21.12.21

Ρεβεγιόν με rapid test και για εμβολιασμένους, σαρωτικοί έλεγχοι από 10.000 αστυνομικούς

 

Θέμα ημερών θεωρείται και για την Ελλάδα η επέλαση της «Ομικρον» γεγονός που αναγκάζει κυβέρνηση και ειδικούς να σχεδιάζουν νέα μέτρα ενόψει των εορτών προκειμένου να μη γίνει το χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν λεωφόρος διάδοσης του κορωνοϊού.

Το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του έκτακτου σχεδίου για τις γιορτές αναμένεται να ανάψει σήμερα αφενός από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ δεν αποκλείεται οι ανακοινώσεις από πλευράς κυβέρνησης να γίνουν και εντός της ημέρας.

Οι γενικές αρχές των νέων μέτρων -από τα οποία σταθερά «ξορκίζεται» η προοπτική lockdown– ενδέχεται να διατυπωθούν και στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει στις 11.

Πέραν του lockdown, απομακρύνεται κάθε σκέψη και για αυστηροποίηση των περιορισμών σε ωράρια λειτουργίας καταστημάτων, καθώς, όπως τόνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε αυτούς τους τομείς δραστηριότητας, τις ημέρες των γιορτών θα «πάμε όπως είμαστε, με το υπάρχον πλαίσιο».

Αντίθετα, κερδίζει έδαφος το μέτρο της επίδειξης βεβαίωσης αρνητικού rapid test για την είσοδο σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης κατά το ρεβεγιόν, με τη σκέψη το μέτρο να αφορά και τους εμβολιασμένους πολίτες.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι το μέτρο εξετάζεται με προοπτική την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ή των Χριστουγέννων, με πιθανότερο το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς.

Πέραν του rapid τεστ για το ρεβεγιόν, οι έλεγχοι κατά τη διάρκεια των γιορτών αναμένονται σαρωτικοί με έμφαση τις ημέρες από την παραμονή των Χριστουγέννων (24 Δεκεμβρίου) έως και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς (31 Δεκεμβρίου).

Το δε εύρος τους θα είναι τέτοιο που θα βγουν «ενδεχομένως, όσα κλιμάκια έχουν βγει συνολικά σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας», όπως περιέγραψε χθες ο Υπουργός Υγείας, Θάνος ΠλεύρηςΤο μαγαζί που θα σκεφτεί, θα διανοηθεί να μην τηρήσει τα μέτρα και να έχει μέσα έστω και ένα άτομο, το οποίο θα είναι ανεμβολίαστο,  οποιαδήποτε ώρα, 2:00, 3:00, 4:00, 5:00, να ξέρει ότι θα το μετανιώσει οικτρά. «Το λέω τόσο απλά», κατέληξε.

Στο «σαφάρι» ελέγχων για την εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων θα συμμετάσχουν 10.000 αστυνομικοί κατά τις ημέρες των γιορτών, σε μια γιγαντιαία επιχείρηση περιφρούρησης της δημόσιας υγείας.

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ανέφερε σχετικά: «Δέκα χιλιάδες αστυνομικοί θα είναι στους δρόμους όλη αυτήν την περίοδο, καθημερινά, από τώρα μέχρι και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς, όλες τις γιορτινές ημέρες με μία διπλή αποστολή: Την τάξη και την ασφάλεια και ταυτόχρονα την εφαρμογή των μέτρων ενάντια στην επιδημία του κορωνοϊού».

Όσον αφορά την αιτία και του φετινού συναγερμού, τη μετάλλαξη Όμικρον, αυτή προμηνύεται επιθετική, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Γιώργος Ατσαλάκης προτείνοντας κάποια μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της.«Όταν θα έρθει η Όμικρον, θα ανέβει πολύ επιθετικά. Στην Αγγλία από τα 32 κρούσματα, σε μια εβδομάδα έφτασαν τα 532 και σε 2 εβδομάδες ξεπέρασαν τις 15 χιλιάδες», ανέφερε.

Όπως τόνισε καθηγητής, θα πρέπει να περιοριστούν οι επαφές κυρίως στους κλειστούς χώρους, ενώ συμφώνησε πως θα έπρεπε να εξεταστεί να μπεί φρένο στο ωράριο λειτουργίας των μαγαζιών. «Πρέπει τώρα να πάρουμε κάποια μέτρα, αν και δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για να αποφασίσουμε».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΙ, ΕΘΝΟΣ

https://hellasjournal.com/