2.12.20

Τουρκικά ΜΜΕ: Δυσαρέσκεια Τουρκίας για δοκιμή των S-300 από την Ελλάδα

 

Μεγάλη δυσαρέσκεια στην Άγκυρα φαίνεται πως έχει προκαλέσει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου, η διεξαγωγή ασκήσεων στην Κρήτη με τη συμμετοχή της Ελλάδας και με τη χρήση των ρωσικών συστημάτων S-300.

Την ενόχληση της τουρκικής κυβέρνησης απέναντι σε ασκήσεις που πραγματοποίησε η χώρα μας στην Κρήτη, εκφράζει η Daily Sabah.

Αυτό που, ωστόσο, φαίνεται να ενοχλεί περισσότερο την Άγκυρα  είναι η δοκιμή των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-300.

«Η Ελλάδα δοκίμασε τους S-300 σε στρατιωτική άσκηση στις 23-27 Νοεμβρίου στο Πεδίο Βολής της Κρήτης. Η Γερμανία, η Ολλανδία και οι ΗΠΑ συμμετείχαν επίσης στην άσκηση» αναφέρει.

Στην άσκηση, σύμφωνα με την Daily Sabah, συμμετείχαν οι ρωσικοί S-300 και διάφορα άλλα συστήματα αεράμυνας, όπως τα TOR-M1, OSA-AKM, Hawk, ASRAD και το φορητό σύστημα αεροπορικής άμυνας Stinger (MANPAD).

Επιπλέον, αντιαεροπορικοί πύραυλοι και ρωσικά, αμερικανικά και γερμανικά πυραυλικά αμυντικά συστήματα μεσαίας και μικρής εμβέλειας φέρεται να δοκιμάστηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Όπως σχολιάζει μία εκ των πηγών ασφαλείας που επικαλείται η εφημερίδα, οι ενέργειες της Ελλάδας ασκούν πίεση στις ήδη τεταμένες ισορροπίες στην περιοχή.

Χαρακτηρίζεται επίσης ως αξιοσημείωτη η χρήση των S-300 και άλλων ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας από μια ομάδα συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς οι ΗΠΑ έχουν εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για την αγορά των ρωσικών S-400  από την Τουρκία, παρά την άρνησή τους να πουλήσουν τους πυραύλους Patriot της στην Άγκυρα.

Μάλιστα, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι «S-400 της Τουρκίας θα χρησιμοποιηθούν όπως οι S-300 χρησιμοποιούνται στο ΝΑΤΟ» και επικρίνουν την υποκριτική, όπως την χαρακτηρίζουν, στάση των ΗΠΑ.

Το σύστημα S-300, που ολοκληρώθηκε το 1978, έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει από αεροπορικές επιθέσεις μικρής και μεσαίας εμβέλειας και θεωρείται ένα από τα πιο ισχυρά συστήματα αεροπορικής άμυνας στον κόσμο.


https://veteranos.gr/