27.6.21

Προσλήψεις ΕΠΟΠ: “Όσκαρ αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας”! Ποιοι το κερδίζουν

 
Γράφει ο

Νικόλαος Σκιαδάς
Ανχης εα. Ειδ. Δυνάμεων

 Ενημερώθηκα τηλεφωνικά από παλιό μου φίλο, ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για απονομή ΟΣΚΑΡ στην Ελλάδα. Μπα λέω, να δεις που θα μπερδεύτηκε με τα γυρίσματα της νέας ταινίας του Μπαντέρας στη Θεσσαλονίκη. Μόλις όμως είδα τον τρόπο διενέργειας του διαγωνισμού πρόσληψης των 1000 ΕΠΟΠ Στρατού Ξηράς, των 300 Ναυτικού και των 280 Αεροπορίας αναφώνησα: Ώπα, έχουμε παγκόσμιο νικητή στην ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ και ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ και είναι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας,συνεπικουρούμενος από τον Υφυπουργό Ατυχίας και Πρωτοτυπίας  (γνωστά τα επεισόδια των 2 αιχμαλώτων, της τιμητικής προαγωγής σε υφυπουργό – αιχμαλώτους σαν χώρα είχαμε τελευταία φορά την περίοδο του Β΄ ΠΠ – και της πρωτοτυπίας των

ελεύθερων παρασυρόμενων διχτυών κόστους 500.000 € που «ψαρεύουν» λαθρομετανάστες και παράνομους διακινητές και συμπαρασύρουν δημόσιο χρήμα κατά κύματα προς άγνωστη κατεύθυνση) αλλά και με την ανοχή και οσφυοκαμψία της κορυφής στην πυραμίδα της στρατιωτικής ιεραρχίας.

Έχουμε λοιπόν τα εξής παγκοσμίως πρωτότυπα γεγονότα:
Δημόσιοι διαγωνισμοί για πρόσληψη (ΕΠΟΠ) στους οποίους δεν θα αναρτηθούν ονοματεπώνυμα και βαθμολογίες (σύνολο μορίων) για να είναι διαφανής η διαδικασία αλλά και να δίνεται η δυνατότητα στον καθένα να προσφύγει (ένσταση) έναντι βαθμολογίας οποιουδήποτε διαγωνιζόμενου που πιστεύει ότι έχει βαθμολογία λανθασμένη και τον αδικεί.
Ενώ δηλ. ισχύουν σε διαφανείς διαγωνισμούς :
«1. Με την ολοκλήρωση της εξέτασης γνώσεων και της δοκιμασίας δεξιοτήτων και εργασιακής αποτελεσματικότητας αναρτάται στον διαδικτυακό τόπο του Α.Σ.Ε.Π. πίνακας βαθμολογίας των υποψηφίων κατά κατηγορία, κλάδο και ειδικότητα, οι οποίοι συγκέντρωσαν την απαιτούμενη βαθμολογία βάσης. Οι υποψήφιοι που δεν συγκέντρωσαν τη βαθμολογία βάσης εμφανίζονται με τον μοναδικό κωδικό αριθμό τους χωρίς τη δημοσιοποίηση προσωπικών τους δεδομένων.

2. Στη συνέχεια, οι υποψήφιοι κατατάσσονται σε πίνακες διαγωνιζομένων προς υποβολή δικαιολογητικών που περιλαμβάνουν τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν τη βαθμολογία της καθορισμένης βάσης κατά κατηγορία, κλάδο, ειδικότητα και κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας.»,

Στην περίπτωση των ΕΠΟΠ δηλ. αντί να έχουμε δημιουργία λιστών ανά ειδικότητα με ονοματεπώνυμα και βαθμολογία, έχουμε εσκεμμένο κρύψιμο ονομάτων και εμφάνιση κωδικών πρωτοκόλλου, ενώ αυτό έπρεπε να ίσχυε μόνο για όσους απέτυχαν, είτε λόγω τυπικών λόγων, είτε λόγω ιατρικών ή άλλων λόγων και δεν θέλουμε να εκτεθούν δημόσια ονόματα και απορρίψεις.

Σε παρόμοιο δημόσιο διαγωνισμό, λίγες ημέρες νωρίτερα και αφού πρώτα ανακοινωθούν οι λίστες με τα ονοματεπώνυμα επιτυχόντων και τις βαθμολογίες επισημαίνεται στην προκήρυξη ότι:
«…Επισημαίνεται ότι, στους υποψηφίους/ες παρέχεται η δυνατότητα πρόσβασης σε στοιχεία που αφορούν τους λοιπούς συνυποψήφιους, προκειμένου να ασκήσουν το δικαίωμα προσβολής των σχετικών αποφάσεων ή πινάκων, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία….» σε πλήρη εναρμόνιση με τον ισχύοντα Νόμο 4765/2021.
Και θα μου πει κάποιος, γιατί είναι σημαντικό να έχεις λίστες με ονοματεπώνυμα και βαθμολογίες ανά ειδικότητα και όχι να μπαίνεις με κωδικούς taxis να βλέπεις μόνο τη δική σου βαθμολογία και μια λίστα που λέει ΑΠ0001 Βαθμ. 215 ΑΠ0002 Βαθμ.188 ΑΠ0003 Βαθμ.454;
Θα σας εξηγήσω γιατί με το κάτωθι χαρακτηριστικό παράδειγμα του οποίου τα δεδομένα είναι φανταστικά αλλά με τη λήξη του διαγωνισμού θα είναι αληθινά και θα αντιστοιχούν σε συμμετέχοντες. Έχουμε λοιπόν 3 άτομα υποψηφίους για ΕΠΟΠ:
Τον Ευθύμιο Ξεφτέρη (ΑΠ0001) με 1 διδακτορικό, 2 μεταπτυχιακά, 3 ξένες γλώσσες και αθλητή στίβου αλλά δεν έχει «βύσμα».
Τον Δημήτρη Τούβλακα (ΑΠ0002) που έκανε 2 φορές το νηπιαγωγείο, έβγαλε το Δημοτικό με σπρώξιμο, 4 χρόνια να τελειώσει το Γυμνάσιο και 5 για το Λύκειο. Δεν ξέρει ξένες γλώσσες. Δεν βλέπει σχεδόν καθόλου από το δεξί μάτι. Είναι όμως από την εκλογική περιφέρεια του Υπουργού Άμυνας και ο πατέρας του Δημήτρη φίλος κολλητός του Υπουργού.
Τον Μανώλη Στουρνοξυλάκη (ΑΠ0003) που στα 30 του ολοκλήρωσε τις σπουδές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, χωρίς να γράφει και να μιλάει καλά τα ελληνικά, χωρίς ξένες γλώσσες αλλά 3 φορές πρώτος σε διαγωνισμό σφεντόνας στο χωριό του που είναι δίπλα από το χωριό του Μητσοτάκη και ο πατέρας του Μανωλιού είχε γλυτώσει – τα παλιά τα χρόνια – τον Μητσοτάκη από πνιγμό μια φορά όταν ήταν παιδί και κατάπιε ένα ρακοπότηρο ολόκληρο μαζί με 4 λουκούμια.
Βάζει κάτω η επιτροπή τις βαθμολογίες και να που έχουμε:
Ευθύμιο Ξεφτέρη (ΑΠ0001) : 850
Δημήτρη Τούβλακα (ΑΠ0002) : 140
Μανώλη Στουρνοξυλάκη (ΑΠ0003) : 35

Ποιος όμως να πει στον Υπουργό ότι ο Δημήτρης Τούβλακας δεν θα γινόταν ελεύθερος σκοπευτής, που του είχε υποσχεθεί και ο πατέρας του λόγω … «Μπάρμπα στην Kορώνη»;
Σβήνουμε το 140 και το κάνουμε 851 γιατί είναι μια (1) μόνο η θέση για ελεύθερο σκοπευτή.
Έλα όμως που ο τελευταίος επιτυχών ΕΠΟΠ μάγειρας έχει βαθμολογία 250 και ποιος θα πει στον Μανώλη Στουρνοξυλάκη ότι το όνειρό του να φοράει παραλλαγής χιαστί τουφέκια στην πλάτη, σήματα ΕΠΟΠ και να φτιάχνει γαμοπίλαφο και αρνί αντικριστό δεν θα γινόταν πραγματικότητα; Επειδή αυτά δεν γίνονται βάζουν λοιπόν και ένα 251 στον Μανωλιό.
Οπότε τώρα έχουμε :
Ευθύμιο Ξεφτέρη (ΑΠ0001) : 850
Δημήτρη Τούβλακα (ΑΠ0002) : 851 αντί για 140
Μανώλη Στουρνοξυλάκη (ΑΠ0003) : 251 αντί για 35

Αν μπούμε στη λίστα θα δούμε:
ΑΠ0001 : 850
ΑΠ0002 : 851
ΑΠ0003 : 251 και τα μόρια του Ευθύμη είναι σωστά όταν θα μπει μέσω taxis, αλλά αν βγάλει άκρη ο Ευθύμης ο Ξεφτέρης ποια αστέρια είναι επιτυχόντες, τι μαγειρέματα γίνανε και γιατί αυτός θα ψάχνει για δουλειά στο εξωτερικό εμένα να μη με λένε Νίκο.
Όσοι βέβαια το κυνηγήσουν δικαστικά θα δικαιωθούν, αλλά το παράλογο ποιο είναι; Ότι για τις παρανομίες / ατασθαλίες δεν τιμωρείται κανένας και οι δικαστικές αποφάσεις υποχρεώνουν το Δημόσιο να προσλάβει τον αδικηθέντα, αλλά δεν υποχρεώνουν σε απόλυση τον «ευεργετηθέντα», οπότε Τούβλακας και Στουρνοξυλάκης φουλ για στρατιωτική καριέρα μπορεί και …. Στρατηγοί!!!

Ας αναφωνήσουμε λοιπόν όλοι τώρα: Ζήτω η αναξιοκρατία, ζήτωωωωωω. Ζήτω η αδιαφάνεια, ζήτωωωωωωωω. Ζήτω η οσφυοκαμψία, ζήτωωωωωωωωωωω!!!!!

ΥΓ. Θυμηθείτε σε μερικά χρόνια, όταν θα κάνει επίσκεψη ο Διοικητής του ΝΑΤΟ, με Ρώσο Α/ΓΕΕΘΑ, με τον Βρετανό, Γάλλο και Ιταλό Α/ΓΕΣ σε μεγάλη διασυμμαχική άσκηση στην Ελλάδα και είναι πάνω από τον Ελεύθερο σκοπευτή Δημήτρη Τούβλακα, ΕΠΟΠ Συνταγματάρχη τότε, λόγω τιμητικών προαγωγών και σκοπεύει με το BARRETT 0,50΄΄ αλλά έντρομοι ανακαλύπτουν ότι μάλλον σημαδεύει το δικό τους Minibus VIP και θα μείνουν χωρίς ….. όχημα, ενώ ο Τούβλακας που σημαδεύει περήφανα με το δεξί το μάτι – αυτό που δεν βλέπει – ονειρεύεται ότι μετά το μπάμ μπορεί να γυρίσει και ως … Ταξίαρχος στη Μονάδα του!!!

Καλό καλοκαίρι σε όλα τα στελέχη, προσοχή στα μαγειρέματα μην …. καεί κανένας και πάντα χαμόγελο και αισιοδοξία.

https://www.militaire.gr/