12.2.22

Σποτ για αύξηση των ΜΕΘ με 100 νεκρούς την ημέρα!

 

 Γράφει η Μαύρου Όλγα

Το υπουργείο Υγείας προβάλλει ένα video για την αύξηση των ΜΕΘ στη χώρα μας, κάτι που επιδέχεται κριτικής όχι μόνον από την αντιπολίτευση, αλλά και οιονδήποτε διαθέτει κοινό νου, καθώς η Ελλάδα έχει από το φθινόπωρο και μετά σχεδόν παγκόσμιο ρεκόρ θανάτων κάτι που το video της κυβέρνησης θεωρεί μη άξιο αναφοράς. Αποσιωπά τα κακώς κείμενα, ενώ το βασικότερο επιχείρημα στα δύο λεπτά προπαγάνδας είναι ότι αυξήθηκαν οι ΜΕΘ σε σύγκριση με το 2019.

Επιμένει δηλαδή η Πολιτεία σε μια κομματική σύγκριση που δεν έχει απολύτως κανένα νόημα. Ακόμα κι αν δει κάποιος το θέμα κομματικά, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δικαιολογία ότι είχε λίγες ΜΕΘ λόγω και των δραστικών περιορισμών στο ΕΣΥ λόγω μνημονίων κι όχι από επιλογή. Όποια κυβέρνηση, όμως, κι αν είχε εκλέξει ο ελληνικός λαός, ακόμα και τη χειρότερη, ασφαλώς κι αυτή θα είχε αυξήσει τον αριθμό των ΜΕΘ λόγω της πανδημίας.

Δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική, που να μην αύξησε κατά την τρέχουσα διετία τόσο τις ΜΕΘ όσο και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του. Είναι προφανές κι αυτονόητο.

Το βίντεο αναφέρεται σε όλα τα νούμερα εκτός των νεκρών, λες και είναι fake news οι κατοσταριές συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι υπάρχουν 1.105 ΜΕΘ, ενώ αυτό είναι καθαρά θεωρητικό νούμερο. Αλλού εντάσσει τις ΜΑΦ στις ΜΕΘ, αλλού δεν υπάρχουν οι τεχνικές προϋποθέσεις για να λειτουργήσουν οι ΜΕΘ και λείπουν “κομμάτια” του εξοπλισμού κι αλλού (το κυριότερο) δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές ειδικευμένοι στην εντατικολογία. Στην πράξη είναι λειτουργικές το πολύ 750 ΜΕΘ.

Όμως ούτε οι 750 λειτουργούν, γιατί ενώ είναι πλέον 560 οι διασωληνωμένοι με κορονοϊό, ενώ το 60% όσων παθαίνουν καθημερινά πεθαίνει διασωληνωμένο εκτός ΜΕΘ στη λίστα αναμονής. Πώς γίνεται σε ένα κράτος με 1.105 ΜΕΘ να έχουμε δεκάδες ασθενείς σε λίστα αναμονής για 4-5 μέρες, όταν επισήμως είναι διασωληνωμένοι μόνον 560; Φυλάμε τις υπόλοιπες 545 ΜΕΘ για ώρα ανάγκης;

Το επιχείρημα ότι στις ΜΕΘ εισέρχονται και άλλα περιστατικά, δεν ευσταθεί γιατί πολλά από αυτά πηγαίνουν σε συμβεβλημένες ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, τις οποίες χρυσοπληρώνουμε, αλλά και γιατί τα περιστατικά που δεν αφορούν στον κορονοϊό δεν αυξήθηκαν ιδιαίτερα. Είναι δηλαδή ένας σχεδόν σταθερός αριθμός επί δεκαετίες, εν μέρει δε μειώθηκαν επειδή με τα περιοριστικά μέτρα δεν είχαμε πολλά τροχαία.

Αύξηση των ΜΕΘ, αλλά…

Οπότε, πώς είναι δυνατόν με 1.105 ΜΕΘ να πεθαίνουν κάθε μέρα σε λίστα αναμονής 60 άνθρωποι με κορονοϊό και άγνωστος αριθμός από άλλα αίτια, επίσης εκτός ΜΕΘ κι αυτοί; Το δεύτερο νούμερο αποτελεί, μάλιστα, ένα μυστήριο, καθώς στην Ελλάδα καταγράφονται αυξημένοι θάνατοι από όλα τα αίτια, που σημαίνει ότι υπολείπεται ο τόπος μας σε παροχές υγείας και για όσους χρειάζονται ΜΕΘ για τα συνήθη αίτια, τα προ κορονοϊού.

Μια άλλη πληγή είναι οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις από μικρόβια που δεν υποχωρούν ούτε με πανίσχυρες αντιβιώσεις. Αυτές οι λοιμώξεις θερίζουν κόσμο (και πέρσι και φέτος) και συνδέονται άμεσα με προβλήματα του ΕΣΥ. Όσο για τις περίφημες προσλήψεις, που έγιναν ουσιαστικά με το πακέτο στήριξης της ΕΕ, αν αφαιρεθούν οι 10.000 σε αναστολή εργασίας ως ανεμβολίαστοι και οι περίπου 5.000 που συνταξιοδοτήθηκαν τη διετία αυτή, αλλά και οι κατά μέσο όρο 2.000 συνταξιοδοτήσεις του 2019 και 2018 αντίστοιχα, που είχαν αφήσει ως κληρονομιά μεγάλο έλλειμμα, φθάνουμε χονδρικά στους 19.000 λιγότερους από το 2018.

Το “διαφημιστικό” σποτάκι υπερηφανεύεται για 3.729 μόνιμες προσλήψεις έναντι αυτών των 19.000 που ήδη έλειπαν και προσθέτει άλλους 10.000 συμβασιούχους ιατρονοσηλευτές. Ακόμα κι αν ο αριθμός ευσταθεί, φέρνει το σύστημα να υστερεί κατά 5.000 σε σύγκριση με το 2019. Όμως, το θέμα δεν είναι τι είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς –μεταξύ άλλων– συγκρίνουμε ανόμοια. Δεν μπορεί δηλαδή να συγκριθούν οι αριθμοί σε κυβέρνηση μνημονίου χωρίς πανδημία με κυβέρνηση που είχε μεγάλη ευρωπαϊκή στήριξη για την πανδημία.

Τον κόσμο δε, ουδόλως τον ενδιαφέρει τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και τι κάνει τώρα η ΝΔ. Τους περιφρονεί αμφότερους όταν αντί να μιλούν για θανάτους ανθρώπων, επιδίδονται σε κομματικές αντιπαραθέσεις και μετράνε με κουκιά τις επιδόσεις τους. Έχει την απαίτηση η οιαδήποτε κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση (με Πολάκη ή Γεωργιάδη) να λύνει προβλήματα και να μην επιδίδεται σε “ατάκες” και σοφιστείες που υποτιμούν τη νοημοσύνη όλων. Σήμερα κάθε 15 λεπτά σβήνει άλλη μια ζωή σε κάποιο νοσοκομείο. Το επιχείρημα ότι η Ελλάδα έχει πολλούς νεκρούς επειδή “μετράει αλλιώς” είναι φαιδρό, καθώς, όπως μετράμε σήμερα τους εκατό ημερησίως, τους μετρούσαμε και πέρσι τον Ιούλιο που είχαμε επτά.

https://slpress.gr/

__________________

Efenpress / Μιχάλης Τσολάκης