16.8.21

Είναι τελικά ένας “μικρός” Πρόεδρος; Χιλιάδες αντιμετωπίζουν το εκδικητικό μένος των Ταλιμπάν: Η ανταπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου


 

Ο πρόεδρος της Αμερικής Τζο Μπάιντεν, δέησε να διακοψει τις διακοπές του και να επιστρέψει στο Λευκό Οίκο από το Καμπ Ντέιβιντ. Στις 10.45 μ.μ. ώρα Ελλάδος θα απευθυνθεί στον αμερικανικό λαό για να εξηγήσει τις ανεξήγητες αποφάσεις του.

Ήδη έδωσε εντολή για αποστολή και άλλων Αμερικανών στρατιωτών. Συνολικά έστειλε 7 χιλιάδες πεζοναύτες. Για να κάνουν τι, όμως; Μπορούν να διορθώσουν τη ανεπανόρθωτη ζημιά; Όχι βέβαια. Χιλιάδες συνεργάτες των Αμερικανών αντιμετωπίζουν αβοήθητοι το εκδικητικό μένος των δολοφόνων τρομοκρατών, των Ταλιμπάν.

Ο κ. Μπάιντεν βρίσκεται ενώπιον μίας πολύ αρνητικής κατάστασης. Δέχεται πυρά για την απόφαση του να αποχωρήσει η υπερδύναμη από το Αφγανιστάν. Αποχώρηση που οδήγησε στην απόλυτη επαναφορά των Ταλιμπάν. Και πιθανότατα θα οδηγήσει και σε αιματοκύλισμα, αφού οι Ταλιμπάν διψούν για εκδίκηση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο αρχηγός τους ήταν φυλακισμένος για οκτώ χρόνια στο Γκουαντανάμο.

Για τα θέματα αυτά, αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος και αναλυτής Μιχάλης Ιγνατίου στην ανταπόκριση του στο δελτίο ειδήσεων του καναλιού OPEN με τον Ευλαμπία Ρέβη.

Σημείωσε σχετικά:

Πολιτικοί, αλλά κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση εναντίον του Αμερικανού προέδρου. Του ασκούν κριτική για την μη αλλαγή της καταστροφικής απόφασης του Ντόναλντ Τραμπ, για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν.

Εκτοξεύουν κατηγορίες για ανικανότητα να αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάσταση και για το γεγονός ότι ένιψε τας χείρας τους, σε μία κρίσιμη στιγμή κατά την οποία έπρεπε να δείξει ικανότητες ηγέτη.

Πρόκειται, υποστηρίζουν για την πιο ντροπιαστική απόφαση από πρόεδρο της Αμερικής, στην ιστορία. Και αναφέρονται φυσικά στην απόφαση για τη στρατιωτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν, την οποία χαρακτηρίζουν προδοσία του αφγανικού λαού.

Θα μείνει ως λεκές στην ιστορία της προεδρίας του κ. Μπάιντεν, σημείωσε αρθρογράφος της Ουάσιγκτον Ποστ. Και αυτές τις σκέψεις μοιράζονται γνωστοί δημοσιογράφοι, αλλά και η κοινή γνώμη στην Αμερική.

Πέραν της προσωπικής ευθύνης του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, τίθεται ξαφνικά και ένα ζήτημα: αυτό της αφοσίωσης της Αμερικής στους συμμάχους. Με λίγα λόγια πρόκειται για ηχηρό και ισχυρό κτύπημα στην αξιοπιστία της υπερδύναμης.

Φαίνεται ότι όλα πήγαν στραβά. Αρχικά, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες είχαν υπολογίσει ότι οι Ταλιμπάν θα έφταναν στην Καμπούλ σε τρεις μήνες, την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν σε έκθεση ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε ένα μήνα. Αλλά το αποτέλεσμα έδειξε και εδώ την ανικανότητα της CIA και των άλλων υπηρεσιών. Οι Ταλιμπάν βρίσκονταν έξω από την Καμπούλ και οι Αμερικανοί δεν πήραν είδηση.

Ο επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μαρκ Μίλι που ενημέρωσε χθες ομάδα γερουσιαστών και βουλευτών για την κατάσταση, παραδέχθηκε ότι η Αμερική και η Δύση θα μπορούσαν να δουν αναζωπύρωση της διεθνούς τρομοκρατίας, η οποία για μεγάλο χρονικό διάστημα είχε σχεδόν εκλείψει.

Από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ομολόγησε ότι οι Ταλιμπάν έχουν πλέον στη διάθεση τους τον πιο μοντέρνο αμερικανικό οπλισμό, που είχαν χαρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στην κυβέρνηση του Αφγανιστάν. Τα τελευταίου τύπου όπλα και ελικόπτερα βρίσκονται πια στα χέρια των Ταλιμπάν.

Με την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, κατέρρευσε όλο το αμερικανικό σύστημα, από τον Λευκό Οίκο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το Πεντάγωνο και τις μυστικές υπηρεσίες. Η Αμερική έδειξε να είναι μία αδύνατη χώρα. Δεν είναι μόνο ότι εγκατέλειψε εκατομμύρια Αφγανούς στην τύχη τους, αλλά δεν άκουσε κανένα εκ των συμμάχων τους. Και το χειρότερο, που θα συμβεί είναι ότι θα παραδοθεί μία στρατηγική περιοχή στην Κίνα και τη Ρωσία.

Η ανταπόκριση του αναλυτή του OPEN και αρθρογράφου της Hellas Journal ακολουθεί: