24.6.21

“Η Ελλάδα είναι σύμμαχος, Ισότιμος εταίρος ή πελάτης προς άγρια εκμετάλλευση”;



 Άρθρο του Χρήστου Καπούτση 

Να ξεκινήσουμε από ένα βασικό ερώτημα: η ΕΛΛΑΔΑ είναι σύμμαχος, Ισότιμος εταίρος ή πελάτης προς άγρια εκμετάλλευση, για ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ισραήλ, Ε.Ε.; Και η απάντηση;

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας  και οδεύει προς ψήφιση στην ολομέλεια του Σώματος της αμερικανικής Γερουσίας, διαμορφώνει, πολιτικές, διπλωματικές και εξοπλιστικές ή αμυντικο-βιομηχανικές προτεραιότητες. 

Προωθεί,  την αυξημένη πολυμερή δέσμευση μεταξύ της Κύπρου, της Ελλάδας, του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών,  για τη δημιουργία νέου στρατηγικού άξονα στην Ανατολική Μεσόγειο.  Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην   ναυτική συνεργασία  στον κόλπο της Σούδας και την Αλεξανδρούπολη, ότι   είναι αμοιβαία επωφελής για την εθνική ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας!!  Μεταξύ άλλων το  νομοσχέδιο ζητά  και την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Ελλάδα και προβλέπει τη παροχή δανείων στην Ελλάδα,  τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.  

Και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία της αμερικανικής κυβέρνησης,  αλλά και η αναβαθμισμένη αμυντική ελληνοαμερικανική συμφωνία, διαμορφώνουν ένα δυναμικό  πεδίο σημαντικών πολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων, αλλά  και  στον τομέα  των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Εν. Δυνάμεων. Μάλιστα σύμφωνα με τον πίνακα που δημοσιεύει το Aviation Week, η Ελλάδα θα έχει παραλάβει μέχρι το 2030, 12 αεροσκάφη F-35. Τα 4 το 2029 και 8 το 2030. Το κάθε αμερικανικό αεροσκάφος με πλήρη επιχειρησιακό φόρτο κοστίζει περίπου  100 εκατομ.  δολάρια.

 Σε συμμαχικό επίπεδο, στο πλαίσιο της ελληνογαλλικής συμμαχίας ,  στην 114 Πτέρυγα Μάχης στην Τανάγρα, όλα είναι έτοιμα προκειμένου να  υποδεχτεί, στα μέσα Ιουλίου,  το πρώτο γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος Rafale. Η  χώρα μας έχει  παραγγείλει 18 Rafale τα 12 μεταχειρισμένα και 6 καινούργια κόστους 3 δισεκ. ευρώ με την υποχρέωση να είναι εφοδιασμένα και με πυραύλους Meteor. 

Στο Ναυτικό, είναι σε εξέλιξη η μεγάλη «μάχη» για την ναυπήγηση καινούργιων φρεγατών, αλλά και εκσυγχρονισμού παλαιότερων.   Στο πλαίσιο αυτό έγινε στο ΥΠ.ΕΘ. ΑΜ., η  παρουσίαση  των προτάσεων για την ναυπήγηση των Φρεγατών, από την Βρετανική αντιπροσωπεία. Μετά τη συνάντηση του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου με τον Αρχηγό του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού (First Sea Lord and Chief of the Naval Staff) Ναύαρχο Tony Radakin CB ADC, σειρά είχαν οι επαφές στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με την συμμετοχή του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου, που συναντήθηκε με  τον Υφυπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου και με τον Αρχηγό του βρετανικού Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι συνομιλίες αφορούσαν  την πρόταση των Βρετανών για  τις φρεγάτες που θα αποκτήσει το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι Βρετανοί ενδιαφέρονται να ναυπηγήσουν για λογαριασμό της Ελλάδας 4 νέες φρεγάτες Arrowhead 140 που ήδη ναυπηγούνται για το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό. Η βρετανική πρόταση επίσης περιλαμβάνει την παραχώρηση δύο φρεγατών Type 23 από τα αποθέματα του Πολεμικού Ναυτικού της Βρετανίας. Το κόστος θα ξεπεράσει τα 5 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, σε συμφωνία της Ελλάδας με το Ισραήλ, έχουμε  παραλάβει ένα ισραηλινό ολοκληρωμένο  σύστημα 

συλλογής πληροφοριών, επιτήρησης,  αναγνώρισης και  μεταφοράς εικόνας σε πραγματικό χρόνο στο ΕΘΝ.Κ.Επιχ.. (πρόκειται για Μη Επανδρ.Αφος) . Σε προγραμματισμένη επίσκεψη του σε Μονάδες υψίστης επιχειρησιακής ετοιμότητας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κ. Φλώρος  επισκέφθηκε το κλιμάκιο της νεοσυσταθείσας και στο ΓΕΕΘΑ υπαγομένης μέσω του ΓΕΑ Διακλαδικής Μονάδος Medium Altitude – Long Endurance UAV (MALE UAV), από την οποία επιχειρεί το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) HERON 1 που αποκτήθηκε πρόσφατα από το Ισραήλ.  Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ενημερώθηκε,  για τις δυνατότητες του συστήματος,  ως προς τη συλλογή πληροφοριών, επιτήρηση και αναγνώριση (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance – ISR) και την μεταφορά εικόνας σε πραγματικό χρόνο (real time) στο ΓΕΕΘΑ/ΕΘΚΕΠΙΧ. Το σύστημα HERON εντάχθηκε τον Ιούνιο του 2021 στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η στρατιωτική ηγεσία σε πρόσφατη συνεδρίαση του ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), εκτίμησε,  ότι μια σοβαρή απειλή που αντιμετωπίζουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ο μεγάλος  αριθμός των τουρκικών  UCAVs και των φονικών αυτόνομων όπλων καταστροφής των Slaughterbots που διαθέτει η Τουρκία. Τα τουρκικά UCAVs και Slaughterbots έχουν χρησιμοποιηθεί σε μία σειρά από πολεμικές συρράξεις, όπως Συρία και Λιβύη,  με εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλάζοντας την διαφαινόμενη έκβαση των επιχειρήσεων του πεδίου μάχης.

  Πάντως, ΟΛΑ αυτά, τα δαπανηρά  εξοπλιστικά προγράμματα, μάλλον  δυσβάσταχτα για την ελληνική οικονομία,   που προορίζονται για τις Ελληνικές Ε.Δ., ασφαλώς , ικανοποιούν και συμμαχικές επιχειρησιακές ανάγκες ή μάλλον πρωτίστως συμμαχικές ανάγκες και επικουρικώς Εθνικές αμυντικές ανάγκες. Και το ερώτημα που προκύπτει, είναι:  τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας, ταυτίζονται πάντα και απολύτως  με  τα συμμαχικά πολυεπίπεδα συμφέροντα, είτε στο Αιγαίο, είτε στα Βαλκάνια, είτε στην Αν. Μεσόγειο ή είναι διαμετρικά αντίθετα σε συγκεκριμένες και ανομολόγητες,  από την ελληνική πολιτική ηγεσία,  περιπτώσεις;    Ένα ερώτημα , που το αντιμετωπίζουμε με την Τουρκία, λόγω της παραβατικής  συμπεριφοράς της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια Τουρκία, που όμως, είναι σύμμαχος μας στο ΝΑΤΟ, αλλά και πολύτιμος σύμμαχος της Δύσης, έστω με προβληματική, κατά περιόδους, συμπεριφορά. (σ.σ. Δύο ερωτήματα, το πρώτο στην εισαγωγή και το ακροτελεύτιο… απαιτούν ωστόσο, ΜΙΑ μονοσήμαντη απάντηση….)  

https://www.militaire.gr/