7.12.21

Κατηγορηματικός ο λαός στην Λιβύη: «Δεν θέλουν κανέναν μισθοφόρο στη χώρα»


Ο Υποστράτηγος του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Khaled Al-Mahjoub, ανέφερε σε δηλώσεις του στον Τύπο ότι «όλοι οι πολίτες της χώρας επιθυμούν την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων και των μισθοφόρων από τη χώρα». Επίσης, αναφέρει ότι πλέον η επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερόμενων χωρών, γίνεται άμεση, χωρίς την διαμεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών.

O Διευθυντής του Τμήματος Ηθικής Καθοδήγησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), ο Υποστράτηγος Khaled Al-Mahjoub, επιβεβαίωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη (UN) και η Αίγυπτος βοήθησαν σημαντικά στο να σχεδιαστεί το πλάνο για την αποχώρηση των μισθοφόρων από την Λιβύη. Σημείωσε ότι όλοι οι πολίτες της Λιβύης απορρίπτουν την ιδέα παρουσίας οποιωνδήποτε μισθοφόρων στη χώρα.

Σε δηλώσεις του στον Τύπο, ο Mahjoub είπε: «Η αλλαγή της ατζέντας και των διαδικασιών της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής της Λιβύης (JMC) από την εσωτερική διαβούλευση στην άμεση επικοινωνία με τις εμπλεκόμενες χώρες, είναι ένα σημαντικό ζήτημα για την αποχώρηση των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων από την χώρα». Επεσήμανε, στη συνέχεια, τόσο τις συνομιλίες που έκανε η  JMC στην Τουρκία όσο και την επικείμενη επίσκεψή της στη Μόσχα, με θέμα τους μισθοφόρους γειτονικών χωρών, των οποίων οι χώρες συμφώνησαν να διασφαλίσουν την επιστροφή τους.

Ο Υποστράτηγος είπε επίσης ότι το ζήτημα της ταυτόχρονης απομάκρυνσης των μισθοφόρων από την Λιβύη είχε συμφωνηθεί στο παρελθόν και πρόσθεσε επίσης, «Η παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη δεν έχει απλά στόχο την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεών της στην χώρα, αλλά αδιαμφισβήτητα ο σκοπός της είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτό που βλέπουν πολλοί».

Η Τουρκία δέχεται την αποχώρηση υπό όρους

Όπως ανέφερε το OnAlert, ένα μέλος της Μικτής Στρατιωτικής Επιτροπής (JMC) 5+5, επιβεβαίωσε το περασμένο Σάββατο, ότι η Τουρκία δέχεται το αίτημα να αποσύρει τους ξένους μαχητές και τους μισθοφόρους της από την Λιβύη,  με την προϋπόθεση ότι όλες οι ξένες δυνάμεις θα αποχωρήσουν ταυτόχρονα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik: «Κατά την διάρκεια αυτών των συνομιλιών, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5 απευθύνθηκε στην τουρκική πλευρά ζητώντας την απαραίτητη απόσυρση των μισθοφόρων της, σύμφωνα με το σχέδιο που έχουμε θέσει για την επίτευξη της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης».

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μετά την Τουρκία, η Μικτή Στρατιωτική Επιτροπή (JMC) 5+5 θα επισκεφθεί και την Μόσχα για να συζητήσουν τις ίδιες πρωτοβουλίες, όπως προβλέπουν και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζεται η απόφαση της Επιτροπής, ώστε η αποχώρηση να παρακολουθείται από διεθνείς αλλά και Λίβυους παρατηρητές.

Πηγή Libya Review /  Φωτογραφία  αρχείου Reuters

https://www.onalert.gr/