10.1.21

“Κραυγή αγωνίας” από τους Εβρίτες: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για τη δομή φιλοξενίας μεταναστών



Η κυβέρνηση μπορεί να έκανε πίσω στο ζήτημα νέας δομής, όμως επεκτείνει την υπάρχουσα

Περίπου έναν χρόνο μόλις πριν, ένας τεράστιος υβριδικός πόλεμος ξεκίνησε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ο Ερντογν χρησιμοποίησε πρόσφυγες και μετανάστες για να ταράξει τα νερά στη χώρα μας, προμηνύοντας την όλη του επιθετική συμπεριφορά.

Στον Έβρο λοιπόν, μία πολύ ευαίσθητη περιοχή η κυβέρνηση αποφασίζει το ενδεχόμενο επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών.

Δεν είναι μόνο τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ) των νησιών που πρόκειται να επεκταθούν λοιπόν ή να κατασκευαστούν εξ αρχής σε άλλες τοποθεσίες ώστε να μετατραπούν στο τέλος όλα στα κλειστά - ελεγχόμενα κέντρα. Σειρά έχει και το μοναδικό ΚΥΤ στα χερσαία σύνορα της χώρας, αυτό του Φυλακίου στον Έβρο.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου ανήρτησε στις 29 Δεκεμβρίου 2020 στη Διαύγεια “Πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο εθνικό πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης Ειδικός Στόχος 1 ‘Άσυλο’ με τίτλο ‘Αναβάθμιση’ και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στο Ν. Έβρου».

Η πρόσκληση έχει προθεσμία μόλις τριών ημερών, έληγε δηλαδή την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ενώ το έργο κοστολογούνταν στα 30 εκατομμύρια ευρώ και εντάσσεται στο εθνικό πρόγραμμα Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης, γεγονός που σημαίνει ότι χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς πόρους και το υπόλοιπο 25% από εθνικούς, όπως συμβαίνει συνήθως σε ανάλογα έργα.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, αφορά “τη χρηματοδότηση έργων για την αναβάθμιση και ενίσχυση των υφιστάμενων υποδομών υποδοχής και φιλοξενίας των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΥΠΥΤ) στο Δ.Δ. Φυλακίου στον Ν. Έβρου.

Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία μιας ενιαίας ελεγχόμενης δομής φιλοξενίας σύμφωνα με το άρθρο 8 του Ν. 4375/2016.

Η δομή θα καλύψει την ανάγκη στέγασης των υπηκόων τρίτων χωρών ή ανιθαγενών που εισέρχονται στη χώρα χωρίς τις νόμιμες διατυπώσεις, διασφαλίζοντας την ελεγχόμενη είσοδο και έξοδο αυτών, θα συνεισφέρει στην αναβάθμιση των συνθηκών διαβίωσής τους καθώς και στην παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών υποδοχής τους”. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες συνθήκες διαβίωσης στο ΚΥΤ Φυλακίου έχουν επικριθεί και από την πρόσφατη αποστολή της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς και εκεί παρατηρήθηκε ότι ο πληθυσμός των αιτούντων άσυλο υπερέβαινε, κατά καιρούς, κατά πολύ τις προβλεπόμενες δυνατότητες του κέντρου.

Ο κ. Μηταράκης βέβαια, σε συνέντευξή του στο ΟPEN διαβεβαίωνε* τους κατοίκους, πως οι μετανάστες/πρόσφυγες, δεν θα διαμένουν μόνιμα στη δομή, αλλά για... λίγες ημέρες, έως ελάχιστες εβδομάδες, τόνισε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια θα προωθούνται σε κέντρα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επίσης, 

Ουσιαστικά, γίνεται λόγος για επέκταση της παρούσας δομής και ανακατασκευή των υπαρχόντων κτηρίων, όπως γίνεται σαφές από την ίδια πρόσκληση.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι η “δομή θα χωροθετηθεί στο Δ.Δ. Φυλακίου, Δήμου Κυπρίνου στον Ν.  Έβρο, θα αναπτυχθεί σε έκταση επιφάνειας περίπου 72.500 τ.μ. και θα γειτνιάζει με το υφιστάμενο ΚΥΤ στο Φυλάκιο  Έβρου.

Η συνολική δυναμικότητα της δομής θα είναι 1.500 φιλοξενούμενοι. Ειδικότερα, προβλέπονται η αναβάθμιση και δημιουργία 750 θέσεων γενικού πληθυσμού και 750 θέσεων σε ΠΡΟΚΕΚΑ (περιλαμβανομένων 250 θέσεων του υφιστάμενου ΠΡΟΚΕΚΑ).

Κατά την ολοκλήρωση του έργου, η δομή θα ενοποιηθεί με την υφιστάμενη και θα αποτελούν μια ενιαία. Στη δομή θα εγκατασταθούν οικίσκοι διαμονής καθώς και χώροι εστίασης -ψυχαγωγίας, ιατρείων, καταστημάτων, σχολείων, πλυντηρίων- στεγνωτηρίων, πολυχώρων, γραφείων διοίκησης, γραφείων φρουράς.

Επίσης, προβλέπεται χώρος άθλησης και χώρος ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων, όπου θα στεγάζονται τα γραφεία υπηρεσιών συντήρησης, τα γραφεία πυροσβεστικής υπηρεσίας και η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων. Στη δομή θα κατασκευαστεί δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, ομβρίων και Η/Μ. Η δομή θα περιβληθεί από περιμετρική οδό με περίφραξη”.

Κοινοτάρχης του Φυλακίου Έβρου: "Σε χωριό 300 κατοίκων φτιάχνουν hot spot για 3.000 παράνομους μετανάστες"

“Κραυγή αγωνίας” από τον κοινοτάρχη του χωριού Φυλάκιο Έβρου για την επικείμενη κατασκευή hot spot για παράνομους μετανάστες στο συγκεκριμένο χωριό.

Ο κ. Χρήστος Τυρμπάκης φιλοξενήθηκε στον Focus FM 103.6 και στην εκπομπή «Στις Επάλξεις» με τον Κώστα Χήτα και μίλησε για το τι σχεδιάζεται από την κυβέρνηση για την περιοχή όπου βρίσκεται το χωριό Φυλάκιο.

Πρόκειται όπως είπε για ένα χωριό του οποίου οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 300 και στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι υπερήλικες από 70 – 90 ετών. Από την κυβέρνηση έχει προγραμματιστεί η κατασκευή hot spot σε μια έκταση 72 στρεμμάτων και εκεί θα φιλοξενηθούν εως και 3.000 παράνομοι μετανάστες γεγονός που θα αλλοιώσει εντελώς τη μορφή του πληθυσμού στην περιοχή.

Ο κ. Τυρμπάκης τόνισε παράλληλα ότι συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η είσοδος παράνομων μεταναστών από τον Έβρο παρά το φράχτη που κατασκευάζεται.

Τοπικοί φορείς, κάτοικοι αλλά και οι αρχές στον Έβρο, έχουν ξεσηκωθεί καθώς εδώ και κάμποσο καιρό πλήττονται από τις μεταναστευτικές ροές που όπως πλέον είναι γνωστό, προωθούν οι ίδιοι οι Τούρκοι στη χώρα μας.

Οι συνοριοφύλακες λένε όχι

Ένα από τα πιο σημαντικά «όχι» προστέθηκε στη σειρά των αρνητικών τοποθετήσεων στο ενδεχόμενο επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου και δημιουργίας δομής φιλοξενίας μεταναστών. Αυτό είναι το «όχι» της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Ν. Έβρου, η οποία όπως δηλώνει σε αναλυτική ανακοίνωσή της «παρακολουθεί με τεράστια ανησυχία την απροσδόκητη, ακατανόητη και επικίνδυνη απόφαση επέκτασης της υπάρχουσας δομής, όπου ουσιαστικά πρόκειται για την δημιουργία νέας δομής φιλοξενίας 1.500 παράνομων μεταναστών στην τοπική κοινότητα Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας».

Η Ένωση χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργού Μετανάστευσης κι Ασύλου Νότη Μηταράκη «ακατανόητη» και εξηγεί ότι την θεωρεί ως τέτοια «διότι έρχεται να ακυρώσει την επιτυχή προσπάθεια των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων να αποτρέψουν την βίαιη, μαζική και κατευθυνόμενη εισβολή χιλιάδων παράνομων μεταναστών από το μεθοριακό σημείο των Καστανέων και κατά μήκος της συνοριογραμμής του Έβρου, το Μάρτιο του 2020 και ακυρώνει, όσα έχει επιτύχει η κυβέρνηση μετά τα γεγονότα του Μαρτίου του 2020 στον τομέα της διασφάλισης της ακεραιότητας των συνόρων και την αποτελεσματικότερη αποτροπή των μεταναστευτικών ροών, με την ενίσχυση και επέκταση του φράχτη στο νότιο τμήμα του Έβρου, την εγκατάσταση νέων εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης και ελέγχου των συνόρων, την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων και την επικείμενη πρόσληψη άλλων 600 συνοριοφυλάκων, στην πλειοψηφία τους παιδιών από τον Έβρο και τη Θράκη, την ανανέωση του στόλου των υπηρεσιακών οχημάτων και του υλικοτεχνικού εξοπλισμού».

Τη «γραμμή» των συνοριοφυλάκων επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm, κι ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς. «Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία πέμπτη φάλαγγα στην ευαίσθητη περιοχή του Έβρου», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η επιστολή Μηταράκη σε Μαυρίδη

Με μια “πονηρή” επιστολή προς τον δήμαρχο Ορεστιάδας Βασίλη Μαυρίδη με την ιδιότητα του και ως προέδρου της ΠΕΔ, όπου εκ  πρώτης απόψεως δείχνει… αναδίπλωση του αρμόδιου υπουργείου μετά τις έντονες αντιδράσεις των Εβριτών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης αναφέρει ότι: “Δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής”, αναφέρει το evros-news.gr.

Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021 (ΜΟΥ ΕΣΤΑΛΕΙ ΜΕ ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ )
Δελτίο Τύπου-Ενημέρωση της Π.Ε.Δ. ΑΜ-Θ από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου.
Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Δήμαρχο Ορεστιάδας, κ. Βασίλειο Μαυρίδη αναφορικά με την μεταναστευτική κρίση.
Στην επιστολή τονίζει ότι η μείωση των μεταναστευτικών ροών κατά 80% το 2020, η επέκταση και αναβάθμιση του φράκτη στον Έβρο, οι προσλήψεις συνοριοφυλάκων, καθώς και η λειτουργεία κλειστών / ελεγχόμενων δομών συμβάλουν αποφασιστικά στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας στους ακρίτες. Σημειώνει δε, ότι στον Έβρο κλειστά κέντρα λειτουργούν εδώ και δεκαετίες, ενώ το Κέντρο Υποδοχής & Ταυτοποίησης στο Φυλάκιο θεσμοθετήθηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2012.

Με τα προτεινόμενα έργα αναβάθμισης υφιστάμενων εγκαταστάσεων και ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας, για ευνόητους λόγους, παραμένει και εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η δέσμευση ότι δεν θα υπάρχει παραμονή προσφύγων και μεταναστών στην Θράκη. Ούτε, φυσικά, μεταφορά από άλλες περιοχές της πατρίδας μας προς το Φυλάκιο. Όπως επίσης τονίζεται ότι δεν σχεδιάζεται να μεταβληθεί ο αριθμός των προσωρινά διαμενόντων, σε σχέση με την σημερινή χωρητικότητα της δομής. Η επικείμενη προκήρυξη του διαγωνισμού, θα ορίσει με ακρίβεια το έργο.
Η συνολική πολιτική αντιμετώπισης της μεταναστευτικής κρίσης πλέον παράγει εμφανή αποτελέσματα και κάθε ενέργεια μας στοχεύει στον περιορισμό των ροών προς τη χώρα μας και στην διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας.
Στην επιστολή του, ο κ. Μηταράκης γνωστοποίησε στον κ. Β. Μαυρίδη, την πρόθεση του να ενημερώσει τα μέλη της Π.Ε.Δ. ΑΜ-Θ για την σχεδιαζόμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου Έβρου, κατά την ερχόμενη συνεδρίαση της Ένωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 12 Ιανουαρίου και ώρα 12.00. Παράλληλα, κοινοποίησε την πρόθεση του στον Πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, κ. Δημήτρη Παπαστεργίου.
Ο κ. Μηταράκης θα μεταβεί στον Έβρο από 16 έως 18 Ιανουαρίου μετά από σχετική πρόσκληση”.

Αναμένεται λοιπόν να δούμε αν θα ακουστούν οι φωνές των Εβριτών, που γνωρίζουν την ευαισθησία της περιοχής καλύτερα από τον καθένα. Με την τουρκική απειλή να μας "χτυπάει την πόρτα" στα ελληνοτουρκικά σύνορα, δεν είναι δυνατό να αφήσει κανείς έστω την πιθανότητα να δούμε εικόνες συνωστισμού χιλιάδων μεταναστών και μάλιστα που η ίδια η κυβέρνηση έχει αφήσει στην περιοχή.

https://www.pentapostagma.gr/

* Όπως διαβεβαιώνει πως, τάχα, στη Θεσσαλονίκη  θα μεταφερθούν μόνο μερικά γραφεία (σε πολυκατοικία!!!) και θα εξυπηρετούν, λέει, τους "μετανάστες" μέσω...διαδικτύου και πως  δήθεν δεν έβρισκαν άλλο οίκημα, ενώ παραδίπλα, από αυτό που "βρήκαν", υπάρχουν δεκάδες  άλλά που ενοικιάζονται ΓΙΑ ΓΡΑΦΕΙΑ, με  τεράστια πανό-ενοικιαστήρια και χωρίς οικογένειες μέσα!

Φαίνεται, πιστεύει ότι οι Έλληνες είναι αφελείς ή ανόητοι και ότι μόνο αυτός είναι ο έξυπνος στη Χώρα!

Juan