20.3.21

Στην απόκτηση νέου, σύγχρονου τεθωρακισμένου οχήματος προσανατολίζεται ο Ελληνικός Στρατός, όπως δήλωσε ο Υπουργός Άμυνας

 


Σε απάντηση ερώτησης του Κυριάκου Βελόπουλου με θέμα «Τροποποίηση πυργίσκου στο ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 αντί αποσύρσεως του εν λόγω οχήματος», ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος δήλωσε ότι είναι ειλημμένη η απόφαση απόσυρσης των ΒΜΡ-1 διότι «αποτελούν ένα οπλικό σύστημα (Ο/Σ), παρωχημένης τεχνολογίας ηλικίας 40 ετών, το οποίο παραχωρήθηκε στη χώρα μας, το έτος 1992, από τα αποθέματα των Ο/Σ ανατολικού τύπου της Γερμανίας».

Δήλωσε επίσης ότι το Υπουργείο αναζητά «διαρκώς λύσεις για την αντικατάσταση του συνόλου των ΤΟΜΠ-ΤΟΜΑ, από αντίστοιχα σύγχρονου (state of the art) τύπου υψηλών δυνατοτήτων και προδιαγραφών, τα οποία θα δύνανται να επιχειρήσουν αποδοτικά και αποτελεσματικά στο σύγχρονο και μελλοντικό επιχειρησιακό περιβάλλον».

Για τα BMP-1 είπε επίσης ότι σήμερα σε υπηρεσία βρίσκεται ένας μικρός αριθμός «αφού η πλειοψηφία αυτών αποσύρθηκε λόγω δυσχερειών που υπήρχαν τόσο στη συντήρησή τους όσο και στην αποκατάσταση των βλαβών τους, ως απόρροια των περιορισμένων πηγών προμήθειας ανταλλακτικών. Με βάση τα προαναφερθέντα έχει κριθεί πως οποιαδήποτε προσπάθεια αναβάθμισης του εν λόγω ΤΟΜΑ δεν είναι συμφέρουσα για τον Ελληνικό Στρατό, τόσο οικονομικά όσο και επιχειρησιακά». Συνολικά η Ελλάδα παρέλαβε 501 BMP-1A1 Ost, αναβαθμισμένα, ως προς την ασφάλεια που ανήλθε σε νατοϊκά επίπεδα. Μαζί με τα οχήματα η Ελλάδα παρέλαβε και 140.000 φυσίγγια PG-15V (αντιαρματικά υψηλής εκρηκτικότητας) και OG-15V (θραυσματογώνα υψηλής εκρηκτικότητας) των 73 χιλιοστών και 21.683.940 φυσίγγια M-39/-43 των 7,62 χιλιοστών.

https://defencereview.gr/