2.2.21

Ο (δημοσιογραφικός) επίλογος της τραγωδίας των Ίμίων: Τα ψέματα των πολιτικών και η μόνη αλήθεια…


FILE PHOTO (1 Φεβρουαρίου 2017): Τα Ίμια όπως φαίνονται από ελικόπτερο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Στεφάνι στον τόπο θυσίας των τριών ηρώων Ελλήνων Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτη Βλαχάκου, Χριστόδουλου Καραθανάση, Έκτορα Γιαλοψού. 1 Φεβρουαρίου 2017. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΥΠΕΘΑ, STR

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ότι είχαμε να πούμε, λοιπόν, για την τραγική υπόθεση των Ιμίων, το είπαμε. Μετά από μία απαράδεκτη συμφωνία, που δυστυχώς την ήθελε πολύ η τότε ελληνική κυβέρνηση, ξεκίνησε το «γκριζάρισμα» του Αιγαίου. Και στη Μαδρίτη, στη συνάντηση του κ. Κώστα Σημίτη με τον τότε πρόεδρο της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, το γκρίζο κάλυψε όλο το Αιγαίο.

Αυτή είναι όλη η αλήθεια και μην ακούτε τις δικαιολογίες του κ. Σημίτη και του τότε υπουργού Εξωτερικών, Θεόδωρου Πάγκαλου. Δεν πρόκειται για ένα κομματικό παιγνίδι. Πρόκειται για μία εθνική υπόθεση.

Είμαι ευτυχής για το τέλος της έρευνας στα αρχεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά σημασία έχει κάτι άλλο: Η απόδειξη ότι όταν οι πολιτικοί δεν έχουν σπονδυλική στήλη εξελίσσονται σε επικίνδυνους παράγοντες για την Πατρίδα.

  • Γνωρίζουμε πέραν πάσης αμφιβολίας το τέλος αυτής της εθνικής τραγωδίας. Ισοπεδώθηκε μία χώρα επειδή οι πρωταγωνιστές πίστευαν ότι επρόκειτο για εσωτερική προβοκάτσια, μέσα από το «πατριωτικό ΠΑΣΟΚ» για να ρίξουν τον κ. Σημίτη, ο οποίος πήρε την εξουσία κάνοντας τη γνωστή συνδιαλλαγή με τον εξοχότατο κ. Γεώργιο Α. Παπανδρέου:
  • Να παραδώσει το μεταλλαγμένο ΠΑΣΟΚ, πίσω στην οικογένεια, μετά από ένα διάστημα, όπως και έγινε.

Ο τότε πρωθυπουργός δεν αντιλήφθηκε τη σοβαρότητα της κατάστασης, ούτε όταν ο τότε πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Λουκάς Τσίλας, τον ενημέρωσε ότι οι Αμερικανοί, λίγο-πολύ, βλέπουν ελληνοτουρκικό πόλεμο στο Αιγαίο. Ο κ. Σημίτης είχε αποφασίσει ότι με κάθε «θυσία» δεν τον ήθελε αυτόν τον πόλεμο. Και όπως αποδείχθηκε θα έκανε ότι περνούσε από το χέρι του να τον αποτρέψει. Ακόμα και αν απέσυρε τη σημαία της Ελλάδας από ελληνικό έδαφος. Όπως και έγινε.

Προσέξτε: Εάν δεν αποχαρακτηρίζαμε τα απόρρητα έγγραφα των Αμερικανών, θα επικρατούσε η θέση των τότε κυβερνώντων ότι απέφυγαν τον πόλεμο χωρίς καμία παραχώρηση. Η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική.

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΑΡΕΞΗΓΗΘΩ: Θεωρώ τρελούς όσους επιθυμούν τον πόλεμο. Τον ζήσαμε 16χρονα παιδιά στην Κύπρο και γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα. Κάποιες σκηνές πάνε και έρχονται και μας στοιχειώνουν. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα. Άρα δεν υποστηρίζω ότι ο κ. Σημίτης έπρεπε να πάει σε πόλεμο από την πρώτη στιγμή. Όταν, όμως, τέθηκε το θέμα της αποχώρησης από τις ελληνικές βραχονησίδες, και επειδή γνώριζε ότι ο ελληνικός στόλος είχε στοχεύσει όλα τα τουρκικά πλοία, έπρεπε να παίξει το «πολεμικό» παιγνίδι στις συνομιλίες που διεξάγονταν με μεσολαβητή τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Είχα μία κουβέντα για το θέμα με τον μακαρίτη Αμερικανό διπλωμάτη, που μας τιμούσε με τη φιλία του. Μου επιβεβαίωσε τη στόχευση του τουρκικού στόλου. Μου επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα είχε το πάνω χέρι. Το ζήτημα τότε ήταν το εξής: τι θα συνέβαινε σε ένα γενικευμένο πόλεμο; Τον ρώτησα και μου απάντησε.

  • Θα ακολουθούσε η παρέμβαση-επέμβαση μας, μου είπε. Δεν θα άφηναν δύο χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ να πολεμούν μεταξύ τους… Και βέβαια, ο Χόλμπρουκ αυτή την εντολή έλαβε: Να αποτρέψει τον πόλεμο. Και τα κατάφερε εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, διότι δεν τα προστάτευσαν οι τότε κυβερνώντες. Ο Χόλμπρουκ στήριξε πολύ την Ελλάδα εκείνο το βράδυ.

Ακούστε και κάτι άλλο: Εκείνο το μοιραίο πρωινό, ο κ. Πάγκαλος και ο μακαρίτης ο Γεράσιμος ο Αρσένης, ανακοινώνουν συμφωνία δύο σημείων. Την ίδια στιγμή, εγώ και ο Αθανάσιος Έλλις (και άλλοι συνάδελφοι που δεν έχω την άδεια να χρησιμοποιήσω τα ονόματα τους) γνωρίζουμε για τρεις όρους.

Ο Έλλις μετέδωσε την πληροφορία στην ΕΡΤ και ακολούθησε χαμός από τηλεφωνήματα. Με κάλεσαν τότε υπουργοί και η ηγεσία της αντιπολίτευσης. Ήταν έξαλλοι. Βρέθηκα σε δύσκολη θέση, διότι δεν είχα ακόμα άδεια να χρησιμοποιήσω την πληροφορία.

Το μεγάλο δυστύχημα είναι αυτό: Οι όροι ήταν τέσσερις, ούτε δύο, ούτε τρεις. Τα πλοία, οι στρατοί και οι σημαίες δεν μπορούσαν ποτέ να επιστρέψουν πάνω και γύρω από τα Ίμια. Όλα αυτά που αναφέρω είναι επιβεβαιωμένα πια και με ντοκουμέντα. Οι μόνοι που βρίσκονται σε άρνηση ακόμα, είναι ο κ. Σημίτης και ο κ. Πάγκαλος.

Σε άρθρο του στην εφημερίδα τα Νέα (23 Φεβρουαρίου 2018), ο τότε επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έγραψε:

“Η συμφωνία με τον Χόλμπρουκ ήταν προφορική («no armed elements, no military boats and guns, no flags»): «Οχι στρατιωτικές δυνάμεις, όχι στρατιωτικά πλοία και πυροβόλα όπλα, όχι σημαίες”.

Όπως αποδεικνύεται πια, η συμφωνία δεν ήταν προφορική, διότι ακολούθησε 24 ώρες μετά το κείμενο σε τηλεγράφημα του τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουόρεν Κρίστοφερ. Ο κ. Πάγκαλος αποδέχθηκε το κείμενο, έστω και αν στη συνάντηση με τον πρέσβη Τόμας Νάιλ, έβγαζε καπνούς (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΔΩ).

Αλλά, πλέον, δεν είναι τί λέει ο κ. Πάγκαλος και τι απαντούν οι αντίπαλοι του. Ομιλεί η έρευνα. Τα απόρρητα έγγραφα. Πρέπει να παραδεχθεί ότι έσφαλλε, και αντί να υποστηρίζει ότι τη «δουλειά» την έκαναν οι άνθρωποι του μακαρίτη του Αρσένη, να αντιληφθεί επιτέλους, ότι η Τουρκία έχει εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, και σήμερα τους στόχους που είχε το 1996.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Συνομίλησαν, διάβασα στη Hellas Journal, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης για να συντονιστούν ενόψει της παγίδας που έστησαν οι Βρετανοί με τον Αντόνιο Γκουτέρες και τους Τούρκους, στην Αθήνα και τη Λευκωσία. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Αναστασιάδης «πάνε σαν το σκυλί στ΄ αμπέλι». Η Πενταμερής Διάσκεψη είναι η αρχή του τέλους της Κύπρου. Η Ιστορία θα γράψει με μελανά χρώματα όποιον βάλει την υπογραφή παράδοσης του νησιού στην Τουρκία.

Όσον αφορά τις διερευνητικές επαφές, έχω να καταθέσω το εξής: Ενώ μας λένε πως πήγε καλά η πρώτη συνάντηση στην Πόλη, η πραγματικότητα είναι άλλη: Οι Έλληνες απεσταλμένοι αντιλήφθηκαν επιτέλους ότι η Τουρκία απαιτεί όλα όσα θέτει δημόσια. Τα υπόλοιπα είναι μασκαραλίκια… Το μόνο κέρδος της Ελλάδας -και πρόκειται για κέρδος- είναι ότι όσο διαρκούν οι διερευνητικές, η Τουρκία απέσυρε τα πολεμικά της πλοία από το Καστελόριζο

https://hellasjournal.com/