12.2.21

Koρωνοϊός : Προς αυστηρό lockdown το 50% της χώρας – Γιατί διχάζει την Επιτροπή η Θεσσαλονίκη



 Τέσσερις είναι οι περιοχές που απασχολούν ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους λόγω κορωνοϊού: H Αχαΐα, η Εύβοια, το Ρέθυμνο και η Θεσσαλονίκη.

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής θα συνεδριάσουν για ακόμη μία φορά σήμερα το πρωί προκειμένου να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα των τεσσάρων περιφερειών, να εκτιμήσουν την κατάσταση και να προβούν ή όχι σε σκληρότερα μέτρα.

Η συνεδρίασή του αναμένεται να ξεκινήσει παραδοσιακά στις 10.00 το πρωί.

Πάντως μέχρι στιγμής  οι ειδικοί έχουν βάλει ήδη στο κόκκινο την Αχαΐα και το Ρέθυμνο, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα μπουν σε σκληρό lockdown, μιας και θα είναι πολύ δύσκολο να έχει αλλάξει κάτι από την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα  προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η Εύβοια στην οποία τα κρούσματα έχουν αρχίσει να αυξάνονται, κυρίως εξαιτίας της Χαλκίδας, η οποία είναι ήδη υπό καθεστώς καθολικού lockdown. 

Μάλιστα σε περίπτωση που επιβαρυνθεί η κατάσταση στην Εύβοια, τότε οι χρήζοντες νοσηλεία θα πρέπει να μεταφερθούν σε νοσοκομεία της Αττικής.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη πρόκειται για μια ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες  δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιβαρυμένη.

Συγκεκριμένα η  κατάσταση δεν είναι τόσο δύσκολη με αποτέλεσμα μερίδα των ειδικών να τάσσεται υπέρ των αυστηρών μέτρων, ενώ άλλη να ζητά λίγο ακόμη χρόνο.

Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα στοιχεία που θα παρουσιάσει το υπουργείο Υγείας στους λοιμωξιολόγους για την κατάσταση στο σύστημα υγείας στην συμπτωρεύουσα.

Πάντως σε περίπτωση που μπουν οι παραπάνω περιοχές σε σκληρό lockdown μαζί με την Αττική, τότε θα μιλάμε για περίπου το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Σε υψηλά επίπεδα ο δείκτης κρουσμάτων στην Αττική

Την εικόνα έξαρσης, που οδήγησε και στην απόφαση για επαναφορά του ολικού lockdown στην Αττική, αποτυπώνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα και ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο.

Την Πέμπτη, ο δείκτης των κρουσμάτων παρέμεινε στα ίδια περίπου υψηλά επίπεδα, καταγράφοντας 1.327 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα. Σταθερά σχεδόν τα μισά εντοπίζονται στην Αττική, που μέτρησε 650, ενώ τα δεδομένα στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των ειδικών, μια και σημειώθηκε νέα αύξηση κρουσμάτων σε σχέση με χθες. Μάλιστα, αύριο αναμένονται σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επιβολή ή όχι αυστηρότερων μέτρων.

Ενδεικτικά της κατάστασης στο Λεκανοπέδιο ήταν και τα αποτελέσματα της μελέτης των αστικών λυμάτων. Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νίκο Θωμαΐδη, οι φορείς (συμπτωματικοί και ασυμπτωματικοί) υπολογίζονται μεταξύ 80.000 και 90.000 στην Αττική. 

Όπως είπε ο κ. Θωμαΐδης, αναμένεται αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία τις επόμενες ημέρες, ενώ από τη μεθεπόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποτυπωθεί στους δείκτες ο περιορισμός της διασποράς λόγω των νέων μέτρων. Ως προς το ενδεχόμενο να χρειαστεί παράταση, επισήμανε ότι οι προηγούμενες εμπειρίες έδειξαν ότι απαιτήθηκαν πέντε εβδομάδες.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι εφόσον εφαρμοστούν σωστά τα μέτρα του lockdown, τα κρούσματα στην Αττική μπορούν να μειωθούν έως τις αρχές Μαρτίου ακόμη και στα 100 με 150 την ημέρα. Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια του lockdown, δήλωσε πως εάν διαρκέσει τέσσερις εβδομάδες η αποσυμπίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) θα είναι καλύτερη.

Από την πλευρά της, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Μαρία Τσολιά, δεν απέκλεισε επίσης χρονική επέκταση των μέτρων. Για να μπορέσουμε να ξανανοίξουμε, η καθηγήτρια έθεσε ως προϋπόθεση τη μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και να σταματήσει η αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. «Προβλέπουμε μια αύξηση των εισαγωγών τις επόμενες μέρες, προτού δούμε μείωση» είπε.

Σε μια πιο απαισιόδοξη εκτίμηση, ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής πνευμονολογίας, ο οποίος παρακολουθεί την πανδημία μέσω διαγνωστικού μοντέλου σημείωσε πως είχε προβλεφθεί ότι τα κρούσματα θα ανέβουν πάλι και θα φτάσουν στο σημερινό επίπεδο. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο, στις αρχές του Μάρτη τα κρούσματα του κοροναϊού θα έχουν σκαρφαλώσει στις 2.400.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι το μοντέλο δεν περιλαμβάνει το lockdown στο οποίο τώρα βρισκόμαστε, ωστόσο «είναι σχεδόν προεξοφλημένες οι προβλέψεις που κάνει καθότι τα μέτρα που παίρνουμε σήμερα καθυστερούν δύο με δυόμιση εβδομάδες να δώσουν το αποτύπωμά τους». 

«Κοκκίνισε» η Αττική

Η επιδημιολογική κατάσταση της Αττικής αποτυπώνεται και στο Eυρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, καθώς εντάσσει το Λεκανοπέδιο στις κόκκινες περιοχές, παρότι διατηρεί την υπόλοιπη χώρα στο «κίτρινο» και την περιοχή της Ηπείρου στο «πράσινο».

Η περιφέρεια της πρωτεύουσας χρωματίζεται με «κόκκινο», που σημαίνει ότι υπάρχουν τουλάχιστον 150 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Ως προς τον δείκτη θετικότητας, η Ελλάδα παραμένει ολόκληρη στο «πράσινο», την ώρα που το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης να βρίσκεται στο «κίτρινο». Αυτό σημαίνει ότι στο σύνολο της επικράτειας ο δείκτης θετικότητας βρίσκεται κάτω του ορίου συναγερμού του 4%, αντίθετα με την υπόλοιπη Ευρώπη όπου ο δείκτης είναι μεγαλύτερος από 4.

Οι χάρτες του ECDC ανανεώνονται κάθε Πέμπτη, σύμφωνα με τη Σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει ως στόχο την εφαρμογή μιας συντονισμένης προσέγγισης μεταξύ των χωρών της ΕΕ όσον αφορά τον περιορισμό της ελεύθερης κυκλοφορίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.