15.2.21

Οι «ειδικοί» προετοιμάζουν το έδαφος: Διπλή μάσκα και επέκταση του lockdown - Αυστηρότερα μέτρα και για τη Θεσ/νίκη

 


Η χώρα οδεύει προς νέα μέτρα για τον κορωνοϊό, αυτά αναμένεται να είναι η διπλή χρήση μάσκας και η επέκταση του lockdown. Ενώ είναι αρκετά πιθανό να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα στη Θεσσαλονίκη. 

Ήδη οι «ειδικοί» τα τελευταία 24ωρα έχουν ξεκινήσει να προετοιμάζουν το έδαφος, υποστηρίζοντας πως για να αποδώσουν τα μέτρα θα χρειαστεί παράταση του lockdown. 

Έτσι η Αττική που κανονικά θα έβγαινε από το «λουκέτο» στις 28 Φεβρουαρίου θεωρείται βέβαιο πως θα παραμείνει για τουλάχιστον μία ακόμη εβδομάδα σε lockdown. Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση του πως μόνο με ένα lockdown επιπέδου Μαρτίου, διάρκειας τουλάχιστον τριών εβδομάδων θα μπορούσαμε να δούμε μείωση στα κρούσματα, ενώ ο ίδιος υποστήριξε ταυτόχρονα ότι ακόμα και έτσι τα κρούσματα δεν θα έπεφταν κάτω από τα 100. 

Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχει ζήτημα επιμήκυνσης των περιοριστικών μέτρων κατά μία εβδομάδα ώστε να διαχειριστεί καλύτερα σε βάθος χρόνου τα μέτρα κατά της πανδημίας. Το ζήτημα δεν είναι η αποκλιμάκωση αλλά το πόσο χαμηλά θα έχουμε φτάσει... όταν είμαστε σε φάση lockdown πρέπει να αντιμετωπίσουμε κυρίως το θέμα του πώς ανοίγουμε, να έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ασφάλειας στο άνοιγμα».

Ταυτόχρονα ο κ. Σαρηγιάννης δήλωσε πως στην Θεσσαλονίκη η εικόνα είναι διαφορετική. Εκεί σήμερα «το ιικό φορτίο είναι σχεδόν σταθεροποιημένο με μία μικρή αύξηση, θα συνεχιστεί μέχρι τα μέσα της εβδομάδας. Μετά περιμένουμε αύξηση και εκεί, όπως και των κρουσμάτων ... τα μοντέλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί να γίνει αυστηροποίηση μέτρων, το θέμα είναι τι ακριβώς μέτρα... η Θεσσαλονίκη είναι σε αρκετά χαμηλό επίπεδο διασποράς και πίεσης στο σύστημα Υγείας, ώστε να μην είναι αναγκαστικό να επιβληθεί lockdown, από την άλλη πρέπει να λειτουργήσει με μεγαλύτερη ασφάλεια, με απολύμανση στα λεωφορεία και τα σχολεία με πολλούς μαθητές».

Φυσικά τις τελευταίες ημέρες υπάρχει έντονη συζήτηση για το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η διπλή χρήση μάσκας. Χθες ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος, «έδωσε» την κυβέρνηση υποστηρίζοντας πως «συζητάμε εδώ και δύο εβδομάδες τη διπλή μάσκα στα ΜΜΜ και στα σούπερ μάρκετ».

Παρόμοιες ήταν οι δηλώσεις που έκανε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, η οποία υποστήριξε πως η διπλή χρήση μάσκας θα πρέπει να χρησιμοποιείται «σίγουρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα σούπερ μάρκετ». 

Έτσι παρά της διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη στο πρόσφατο διάγγελμα, τ' ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο μίλι, θεωρείται βέβαιο πως έχουμε δρόμο μπροστά μας. 

Την ίδια ώρα βέβαια το ΕΣΥ δεν δέχεται την πίεση που θα «δικαιολογούσε» τόσο αυστηρά μέτρα, καθώς ούτε το 50% των κλινών COVID δεν είναι κατειλημμένο.

https://www.pronews.gr/