10.12.20

Ο δρόμος των κυρώσεων είναι ορθάνοικτός, αλλά δύσκολος: Ο Τραμπ “κατεβάζει” βέτο… Το υστερόγραφο για τις κυρώσεις…



 Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε το βράδυ της Τρίτης ένα μεγάλο άλμα: Ενέκρινε το συμβιβαστικό νομοσχέδιο για την Άμυνα των Ηνωμένων Πολιτειών, με συντριπτική πλειοψηφία. Μία πλειοψηφία που άνετα μπορεί να νικήσει το βέτο, που αποφάσισε να ασκήσει ο απερχόμενος Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι εντυπωσιακό :355 βουλευτές υπέρ του νομοσχεδίου και μόνο 78 κατά- και επειδή μας αφορά: Μέσω του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του αμερικανικού Πενταγώνου, εγκρίθηκαν και οι κυρώσεις εναντίον της κατοχικής Τουρκίας.

Εάν όλα πάνε καλά στη συνέχεια, σε 30 ημέρες από την υπογραφή του νόμου από το σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου, θα επιβληθούν πέντε σκληρές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας. Και οι εξελίξεις θα είναι καταιγιστικές.

Οι ακτιβιστές της Ομογένειας, που ασχολούνται με αυτή την υπόθεση από το 2018, είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι, διότι το έργο το έχουμε ξαναδεί, και επειδή ο άγνωστος Χ παραμένει ο κ. Τραμπ.

Βεβαίως, θα διευκρινίσω ξανά διότι μερικοί στην Ελλάδα είναι αμετανόητοι οπαδοί των Fake News ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ΔΕΝ καταθέτει το βέτο για τις κυρώσεις στην Τουρκία, αλλά για άλλα θέματα που τον αφορούν προσωπικά, όπως είναι η κριτική των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και για ζητήματα που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για τις εκλογές του 2024.

  • Ας ξεκαθαρίσουμε μερικά πράγματα:

Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας, ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πρέπει να εγκριθεί και από τη Γερουσία. Πληροφορηθήκαμε ότι η ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί πριν από το κλείσιμο του Σώματος για τις εορτές των Χριστουγέννων.

Όταν ψηφίσουν οι γερουσιαστές -και οι πληροφορίες ομιλούν για αποτέλεσμα πάνω του 75%- το νομοσχέδιο για την άμυνα θα σταλεί στον κ. Τραμπ, ο οποίος θα μπορούσε να καταθέσει βέτο ή να αφήσει την προθεσμία των 10 ημερών να εξαντληθεί χωρίς να κάνει τίποτα και έτσι να αφήσει το νομοσχέδιο, και τις πρόνοιες του, να προχωρήσουν. Που σημαίνει ότι όσα περιέχει θα πρέπει να υλοποιηθούν. Άρα και οι κυρώσεις στην Τουρκία.

Όμως, το βέτο του είναι βέβαιο. Σε αυτή την περίπτωση θα ψηφίσουν ξανά οι βουλευτές και οι γερουσιαστές για να ακυρώσουν το προεδρικό βέτο. Τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι καλά. Το βέτο θα μπορούσε άνετα να νικηθεί.

Αυτή είναι η διαδικασία. Απαιτείται, λοιπόν, υπομονή, επιμονή και επαγρύπνηση από την πλευρά των ακτιβιστών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και στενή συνεργασία με τα γραφεία των γερουσιαστών που ασχολούνται με το θέμα των κυρώσεων. Ηγήθηκε μεν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως πάντα, αλλά σε αυτή την υπόθεση υποστηρίζουν τις κυρώσεις νομοθέτες και από τα δύο κόμματα.

  • Έχω αναφερθεί επανειλημμένα στις τραγικές ευθύνες του κ. Τραμπ, ο οποίος αποδεδειγμένα προτίμησε να εξυπηρετήσει τα δικά του συμφέροντα και όχι τα αμερικανικά. Ομιλούμε για ένα ξεκάθαρο ξεπούλημα της αμερικανικής Προεδρίας. Κρίμα.

Είναι ένα γεγονός που αρνούνται να αντιληφθούν καν οι ελληνικής καταγωγής οπαδοί του. Μέσα στον άκρατο ιδεολογικό φανατισμό τους προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα που έχουμε όλοι ενώπιον μας. Δεν έπρεπε να απαιτηθεί ο εξαναγκασμός της επιβολής των κυρώσεων από τη Βουλή και τη Γερουσία. Έπρεπε ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος να προφυλάξει και να προστατεύσει τα στρατηγικά συμφέροντα της υπερδύναμης.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εκτελεί συμβόλαιο της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν για να καταστρέψει τη Δυτική Συμμαχία. Αυτό είναι το σχέδιο και ο κ. Τραμπ εγκληματεί πολιτικά, διότι το γνωρίζει. Στη ζυγαριά των συμφερόντων επέλεξε τα δικά του. Είναι τραγικός ο άνθρωπος. Αλλά πιο τραγικοί είναι οι Έλληνες οπαδοί του, που μου έγραψαν μάλιστα ότι ο κ. Τραμπ έχει …σχέδιο να καταστρέψει τον Ερντογάν. Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο αφορούσε τη διάσωση και τη σωτηρία του προέδρου της Τουρκίας.

Ο κ. Τραμπ υπέθαλψε την πολιτική του Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου. Όταν κάποτε αποκαλυφθούν τα κείμενα των συνομιλιών τους, πιστεύω ότι θα φρίξουμε. Και σε ότι αφορά τα δικά μας εθνικά θέματα και σε ότι αφορά τους Κούρδους, τους οποίους ο απερχόμενος πρόεδρος πρόδωσε με συνοπτικές διαδικασίες.

  • Η επιβολή των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας είναι μία δίκαιη πράξη. Ο Ερντογάν μισεί την Αμερική και το λαό της, βυσσοδομεί εναντίον των αμερικανικών στρατηγικών συμφερόντων, πετσόκοψε τους Κούρδους στη Συρία και τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, απειλεί την Ελλάδα και την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο και άλλους συμμάχους της Αμερικής. Και όλα αυτά τα έκανε και συνεχίζει και τα κάνει, επειδή έχει τις πλάτες του κ. Τραμπ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Τα νέα από τις Βρυξέλλες δεν είναι καλά για την Ελλάδα και την Κύπρο και την προσπάθειά τους να επιβληθούν κυρώσεις στην παραβατική Τουρκία. Αντιλαμβάνομαι ότι ήδη ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αλλάξει στάση. Κρίμα. Αν ισχύει πρόκειται περί απαράδεκτης πράξης. Την οποία αναγκαστικά συνδέω με τα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν στην Κύπρο. Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου -και λυπάμαι που το λέω- βρίσκεται υπό εκβιασμό λόγω της διαφθοράς. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας ΔΕΝ πρέπει να υποχωρήσει. Εάν οι κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης επιστρέψουν από τις Βρυξέλλες χωρίς πραγματικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας, το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί θα είναι τεράστιο…

https://hellasjournal.com/