8.5.21

Τουρκικός διασυρμός στο Κάϊρο - Αίγυπτος: ''Σταματήστε τις προκλήσεις κατά της Ελλάδας''



Καταιγιστικές εξελίξεις

Ως μία μεγάλη ήττα της Τουρκίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το αποτέλεσμα της συνάντησης με τους Αιγύπτιους. Το Πενταπόσταγμα ήταν το μοναδικό ΜΜΕ που εξαρχής σας ενημέρωνε με ότι πραγματικά συμβαίνει, ή θα συμβεί, χωρίς ''πυροτεχνήματα''. 

Εξαρχής αναφέραμε, πως η Αίγυπτος μόνο θα απαιτήσει από την Τουρκία, χωρίς να υποχωρήσει από τις θέσεις της. Όχι μόνο δεν έκλεισε συμφωνία με την Άγκυρα για την ΑΟΖ, όπως έγραφαν ΜΜΕ που από στρατιωτικά, έγιναν φερέφωνα της Αριστεράς, αλλά το Κάϊρο, απαίτησε από την Τουρκία, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου!  


''Το Κάιρο επιμένει στην ανάγκη παράδοσης των τρομοκρατών Alaa Al-Samahi και Yahya Moussa, που ανήκουν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και οποίοι βρίσκονται στην Τουρκία. Επίσης είχαμε διαφωνία σχετικά με το χρονοδιάγραμμα εξόδου των ξένων μισθοφόρων και των Τουρκικών ΕΔ από τη Λιβύη, με την Αίγυπτο να θέλει εδώ και τώρα να φύγουν οι Τούρκοι!''  

Μετά από δύο ημέρες συζητήσεων και διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των αντιπροσωπειών της Αιγύπτου και της Τουρκίας, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Κάϊρο, με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Χαμντί Σανάντ Λόζα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Πρέσβη Σαντάτ Ονάλ, σύμφωνα με πηγές τόσο δικές μας, όσο και του Al Arabiya, η Τουρκία δεσμεύθηκε στην Αίγυπτο να παγώσει την αποστολή μαχητών στη Λιβύη!

Η Τουρκία ζήτησε να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα για μία επόμενη συνάντηση, όμως οι Αιγύπτιοι, δεν έδωσαν καμία απάντηση! Οι πηγές αναφέρουν, ότι ο φάκελος της Ανατολικής Μεσογείου, ήταν επίσης στο τραπέζι των συζητήσεων Αιγύπτου-Τουρκίας. 

Το σημαντικό σε αυτή την συζήτηση, ήταν, ότι η Αίγυπτος απαίτησε από την Τουρκία, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου, ούτως ώστε να επέλθει η σταθεροποίηση στη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για μία κίνηση, που σαφώς εξυπηρετεί τα ελληνικά συμφέροντα.

Οι πηγές αναφέρουν, ότι η Αίγυπτος, απαίτησε επίσης τόσο την αποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από την Λιβύη, όσο και την απόσυρση όλων των οπλικών συστημάτων! Το Κάιρο επίσης απαίτησε τον σεβασμό της κυριαρχίας της Λιβύης και των θεσμών της Λιβύης. Η Τουρκία δεσμεύθηκε να παγώσει την αποστολή στρατού και μισθοφόρων από τη Λιβύη, ενώ το Κάιρο ζήτησε εγγυήσεις για να αποτραπεί η συνέχιση αυτού.

Η Άγκυρα δεσμεύθηκε επίσης να σταματήσει την κριτική στην Αιγυπτιακή Κυβέρνηση.

''Οι συνομιλίες ήταν ειλικρινείς και σε βάθος. Αφορούσαν διμερή θέματα καθώς και έναν αριθμό περιφερειακών θεμάτων, ιδίως την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ και την ανάγκη να επιτευχθεί ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου'', αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.

''Οι δύο πλευρές θα αποτιμήσουν το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των διερευνητικών και θα συμφωνήσουν για τα επόμενα βήματα'', προστίθεται στην ανακοίνωση. 

Πρόκειται για μία τεράστια νίκη του Σίσι!

https://www.pentapostagma.gr/