμών με την Παλαιστινιακή Αρχή, κάτι που θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τη Ραμάλα και να βοηθήσει στη μείωση των σημερινών εντάσεων μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Αυτό έρχεται εν μέσω πολλών επιθέσεων και συγκρούσεων στη Δυτική Όχθη αυτή την εβδομάδα και στον απόηχο μιας σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Ισλαμικής Τζιχάντ στη Γάζα.

Το Ιράν προσβλέπει σε αποκατάσταση των σχέσεων με την Αίγυπτο

Τη Δευτέρα, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε ότι θέλει επίσης να αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με την Αίγυπτο. Αυτό έρχεται καθώς το Ιράν βελτιώνει τους δεσμούς με τη Σαουδική Αραβία σε μια συμφωνία που μεσολάβησε η Κίνα. Το Ιράκ φιλοξένησε επίσης συνομιλίες Ιράν-Σαουδικής Αραβίας.

Η Αίγυπτος είναι βασικός εταίρος της Σαουδικής Αραβίας και συνεργάζεται επίσης στενά με άλλα κράτη του Κόλπου και το Ιράκ. Η Αίγυπτος ήταν επίσης πρώιμος υποστηρικτής, αθόρυβα, της επανέναρξης των σχέσεων με τη Δαμασκό σε κάποια μορφή στην περιοχή.

Τώρα η Συρία επέστρεψε στον Αραβικό Σύνδεσμο.

Το Ιράν έκανε τα παραπάνω  σχόλια σε σχέση την Αίγυπτο κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον σουλτάνο του Ομάν Χάιθαμ μπιν Ταρίκ. Το Ομάν είναι μια χώρα που ήταν συχνά ένα είδος ουδέτερου τόπου για να συναντηθούν πολλές χώρες στην περιοχή.

Ως εκ τούτου, μπορεί να παίξει βασικό ρόλο στη συνεργασία με την Αίγυπτο για την αποκατάσταση των δεσμών με το Ιράν.

Εν τω μεταξύ, η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία στο Κάιρο αυτή την εβδομάδα περιλαμβάνει διάφορους υπουργούς της Παλαιστινιακής Αρχής και αξιωματούχους από τα γραφεία των εσωτερικών, της οικονομίας, των θρησκευτικών υποθέσεων, της υγείας και της γεωργίας.

Τα αιγυπτιακά μέσα ενημέρωσης σημείωσαν ότι «η υψηλόβαθμη παλαιστινιακή αντιπροσωπεία συγκεντρώνει τους υπουργούς εξωτερικών και ομογένειας, εσωτερικών, εθνικής οικονομίας,  θρησκευτικών υποθέσεων, υγείας, γεωργίας, δημοσίων έργων και στέγασης, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και επιστημονικής έρευνας, μεταφορών και επικοινωνιών, καθώς και τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής  σ εθέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων», ήρθε στο Κάιρο.

Η επίσκεψη αυτή θα συνεχιστεί για τρεις ημέρες.

Οι επιπτώσεις των κινήσεων της Αιγύπτου για το Ισραήλ

Η τρέχουσα προσέγγιση του Καΐρου με την Τουρκία και την Παλαιστινιακή Αρχή, καθώς και η ανάπτυξη σχέσεων με το Ιράν, έρχεται  στο πλαίσιο μιας περιφερειακής διπλωματικής επανάστασης στην οποία οι χώρες επιδιώκουν διπλωματικούς δεσμούς και όχι σύγκρουση.

Αυτό έχει σημαντικές επιπτώσεις για το Ισραήλ.

Η Αίγυπτος έχει βοηθήσει συχνά με τις εκεχειρίες στη Γάζα και θα έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο μέλλον των θεμάτων που σχετίζονται με την Παλαιστινιακή Αρχή.

Αυτό περιλαμβάνει επίσης έναν ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, το φόρουμ του Negev, και τις συνδέσεις με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ και τι μπορεί να συμβεί σε δεσμούς με τη Συρία και την Ιορδανία για τη σταθεροποίηση του δακτυλίου των χωρών γύρω από το Ισραήλ.

Εάν υπάρξουν κινήσεις προς νέες συμφωνίες ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και άλλων χωρών, αυτό συνδέεται επίσης με τον συνολικό ρόλο του Καΐρου δυνητικά.

Οι επιπτώσεις στα Ελληνοτουρκικά

Η  τυχόν επαναπροσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας θα πρέπει να παρακολουθείται στενά από εμάς, αφού η χώρα μας έχει προβεί στην μερική οριοθέτηση της ΑΟΖ ανατολικότερα του 28ου μεσημβρινού με την χώρα των Φαραώ, ενώ διατηρεί φιλικές-συμμαχικές σχέσεις μαζί της, υπογράφοντας επίσης και την  μεταξύ τους ηλεκτρική διασύνδεση, μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου. 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια η "Τουρκική Γαλάζια Πατρίδα" να διακόπτεται νοτίως της Κρήτης και το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο που προβλέπει οριοθέτηση των ΑΟΖ Λιβύης και Τουρκίας, παντελώς ανεφάρνοστο.

Τέλος στο θέμα της Λιβύης είναι γνωστή η σύμπλευση των απόψεων-θέσεων Ελλάδας και Αιγύπτου που είναι εξολοκλήρου αντίθετες με αυτές της Τουρκίας.

Για όλα τα παραπάνω απαιτείται διπλωματική εγρήγορση και τόνωση των σχέσεων μας με την Αίγυπτο με την διεξαγωγή  νέων κοινών στρατιωτικών ασκήσεων.

https://www.pentapostagma.gr