14.8.21

Δραματικές στιγμές - Σε 72 ώρες ''πέφτει'' η Καμπούλ

Η Ελλάδα είναι "πλήρης". Δεν χωρά άλλους μετανάστες.
Αυτοί που έχουν "χώρο" να τους πάρουν στις Xώρες τους.
Η Τουρκία που τους υποδέχεται πρώτη, υποχρεούται
και να τους κρατήσει. Όσοι δε από τους εγχώριους συμπολίτες
μας έχουν ιδιαίτερες "ΕΥΑΙΣΘΗΣΊΕΣ" να πάνε στο Αφγανιστάν
να τους συμπαρασταθούν, (να απαλλαγούμε με την ευκαιρία και από
τη παρουσία τους...)
Κανείς στην Ελλάδα. Κλείστε και σφραγίστε τα σύνορα.
Juan

Ασταμάτητοι οι Ταλιμπάν - Θα γεμίσει με μετανάστες η Ελλάδα! - Φεύγουν δεκάδες πολίτες από την χώρα

Απελπιστική είναι η κατάσταση στο Αφγανιστάν. Τα τελευταία λεπτά έχουν λάβει χώρα τα εξής γεγονότα:  
 
Οι Ταλιμπάν δίνουν εγγυήσεις ασφαλείας σε υπαλλήλους ξένων διπλωματικών αποστολών και οργανώσεων που βρίσκονται στο Αφγανιστάν

  • Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γκανί αναμένεται να εγκαταλείψει τη χώρα σύντομα
  • Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι 3 τάγματα έχουν ξεκινήσει για την εκκένωση του προσωπικού στην πρεσβεία της Καμπούλ και θα βρίσκονται στην περιοχή το Σαββατοκύριακο 
  • Βρετανοί αλεξιπτωτιστές, τμήμα της 16ης Ταξιαρχίας Αεροπορικών Επιθέσεων, αναχώρησε για την Καμπούλ
  • Το CNN και η The Washington Post, επικαλούμενα πηγές από τη διοίκηση των ΗΠΑ, ισχυρίζονται ότι η Καμπούλ θα μπορούσε να πέσει στα χέρια των Ταλιμπάν τις επόμενες 72 ώρες

Η Δανία και η Νορβηγία ανακοίνωσαν σήμερα πως κλείνουν προσωρινά τις πρεσβείες τους στην Καμπούλ, λόγω της κατάστασης ασφαλείας που ολοένα και επιδεινώνεται στο Αφγανιστάν και απομακρύνουν το προσωπικό τους.

«Αποφασίσαμε να κλείσουμε προσωρινά την πρεσβεία μας στην Καμπούλ», είπε σε δημοσιογράφους ο Δανός υπουργός Εξωτερικών Γιέπε Κόφοντ, προσθέτοντας πως η επιχείρηση εκκένωσης θα διεξαχθεί υπό στενό συντονισμό με τη Νορβηγία, με την οποία μοιράζονται ένα κτιριακό συγκρότημα.

Από την πλευρά της, η υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Ίνε Σορέιντε δήλωσε ότι η χώρα της θα κλείσει επίσης την πρεσβεία της και θα απομακρύνει τους Νορβηγούς διπλωμάτες, τους ντόπιους εργαζομένους της και τους στενούς συγγενείς τους. 

 

Έκτακτη συνάντηση των πρεσβευτών του ΝΑΤΟ  

 

Οι πρεσβευτές του ΝΑΤΟ συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν τη ραγδαία επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν και να συντονίσουν τα εθνικά μέτρα για τη μείωση του προσωπικού των πρεσβειών στην Καμπούλ, δήλωσε πηγή ασφαλείας την οποία επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η δυτική συμμαχία τελείωσε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες και απέσυρε το μεγαλύτερο μέρος των στρατευμάτων της από τη χώρα, όμως εξακολουθεί να είναι ένα φόρουμ συντονισμού των εθνικών μέτρων εκεί.
 

 

Οι Ταλιμπάν στοχεύουν στην δημιουργία Ισλαμικού Χαλιφάτου στο Αφγανιστάν 

 

Τις τελευταίες τρεις ημέρες, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν εννέα από τις 34 υπάρχουσες επαρχίες στο Αφγανιστάν. Τώρα (το τρομοκρατικό κίνημα που απαγορεύτηκε στη Ρωσία) ελέγχει τις επαρχιακές πρωτεύουσες  Νιμρόζ, Γιαουζτζάν, Σάρι-Πουλ, Κουντούζ, Ταχάρ, Σαμάνγκαν, Φάραχ, Μπαγκλάν και Μπανταχσάν. Τα γεγονότα των τελευταίων δύο μηνών στο Αφγανιστάν, δείχνουν ότι αργά ή γρήγορα, οι Ταλιμπάν θα έρθουν στην εξουσία στο Αφγανιστάν.

Ανώτερες πηγές της ΕΕ λένε, ότι οι Ταλιμπάν ελέγχουν ήδη το 65 % του Αφγανιστάν. Εάν τα πράγματα προχωρήσουν έτσι, θα δημιουργηθεί ένα ισλαμικό χαλιφάτο στο έδαφος αυτής της χώρας στο εγγύς μέλλον.

«Οι Ταλιμπάν ελέγχουν τώρα, το 65% του Αφγανιστάν και έχουν πάρει ή απειλούν να καταλάβουν 11 πρωτεύουσες των επαρχιών», δήλωσε την Τρίτη ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι η νέα εκτίμηση για το πόσο θα μπορούσε να αντέξει η Καμπούλ, ήταν αποτέλεσμα των γρήγορων ανακαταλήψεων που είχαν οι Ταλιμπάν σε όλη τη χώρα, καθώς αποχωρούσαν ξένες δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

"Αλλά αυτό δεν είναι ένα προαποφασισμένο συμπέρασμα", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, λέγοντας ότι οι αφγανικές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούσαν να αντιστρέψουν τη δυναμική κάνοντας μεγαλύτερη αντίσταση.

Η απώλεια της Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσας της βορειοανατολικής επαρχίας Μπανταχσάν, την Τετάρτη, ήταν η τελευταία αποτυχία για την αφγανική κυβέρνηση, η οποία αγωνίζεται να σταματήσει την ορμή των επιθέσεων των Ταλιμπάν. 

Αυτή (η αποτυχία) ήρθε καθώς ο Πρόεδρος Ασράφ Γκανί, πήγε στο Μαζάρ-Σαρίφ, για να συγκεντρώσει παλιούς πολέμαρχους στην υπεράσπιση της μεγαλύτερης πόλης στο βορρά, καθώς οι δυνάμεις των Ταλιμπάν πλησίαζαν.

Ο Τζαουάντ Μουτζαντίντι, μέλος του επαρχιακού συμβουλίου από το Μπανταχσάν, δήλωσε ότι οι Ταλιμπάν πολιορκούσαν το Φαϊζαμπάντ πριν ξεκινήσουν επίθεση την Τρίτη.

«Δυστυχώς, μετά από πολύωρες σκληρές μάχες, η ANDSF υποχώρησε», δήλωσε ο Μουτζαντίντι στο Reuters, αναφερόμενος στις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας. «Με την πτώση του Φαϊζαμπάντ, ολόκληρο το βορειοανατολικό τμήμα έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν».

Το Μπανταχσάν συνορεύει με το Τατζικιστάν, το Πακιστάν και την Κίνα.

Οι Ταλιμπάν μάχονται, για να νικήσουν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση και να επαναφέρουν τον αυστηρό ισλαμικό νόμο. Η ταχύτητα της προόδου τους, έχει συγκλονίσει την κυβέρνηση και τους συμμάχους της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, προέτρεψε τους Αφγανούς ηγέτες να πολεμήσουν για την πατρίδα τους, λέγοντας την Τρίτη, ότι δεν μετανιώνει για την απόφασή του να αποχωρήσει, σημειώνοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ξόδεψαν περισσότερα από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε 20 χρόνια και έχασαν χιλιάδες στρατιώτες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρείχαν σημαντική αεροπορική υποστήριξη, τρόφιμα, εξοπλισμό και μισθούς στις αφγανικές δυνάμεις», είπε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, θα ολοκληρώσουν την απόσυρση των δυνάμεών τους αυτόν τον μήνα, με αντάλλαγμα τις υποσχέσεις των Ταλιμπάν, να αποτρέψουν τη χρήση του Αφγανιστάν για διεθνή τρομοκρατία.

Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν, να μην επιτεθούν στις ξένες δυνάμεις καθώς αποσύρονται, αλλά δεν συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός με την κυβέρνηση. Η δέσμευση των Ταλιμπάν, να συνομιλήσουν για την ειρήνη με την κυβερνητική πλευρά δεν έχει καταλήξει, καθώς βλέπουν τη στρατιωτική τους υπεροχή σε πολλά μέτωπα.

Ορισμένοι Αφγανοί αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις αποχωρούν, αφήνοντας τους Ταλιμπάν να κάνουν τις επιθέσεις τους.

"Οι ΗΠΑ δεν παρείχαν υποστήριξη, τώρα βλέπουμε το αποτέλεσμα", δήλωσε στο Reuters ο Νταβλάτ Βαζίρι, συνταξιούχος στρατηγός και στρατιωτικός αναλυτής.

Οι πρόοδοι των Ταλιμπάν, έχουν προκαλέσει φόβους για την επιστροφή στην εξουσία των σκληροπυρηνικών μαχητών, που αναδύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, από το χάος του εμφυλίου πολέμου και έλεγξαν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από το 1996 έως το 2001, όταν εκδιώχθηκαν μετά από εκστρατεία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, για καταφύγιο που παρείχαν στον αρχηγό της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν.

https://www.pentapostagma.gr/