9.12.20

Γαλλικά ΜΜΕ: ''Η Ελλάδα θέλει πλοία για το ΠΝ μόνο από τις ΗΠΑ''


Γαλλικό ΜΜΕ θεωρεί λάθος της Αθήνας να στηρίζεται αποκλειστικά στις ΗΠΑ

Το Γαλλικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων meta-defense.fr, αναφέρει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης θα υποβάλει πολύ σύντομα επίσημο αίτημα στην νέα αμερικανική κυβέρνηση για την αγορά μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών κλάσεως Arleigh Burke.

Το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων θεωρεί όμως ότι "οι ΗΠΑ πιθανότατα να μην αποδεσμεύσουν την παράδοση αυτής της κλάσεως των πολεμικών τους πλοίων, διότι σκέπτονται να τα παραχωρήσουν σε χώρες που κινδυνεύουν πραγματικά από το κινεζικό πολεμικό ναυτικό, όπως η Ταιβάν για παράδειγμα.

Επίσης πολλοί κύκλοι στις ΗΠΑ θεωρούν ότι το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα ενισχυθεί υπέρμετρα σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο, αναγκάζοντας την Τουρκία να στραφεί ολοκληρωτικά σε Ρωσία και Κίνα.

“Ο Λευκός οίκος δεν επιθυμεί να σπρώξει την Τουρκία στην αγκαλιά της Μόσχας και του Πεκίνου, αποδεχόμενος το ελληνικό αίτημα”, τονίζει το γαλλικό δημοσίευμα.

Οι ίδιες πηγές θεωρούν ότι οι ΗΠΑ δεν θα αποδεσμεύσουν ούτε τους πυραύλους Tomahawk που εξοπλίζουν τα συγκεκριμένα πολεμικά πλοία για την Ελλάδα, εκτός και αν αυτοί οι πύραυλοι “μετασκευαστούν” για να διαθέτουν εμβέλεια 300χλμ.

Πολύ πιθανό επίσης να αποφασιστεί σε ένα υποθετικό σενάριο, η τοποθέτηση πυραύλων SM-2, αλλά τότε οι γαλλικές πηγές θεωρούν ότι το κόστος για την ελληνική πλευρά θα εκτοξευτεί επικίνδυνα και η Αθήνα δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά.

Υπενθυμίζουν ότι η Ελλάδα ήταν σε συζητήσεις με την Αυστραλία για τα αντίστοιχα πυραυλικά συστήματα σε φρεγάτες του πολεμικού ναυτικού της χώρας αυτής, οι οποίες όμως απέτυχαν, αφού οι Αυστραλοί δεν τις έδιναν με το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα. 

Το γαλλικό άρθρο συνεχίζει λέγοντας ότι “η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, αφού η χώρα προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την διεθνή απομόνωση της Τουρκίας “παίζοντας τα ρέστα της” με τις ΗΠΑ, αντί να στηριχθεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την Γαλλία, η οποία ήταν πρόθυμη να προσφέρει ουσιαστική αμυντική συμφωνία στην κόντρα της Ελλάδος με την Τουρκία στην Μεσόγειο, μόνο που αυτήν δεν έχει υπογραφεί μέχρι τώρα”.              

Υπενθυμίζουμε ότι στα έως τώρα αιτήματα της ελληνικής πλευράς για το ίδιο θέμα στην κυβέρνηση Τραμπ, υπήρξε “σιγή” και άρνηση από αμερικανικής πλευράς, αλλά μετά το ψήφισμα της αμερικανικής Γερουσίας η ελληνική πλευρά ελπίζει ότι όλα θα αλλάξουν για το ελληνικό αίτημα.

Οι Γάλλοι αναφέρουν ότι ο κύριος Μητσοτάκης δεν απογοητεύθηκε από τις αρνήσεις αυτές και τώρα μέσω “πολιτικών καναλιών” θα επαναφέρει το ίδιο αίτημα στην αμερικανική πλευρά.

Οι ελληνικές αρχές στηρίζονται σε Αμερικανούς αξιωματούχους του Πενταγώνου οι οποίοι δηλώνουν ότι θα αποσυρθούν σύντομα πολλά πλοία αυτών των κλάσεων από την δύναμη του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.

Με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό πολεμικό ναυτικό θα επιχειρήσει να προμηθευτεί αμερικανικά πολεμικά πλοία σε τιμές πολύ ανταγωνιστικές, κερδίζοντας χρήμα και χρόνο για την συνέχεια, κατά την οποία μπορεί να αναζητηθεί ακόμα και η ναυπήγηση σύγχρονων πολεμικών πλοίων σε ελληνικά ναυπηγεία.       

Οι κυρώσεις της Γερουσίας κατά της Τουρκίας για την αγορά των ρωσικών πυραύλων θα προσδώσουν μεγαλύτερο κύρος στο ελληνικό αίτημα, εκτιμά αυτήν την περίοδο η ελληνική πλευρά.

Η Ελλάδα επίσης ζητά από την Γερμανία να μην παραδώσει στην Τουρκία τα 6 υποβρύχια τύπου 214, όπως ακριβώς είχε πράξει και η Γαλλία με την Ρωσία με την μη παράδοση των δύο ελικοπτεροφόρων MISTRAL μετά τον πόλεμο της Κριμάιας.     

Οι γαλλικές πηγές εκτιμούν ότι η Αθήνα εκτιμά ότι η συζήτηση για την αγορά των αμερικανικών Φρεγατών MMSC με τις ΗΠΑ αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο και η άρνηση να αγοραστούν γαλλικές Φρεγάτες, θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο επικείμενο επίσημο ελληνικό αίτημα, το οποίο όμως οι ίδιοι θεωρούν καταδικασμένο εκ των προτέρων'', καταλήγει το άρθρο.

Η Ελλάδα πρέπει να πράξει ότι καλό και θεμιττό για τα συμφέροντά της στο θέμα της αγοράς πολεμικών πλοίων είτε από τις ΗΠΑ είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Η ουσία είναι ότι οι γαλλικές φρεγάτες ήταν πανάκριβές και οι αμερικανικές μη συμβατές με τις ανάγκες μας στην Α.Μεσόγειο.

Νομίζουμε μετά από όλα αυτά, ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να ενεργοποιήσουμε την ελληνική αμυντική βιομηχανία, κατασκευάζοντας Κορβέτες με λίγο μεγαλύτερο εκτόπισμα, μεγάλη ταχύτητα, εφοδιασμένες με πυραύλους που θα αγοράσουμε σε προσιτή τιμή σε ελληνικά ναυπηγεία.

Εφόσον κανένας δεν μας δίνει την δυνατότητα να εφοδιαστούμε με στρατηγικά όπλα, οφείλουμε ως κράτος να φροντίσουμε να το πράξουμε μόνοι μας με ειδικές συνεργασίες, για να αποκτήσουμε την απαραίτητη πανάκριβη τεχνογνωσία που θα μας βοηθήσει στο μέλλον να απαλλαγούμε από δεσμεύσεις και τουρκικές απειλές. 

https://www.pentapostagma.gr