3.7.21

Πώληση-μαμούθ ελληνικών ηλεκτροοπτικών συστημάτων Theon Sensors σε Γερμανία & Βέλγιο: 200 εκατ. €


Την μεγαλύτερη εξαγωγική επιτυχία ελληνικού αμυντικού υλικού στην ιστορία και μάλιστα σε υλικό προηγμένης τεχνολογίας (μεγαλύτερη περιλαμβανομένης και των εξαγωγών της λαμπρής εποχής Μποδοσάκη της ΠΥΡΚΑΛ) πέτυχε η βιομηχανία ηλεκτροοπτικών THEON SENSORS.

Η κορυφαία παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής ηλεκτροοπτικών προϊόντων για αμυντική χρήση, η ελληνική Theon Sensors, σε κοινοπραξία με την κορυφαία γερμανική εταιρεία ηλεκτροοπτικών HENSOLDT HENSOLDT, κέρδισε τον μεγαλύτερο δημόσιο διαγωνισμό για κυάλια Night Vision που έχει  διεξαχθεί στην Ευρώπη σε μία προμήθεια της οποίας η οικονομική αξία υπολογίζεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ!

Είναι συγκινητικό από τις φωτογραφίες της υπογραφής να βλέπει κανένας την ελληνική σημαία δίπλα με τη γερμανική και βελγική σημαία, κατά την υπογραφή μιας τόσο σημαντικής συμφωνίας για την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Το νέο συμβόλαιο θα ενισχύσει την παρουσία της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στις διεθνείς αγορές και θα ανυψώσει σε ανώτερο επίπεδο την αξιοπιστία των ελληνικών αμυντικών προϊόντων και της τεχνολογίας που αυτά ενσωματώνουν.

Η THEON SENSORS (Θέων Αισθητήρες) ετοιμάζει και άλλες μικρότερες σε ότι αφορά το οικονομικό ύψος, αλλά στρατηγικής σημασίας εκπλήξεις, όπως είχε ήδη προαναγγείλει, σε δύο άλλους ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς.

Αναμένουμε με αγωνία να δούμε πού άλλου θα κυματίζει η ελληνική σημαία που τόσο υπερήφανα προβάλλει και τονίζει η THEON SENSORS.

Η THEON κατάφερε ένα μειονέκτημα να το κάνει πλεονέκτημα, δηλαδή την μη ύπαρξη προηγούμενου ιστορικού τέτοιου μεγέθους συμφωνίας ελληνικής εταιρίας στο διεθνή στίβο της αμυντικής βιομηχανίας. Ώρα να πράξουν το ίδιο και οι υπόλοιπες αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας.

Οι δύο εταιρείες υπέγραψαν ως κοινοπραξία στις 22 Ιουνίου 2021 σύμβαση με τον OCCAR για την προμήθεια δίκυαλων οργάνων νυχτερινής όρασης προς τις βελγικές και γερμανικές ένοπλες δυνάμεις στο πλαίσιο του Night Vision Capability Programme.

Ο OCCAR, ο οποίος είναι ευρωπαϊκός διακυβερνητικός οργανισμός για την Κοινή Συνεργασία Εξοπλισμού, βάσει των επίσημων ανακοινώσεών του (Night Vision Goggles Contract Award | OCCAR),   ανέλαβε από το Βέλγιο και τη Γερμανία να διαχειριστεί αυτή την κοινή προμήθεια. 

Όπως προαναφέραμε, η συνολική αξία της σύμβασης για τη ΤΗΕΟΝ SENSORS, με όλες τις παρεχόμενες επιλογές, αναμένεται να ξεπεράσει τα €200 εκ για τα επόμενα 4-5 χρόνια. Η σύμβαση έχει ήδη εγκριθεί από τα κοινοβούλια Γερμανίας και Βελγίου.

Προσφέροντας το Mikron 16 mm δίκυαλο νυχτερινής όρασης της THEON SENSORS, η κοινοπραξία  THEON SENSORS και HENSOLDT επικράτησε σε διεθνή διαδικασία ανοικτού διαγωνισμού υπερτερώντας εμπορικά και τεχνικά άλλων μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.  

Η σύμβαση περιλαμβάνει την παραγωγή και παράδοση 4.550 δίκυαλων νυχτερινής όρασης προς τις Βελγικές  Ένοπλες Δυνάμεις και 5.000 προς τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, με τον προγραμματισμό οι παραδόσεις να ξεπεράσουν τα 20.000 όργανα επιπλέον των προαναφερθέντων,  προς αυτές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η σύμβαση περιλαμβάνει επίσης, πλήρη υπηρεσία συντήρησης και επισκευής για έως και 15 χρόνια, καθώς και μια σειρά αξεσουάρ που θα παραδοθούν στους χρήστες. Βάσει της σύμβασης οι πρώτες παραδόσεις ξεκινούν εντός του 2021.

Η κοινοπραξία THEON SENSORS και HENSOLDT αποτέλεσε την ιδανική λύση για τη Γερμανία και το Βέλγιο, καθώς και οι δύο εταιρίες έχουν αποδείξει τη μακρά εμπειρία και πρωτοκαθεδρία τους στον τομέα της τεχνολογίας ενίσχυσης εικόνας.

Με τις συνδυασμένες παραγωγικές ικανότητες σε Βέτσλαρ (Γερμανία) και Αθήνα, μπορούν να παραχθούν πολύ μεγάλες παρτίδες σε σύντομο χρονικό διάστημα.

To σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται ουσιαστικά για μία συμφωνία πώλησης τεχνογνωσίας και βέβαια  απαρτίων και υπό-συγκροτημάτων από τη ΤΗΕΟΝ SENSORS στη HENSOLDT!

Δηλαδή αυτό που έκαναν στο παρελθόν οι γερμανικές εταιρείες στις ελληνικές, τώρα το κάνει η ΤΗΕΟΝ SENSORS στις γερμανικές!

Η παραγωγική σύμπραξη των δύο εταιριών με παραδόσεις από την Ελλάδα και τη Γερμανία θα επιτρέψει στην ελληνο-γερμανική κοινοπραξία όχι μόνο να παραδώσει τα όργανα νυχτερινής όρασης, αλλά και να εκπληρώσει τις συμβατικές υποχρεώσεις συντήρησης προς τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου και της Γερμανίας, εξασφαλίζοντας γρήγορους χρόνους αντίδρασης / παράδοσης.

Ο Andreas Hülle, Επικεφαλής των Optronics & Land Solutions, HENSOLDT AG, δήλωσε: «Η επιτυχημένη κοινοπραξία HENSOLDT και THEON SENSORS αποτελεί μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία όχι μόνο υπέρ των δύο εταιριών, αλλά και για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Βελγίου και της Γερμανίας. Πρόκειται αναμφίβολα για μια μεγάλη επιτυχία που προέκυψε σε ένα εξαιρετικά σημαντικό και ανταγωνιστικό διαγωνισμό. Είμαι σίγουρος ότι η συνεργασία αυτή ανοίγει τις πόρτες για συνέργειες και συνεργασίες και σε άλλους τομείς στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Ο Κρίστιαν Χατζημηνάς,  CEO της THEON SENSORS και Πρόεδρος του EFA GROUP (δεξιά στην φωτό την ώρα της υπογραφής), πρόσθεσε: «Η κοινοπραξία της THEON SENSORS με την HENSOLDT εναρμονίζεται με το όραμα για μια ισχυρή και με κοινές δράσεις, ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία και εργάζεται για την υλοποίησή του. To μεγάλο αυτό συμβόλαιο αποτελεί την κορωνίδα των προσπαθειών της ΤΗΕΟΝ SENSORS στον τομέα του Night Vision. 

Με το δεδομένο ότι είναι το μεγαλύτερο συμβόλαιο που έχει ποτέ υπογραφεί για όργανα νυχτερινής όρασης στην ευρωπαϊκή αγορά και, γενικότερα, η μεγαλύτερη απευθείας παραγγελία σε ελληνική αμυντική βιομηχανία,  πιστεύουμε ότι το συμβόλαιο αυτό αποτελεί σημείο καμπής για την ελληνική αμυντική βιομηχανία και των δυνατοτήτων που μπορεί να αναπτύξει, αλλά και την ίδια τη χώρα.

Παράλληλα, καθώς αποτελεί κομβικό σημείο στην ιστορία της εταιρίας μας, συνιστά ταυτόχρονα για εμάς και σημείο εκκίνησης για τη μετατροπή της ΤΗΕΟΝ SENSORS από διεθνή ηγέτιδα εταιρία στα man portable όργανα νυχτερινής όρασης, και τώρα σταδιακά και στα αντίστοιχα θερμικά όργανα, σε εταιρία για ολοκληρωμένα  συστήματα και πλατφόρμες που επιτρέπουν τη διαλειτουργικότητα και  την ανταλλαγή πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο, με ταχύτητα και ασφάλεια. 

Συστήματα που βελτιώνουν θεαματικά την ευελιξία  κατά τη λήψη αποφάσεων στη διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Προκειμένου να πετύχουμε το στόχο μας, θα συνεχίσουμε την πολιτική δημιουργίας συμμαχιών, ανάλογες με αυτές που πράξαμε με την HENSOLDT, αλλά και τη SAFRAN».

https://www.defencenet.gr/