15.12.21

Η ΕΕ διερύνεται στα Δυτικά Βαλκάνια! Πιο κοντά Σκόπια και Αλβανία-Οι συνέπειες για την Ελλάδα-Στο περίμενε η Ουκρανία


 Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγγέλλει επικείμενη διεύρυνσή της στα Βαλκάνια, όχι όμως και στην Ουκρανία-Τι είναι το «δαχτυλίδι φίλων» από την Ουκρανία στην Τυνησία

ΗΓερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ  στα πλαίσια της  αποχαιρετιστήριας περιοδείας στην Ευρώπη , εξέφρασε "προφητικά"  λόγο  για τη μελλοντική επέκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στα Δυτικά Βαλκάνια.

Υπενθυμίζουμε ότι κατά την επίσκεψή της στη Σερβία στις 13 Σεπτεμβρίου, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι η ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «ένα μεγάλο γεωστρατηγικό συμφέρον για την ΕΕ».

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Άνγκελα Μέρκελ είχαν  "κλειστές συνομιλίες", μετά τις οποίες η καγκελάριος έκανε τη δήλωσή της.

Σύμφωνα με την καγκελάριο, η ΕΕ επικρίνεται συχνά και διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση καθυστερεί και ότι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βάζουν όλο και περισσότερες γραφειοκρατικά εμπόδια  για πιθανούς υποψηφίους.

Ωστόσο, μαζί με την κριτική που ασκείται, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει και την πρόοδο που επιτελείται , είπε η Μέρκελ.

Ουσιαστικά ανέφερε  ότι υπάρχει μεγάλο γεωπολιτικό ενδιαφέρον οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να γίνουν μέλη της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.

Μιλάμε για τη Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία) και το Κοσσυφοπέδιο.

 

Η  απόφαση  για διεύρυνση της ΕΕ  με ένταξη 6 Βαλκανικών κρατών ελήφθη

Πρόσφατα ο Rikard Jozwiak, ανταποκριτής του Radio Free Europe και του Radio Liberty στις Βρυξέλλες, ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει απόφαση για τη διεύρυνση και ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης στην ενωμένη Ευρώπη δύο εκπροσώπων των Δυτικών Βαλκανίων - της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας .

 

https://strana.news/img/forall/u/11/80/%D0%A1%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%BE%D0%BA_%D1%8D%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B0_2021-12-14_230541.png

"Λευκός καπνός! Έχουμε συμπεράσματα για τη διεύρυνση της ΕΕ -σε αντίθεση με πέρυσι!" - ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Yozvyak.

Ο λευκός καπνός είναι μια καθιερωμένη παράδοση του Βατικανού στην εκλογή νέου Πάπα, όταν δηλαδή λαμβάνεται μια συλλογική απόφαση για την τελική επιλογή.

Σε ό,τι αφορά τα Σκόπια και την Αλβανία, το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στη διεύρυνση της ΕΕ, αλλά δεν κατάφερε να συμφωνήσει για να ξεκινήσουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ενώ δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης της διακυβερνητικής διάσκεψης.

Η Ουκρανία μένει εκτός ΕΕ προς το παρόν

Ταυτόχρονα, κανείς δεν μιλά για την ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πληρούσε επίσημα περισσότερες προϋποθέσεις για ένταξη στην Ε.Ε.

Υπενθυμίζουμε ότι το 2019, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα πείσουν την Ευρώπη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η επιβεβαίωση από την ΕΕ για άμεση προσπάθεια ένταξης  Σκοπίων-Αλβανίας

Οι κυβερνήσεις  τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιβεβαίωσαν την Τρίτη την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν σε έξι βαλκανικές χώρες να ενταχθούν μια μέρα στο μπλοκ, ωθώντας την ΕΕ να ανοίξει επιτέλους συνομιλίες με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Για περισσότερο από ένα χρόνο, το σχέδιο της ΕΕ να δημιουργήσει ένα «δαχτυλίδι φίλων» από την Ουκρανία στην Τυνησία, προσφέροντας στενότερους δεσμούς, εμπόριο και βοήθεια έχει παραλύσει, εν μέρει επειδή οι Ευρωπαίοι πολιτικοί φοβούνται μια αντίδραση για τη μετανάστευση. 

«Το Συμβούλιο επιβεβαιώνει τη δέσμευσή του για τη διεύρυνση, η οποία παραμένει βασική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφεραν οι 27 υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του μπλοκ σε δήλωσή τους, η οποία ανέφερε επίσης ότι, "Το Συμβούλιο επαναλαμβάνει την απερίφραστη υποστήριξη της ΕΕ στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων"

Πριν από ένα χρόνο, οι κυβερνήσεις της ΕΕ δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε μια δήλωση που επρόκειτο να ενισχύσει τη στρατηγική της ΕΕ για την προσέλκυση των έξι υποψηφίων για ένταξη.

Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις για μια κοινή θέση της ΕΕ ήταν συνεχείς  φέτος, καθώς τα κράτη της ΕΕ ανησυχούσαν για την επανάληψη της βιαστικής ένταξης της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας το 2007 και της κακώς διαχειριζόμενης μετανάστευσης εργαζομένων από την Ανατολική Ευρώπη στη Βρετανία που έστρεψε πολλούς Βρετανούς εναντίον της ΕΕ.

Η σκόπελος της Βουλγαρίας

Η νέα κυβέρνηση της Βουλγαρίας, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της  τη Δευτέρα, πρέπει να άρει το βέτο της προκατόχου της για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών των Σκοπίων στην ΕΕ και να επιλύσει μια διαμάχη για την ιστορία και τη γλώσσα.

Η  ενταξιακή πρόοδος της Αλβανίας συνδέεται επίσημα από την ΕΕ με τα Σκόπια (Βόρεια Μακεδονία).

«Το Συμβούλιο προσβλέπει στη διεξαγωγή των πρώτων διακυβερνητικών διασκέψεων με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και με την Αλβανία το συντομότερο δυνατό», αναφέρεται στην ανακοίνωση σχετικά με τις  ενταξιακές συνομιλίες.

Διαπιστώσεις -Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνονται τα εξής:

Η ΕΕ έλαβε τις παραπάνω αποφάσεις για διεύρυνση της στα Δυτικά Βαλκάνια, θέμα το οποίο σερνόταν χρονικά, στον απόηχο των συνομιλιών Πούτιν -Μπάϊντεν και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία όπως θα δούμε στη συνέχεια

Πρώτον αποκλείστηκε η Ουκρανία από τον κύκλο ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ, αποφεύγοντας έτσι οι Βρυξέλλες να θίξουν ευαίσθητες ρωσικές χορδές

Δεύτερον ανήγγειλαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για 6 χώρες της Βαλκανικής και συγκεκριμένα για την Σερβία, την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο, σε μια προσπάθεια να αμβλύνουν τις αντιθέσεις ,που είναι πολλές και υποβόσκουν μεταξύ των εν λόγω κρατών.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την μη αναζωπύρωση ένοπλων συγκρούσεων οι οποίες έχουν τη δυναμική να ξεσπάσουν στην αυλή της ΕΕ , με καταστροφικά αποτελέσματα

Παράλληλα η ΕΕ επιθυμεί με τον τρόπο αυτό να μειώσει δραστικά την επιρροή από τις Ρωσία -Τουρκία-Κίνα στα δυτικά Βαλκάνια.

Στην προσπάθειά της αυτή θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την ένταξη των Σκοπίων (Βόρειας Μακεδονίας) και της Αλβανίας.

Για τον λόγο αυτό  σκοπεύει να πιέσει η ΕΕ τη νέα κυβέρνηση της  Βουλγαρίας να άρει το veto για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ , ανοίγοντας έτσι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Σκοπίων.

Στη συνέχεια η ΕΕ σκοπεύει να προχωρήσει με την Αλβανία, αποτρέποντας την ένωση Κοσσόβου με την Αλβανία και την αναζωπύρωση ενόπλων συγκρούσεων μεταξύ Σέρβων και Αλβανών Κοσσοβάρων με εμπλοκή Αλβανίας και Σερβίας.

Στη συνέχεια σειρά αναμένονται να πάρουν το Κόσσοβο, η Βοσνία Ερζεγοβίνη , το Μαυροβούνιο και η Σερβία.

Εκτίμηση μας είναι τέλος ότι όλα τα παραπάνω είναι σχεδιασμοί της ΕΕ επί χάρτου στους οποίους  αναμένουμε να συναντήσει αρκετά εμπόδια. 

Αν και το απευχόμαστε ο Ευρωστρατός που θα δημιουργηθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022 επί Γαλλικής Προεδρίας της ΕΕ, έχει πολλές πιθανότητες να δραστηριοποιηθεί στα Δυτικά Βαλκάνια.

Αναφορικά δε με την Ελλάδα η ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας στην ΕΕ, αλλά και των υπολοίπων 4 κρατών, είναι κομβικής και ύψιστης σημασίας για την ασφάλεια της Ελλάδας από Βορρά.

https://www.pentapostagma.gr/