8.6.21

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΤΗΝ "HELLAS SCIENCE & TECHNOLOGY ":

Μικροσκοπικό ζώο «αναστήθηκε» μετά από 24.000 χρόνια σε συνθήκες κατάψυξης στη Ρωσία!

Στο παρελθόν, οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει και μονοκύτταρα μικρόβια, ικανά να επιτελέσουν τον ίδιο «άθλο»
Ένα μικροσκοπικό ζώο, που αποκαλείται βδελλοειδές τροχοφόρο, «αναστήθηκε» αφού παρέμεινε σε συνθήκες κατάψυξης στη Σιβηρία επί σχεδόν 24.000 χρόνια και κατόπιν κατάφερε να κλωνοποιήσει τον εαυτό του, ανακοίνωσαν Ρώσοι επιστήμονες.

Η ανακάλυψη αυτή εγείρει ερωτηματικά για τους μηχανισμούς που χρησιμοποίησε αυτός ο πολυκύτταρος οργανισμός ώστε να αντέξει αυτή τη μακρά «νάρκη», ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στας Μαλάβιν, ένας από τους συγγραφείς του άρθρου που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Current Biology.


Καναδάς: Συναγερμός για νέο μυστηριώδες σύνδρομο που χτυπά τον εγκέφαλο και σκορπά τον θάνατο



Ανησυχία έχει προκαλέσει μυστηριώδης «νέα» ασθένεια, η οποία έχει στοιχίσει τη ζωή έξι ατόμων στον Καναδά.

Η νευρολογική νόσος που «χτυπά» τον εγκέφαλο ονομάστηκε «Σύνδρομο του New Brunswick», από την περιοχή όπου εντοπίστηκε αρχικά, ενώ μέχρι στιγμής έχει προσβάλει τουλάχιστον 48 άτομα ηλικίας μεταξύ 18 και 85 ετών, χωρίς να δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση σε άνδρες ή γυναίκες.

 Η μυστηριώδης ασθένεια προκαλεί επιδείνωση της υγείας του ασθενούς, ενώ μεταξύ των συμπτωμάτων είναι οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις, απώλεια μνήμης, δυσκολία στο περπάτημα και προβλήματα ισορροπίας.


NASA: Στη δημοσιότητα φωτογραφία από το κέντρο του γαλαξία μας



 Στη δημοσιότητα έδωσε η NASA μια πραγματικά εκπληκτική εικόνα από αυτό που οι ειδικοί ονόμασαν «σούπερ ενεργητικό κέντρο της πόλης» αναφερόμενοι στο κέντρο του γαλαξία μας που μοιάζει θορυβώδες και με έντονη δραστηριότητα κάθε είδους όπως είναι τα κέντρα των μεγάλων πόλεων.

Η εικόνα συνθέτει δεδομένα από 370 παρατηρήσεις που έχει κάνει τα τελευταία 20 χρόνια το διαστημικό τηλεσκόπιο που ανιχνεύει τις ακτίνες Χ που εκλύονται των πιο βίαιων κοσμικών φαινομένων αλλά και από κοσμικά φαινόμενα για τα οποία οι επιστήμονες θεωρούν «παράξενα» ή μυστηριώδη.


Covid- 19: Αποτελεσματικά τα εισπνεόμενα νανοσωματίδια κατά της νόσου σε πειραματόζωα



 Αμερικανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι εισπνεόμενα νανοσωματίδια, τα οποία στοχεύουν στην πρωτεΐνη-ακίδα του κορονοϊού, μπορούν να προλάβουν αλλά και να θεραπεύσουν τη σοβαρή νόσο Covid-19, όπως έδειξαν τα πειράματά τους σε τρωκτικά (χάμστερ).

Είναι η πρώτη φορά που τέτοια νανοσωματίδια -τα οποία είναι παρόμοια με τα μονοκλωνικά αντισώματα αλλά τέσσερις φορές μικρότερα σε μέγεθος, πιο σταθερά και πολύ φθηνότερα στην παραγωγή τους- δοκιμάστηκαν σε εισπνεόμενη μορφή εναντίον της λοίμωξης από τον κορονοϊό και άφησαν πολλές υποσχέσεις στο προκλινικό στάδιο.


ΕΕΤΤ: Νέες διατάξεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών τηλεφωνίας και Διαδικτύου

 

Στην έκδοση του νέου Κανονισμού Γενικών Αδειών προέβη η ΕΕΤΤ, ο οποίος θέτει νέους όρους και υποχρεώσεις στους παρόχους ηλεκτρονικών επικοινωνιών, με στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων των συνδρομητών υπηρεσιών τηλεφωνίας και Διαδικτύου. Ο νέος Κανονισμός Γενικών Αδειών ενισχύει σημαντικά την προστασία των καταναλωτών και διαμορφώνει ένα πιο λειτουργικό πλαίσιο παροχής των υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες θεσμικές και τεχνολογικές απαιτήσεις.