24.12.21

Εκνευρισμός για τα Rafale που φέρνουν ένταση από τους Τούρκους στο FIR Αθηνών: Το scramble των υπερπτήσεων χτύπησε για τα Mirage 2000-5

Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, τα πρώτα έξι Ελληνικά Rafale F3R, δυο διθέσια και τέσσερα μονοθέσια, θα προσγειωθούν στην Τανάγρα και θα σταθμεύσουν στην 332 Μοίρα “Γεράκι”, την 19η Ιανουαρίου. Πηγή εικόνας: Dassault

 Επιχειρούν να δημιουργήσουν την εντύπωση μιας υγιούς, ισχυρής πολεμικής αεροπορίας, μιας δύναμης που μπορεί να πράττει έκνομες ενέργειες μη υπολογίζοντας ποιος είναι ο διώκτης της.

Η επανεμφάνισή της σε μεγάλους αριθμούς, εντός του FIR Αθηνών και του Εθνικού Εναέριου Χώρου, ύστερα από αρκετό καιρό μαρτυρά ένα ακόμη ξέσπασμα και επιπλέον πως η Τουρκική πολεμική αεροπορία έχει κρατήσει ορισμένα από τα 200 και πλέον F-16 σε πτητική κατάσταση.

Σίγουρα όμως το γεγονός πως οι πιλότοι της Ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με πληροφορίες, καταγράφουν στο κάθετο ουραίο τους ίδιους αριθμούς στα μαχητικά των Τούρκων, μαρτυρά ότι αυτά έχουν και με αυτά θα πορεύονται.

Τουλάχιστον μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση με το πρόσφατο LOR που απέστειλαν προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για το αίτημα αγοράς αλλά και αναβάθμισης μέρους του τουρκικού αεροπορικού στόλου των F-16.

Άλλωστε κανείς δεν ξεχνά τις δημόσιες παραδοχές των κυρίων Ερντογάν και Ακάρ για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική πολεμική αεροπορία, όπως επίσης και τις προσπάθειες εξεύρεσης λύσεων που κάνουν .

Από την άλλη πλευρά οι Επιτελείς και τα «γεράκια» της Πολεμικής Αεροπορίας γνωρίζουν πολύ καλά ότι αυτές τις ημέρες της Χριστιανοσύνης, οι Τούρκοι πάντοτε θέτουν το γνωστό έκνομο σχέδιό τους σε πλήρη εφαρμογή.

Και μάλιστα οι υπερπτήσεις της Πέμπτης έλαβαν άμεση απάντηση από τα «μπλε φτερά», με τα Mirage 2000-5 της 331 μοίρας «Θησέας» ν’ απογειώνονται μετά το scramble για να διώξουν τους Τούρκους εισβολείς.

  • Βράζουν στην Τουρκία με τα Rafale

Το νέο «ξεμύτισμα» της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας έρχεται 26 ημέρες πριν την πρώτη, ιστορική προσγείωση των πρώτων 6 Rafale FR3 στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα και αμέσως μετά τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού από την Βουλγαρία που ανέλυσε τις Εθνικές θέσεις περί του σεβασμού στο Διεθνές Δίκαιο αλλά και για το τουρκικό casus belli.

Η τακτική του ξεσπάσματος ωστόσο γνωστή, με υπερπτήσεις και μαζικές παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικά σε όλο το μήκος του ανατολικού FIR Αθηνών. Αλλά με παραμονές ελάχιστων λεπτών! Δηλαδή οι Τούρκοι αεροπόροι ναι μεν γράφουν τον αριθμό παραβιάσεων που μπορούν εντός του Ελληνικού ουρανού, αλλά όταν στο ραντάρ τους δουν πως πλησιάζουν τα «γεράκια» της Αθήνας, τότε σπεύδουν να περάσουν ξανά στον τουρκικό εναέριο χώρο και ουσιαστικά αποφεύγουν να βρεθούν στο εναέριο «τετ α τετ» που θα καταλήξει στην προσωπική τους τραγωδία.

Τα τελευταία 24ωρα μπορεί κανείς να παρατηρήσει ότι οι μαζικές παράνομες είσοδοι στον Ελληνικό ουρανό έγιναν με αφορμή τουρκική άσκηση στ’ ανατολικά της Ρόδου, αλλά εκείνο που θέλουν να περάσουν είναι ότι θα συνεχίσουν με κάθε μέσο και τρόπο να διατηρήσουν όλες τις αιτιάσεις τους, ακόμη κι αν αυτό είναι Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος.

  • Βλέπουν περαιτέρω ένταση στον αέρα

Το ενδιαφέρον είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη είναι σχεδόν πάντα ένα ζεύγος κι όλα τα υπόλοιπα είναι άοπλα. Μοναδική εξαίρεση η 22α Δεκεμβρίου που τα οπλισμένα ήταν 6 σ’ ένα σύνολο μαχητικών 20.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των τουρκικών αεροσκαφών εγκαταλείπουν τον Ελληνικό ουρανό όταν προσεγγίζουν τα Ελληνικά φτερά και ορισμένες μόνο φορές μένουν πίσω οι σχετικά πιο έμπειροι για να εμπλακούν. Αλλά και τότε η ποιοτική διαφορά είναι τεράστια, σε τακτική, γνώσεις και  ταπεραμέντο.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές από το αεροπορικό Επιτελείο δεν αποκλείεται και το εορταστικό Σαββατοκύριακο να επαναληφθούν ακριβώς τα ίδια, αλλά οι έκνομες ενέργειες των Τούρκων εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι θα συνεχιστούν και ίσως γίνουν ακόμη πιο προκλητικοί όσο πλησιάζει η 19 Ιανουαρίου, η ημερομηνία δηλαδή που τα Rafale F3R θα προσγειώνονται στην Τανάγρα.

Η ανάλυση της παραβατικής συμπεριφοράς των γειτόνων μας την 23η Δεκεμβρίου σε αριθμούς όπως την δημοσιεύει το Επιτελείο

ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ       : 3 (3×2 F-16)

ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΑ     : 1 F-16

ΣΥΝΟΛΟ Α/Φ         : 7

ΟΠΛΙΣΜΕΝΑ          : 2

ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ         : 4

ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ        : 39 (2 υπερπτήσεις)

ΕΜΠΛΟΚΕΣ           : –

ΠΕΡΙΟΧΗ               : Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο


https://hellasjournal.com/