2.12.20

Και επί γης ειρήνη...αδέλφια.




Γράφει ο Dr Κώστας Κατσώνης (δ.φ), φιλόλογος-συγγραφέας


Το πιο σημαντικό μήνυμα που ευαγγελίζονται κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα, που' ναι γιορτή αγάπης και χαράς, είναι το "επί γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία". Πρόκειται για  ένα διαχρονικό και πάντα επίκαιρο μήνυμα που εξακολουθεί και σήμερα να αποτελεί μια επιτακτική αναγκαιότητα για την ανθρωπότητα, η οποία ταλανίζεται ακόμα από πολεμικές συγκρούσεις, με τραγικές συνέπειες για εκατομμύρια ανθρώπους-και ιδιαίτερα για τα παιδιά, σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μας. 


Η ιδεολογία της ειρήνης, η οποία, όπως και πιο πάνω διαφαίνεται, αποτελεί βασική αρχή της χριστιανικής θρησκείας-μαζί  με την αγάπη,  μπορεί και πρέπει να αποτελεί  κυρίαρχο στοιχείο της ιδεολογίας της εκπαίδευσης, σε οικουμενικό επίπεδο, αν θέλουμε αυτός ο κόσμος να γίνει καλύτερος.

Γιατί, όπως πολύ σωστά αναφέρεται στον πρόλογο του Καταστατικού της ΟΥΝΕΣΚΟ, "μια και οι πόλεμοι ξεκινούν μέσα στα μυαλά των ανθρώπων, είναι μέσα στα μυαλά των ανθρώπων που πρέπει να στεριωθούν τα κάστρα της ειρήνης". Κι αναμφίβολα,  ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι η παιδαγωγική της ειρήνης, η οποία θα πρέπει να διέπει όλο το σχολικό πρόγραμμα, από την πρώτη παιδική ηλικία ίσαμε το γυμνάσιο και το λύκειο.  Τα μικρά παιδιά, που είναι και τα πιο τραγικά θύματα όλων των πολεμικών αναμετρήσεων ανά το παγκόσμιο, αν ενστερνιστούν την ιδεολογία της ειρήνης ως βίωμα στην καθημερινή σχολική πράξη, θα γίνουν αναντίλεκτα οι πιο διαπρύσιοι κήρυκες της αναγκαιότητας για ειρηνική συνύπαρξη,  και ως πολίτες του αύριο, έχοντας, ταυτόχρονα, την αναγκαία  γνώση και επίγνωση της Ιστορίας,  θα μπορούν να εργαστούν για έναν κόσμο ειρηνικό, ανθρωπινότερο και δικαιότερο. Θα μάθουν με άλλα λόγια να υπηρετούν μια πανανθρώπινη ιδεολογία, που καμιά σχέση δεν έχει με κομματικές εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, αλλά αγκαλιάζεται από όλους και υπηρετεί όλους, ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή, φύλο, γλώσσα, χρώμα και καταγωγή.  

Αυτή την αναγκαιότητα μπορεί και πρέπει να υπηρετεί και το δικό μας σύγχρονο, δημοκρατικό και ανθρώπινο σχολείο, που  η  εκπαιδευτική μεταρρύθμιση οραματίζεται. Με βασικό και αμετάθετο  στόχο   τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της μαρτυρικής μας πατρίδας, χρωστάμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, ευημερίας και ειρηνικής συνύπαρξης. Γιατί έχουν δικαίωμα στη ζωή και προπαντός έχουν δικαίωμα, όπως και όλα τα παιδιά της γης,  να κάνουν όνειρα και να τα πραγματώνου, όπως πολύ εύστοχα και εμπνευσμένα  προστάζει και  ο ποιητής της Ρωμιοσύνης Γιάννης Ρίτσος: Τ'  όνειρο του παιδιού είναι η ειρήνη, / τ' όνειρο της μάνας είναι η ειρήνη. /Αδέρφια μου, μες στην ειρήνη διάπλατα ανασαίνει όλος ο κόσμος/ με όλα τα όνειρά του./ Δώστε τα χέρια αδέρφια μου,/αυτό είναι η  ειρήνη!

 Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, με την αγάπη και την ειρήνη να γεμίζουν τις καρδιές μας,  και καλή χρονιά να έχουμε, απαλλαγμένοι από τον κορωνοϊό (CΟVID 19),   που τόσο αναπάντεχα, πρωτόγνωρα και τραγικά,  ταλανίζει την ανθρωπότητα από τις αρχές του 2020 ίσαμε σήμερα...



Μέσα από την καθημερινή σχολική πράξη -που' ναιμια πανανθρώπινη ιδιεολογία χωρις κομματρικές εξαρτήσεις και ε πιταγές, γίνουν δέκτες και κοινωνοί όταν έρχονται στο σχολείο, με τις εύπλαστες ψυχές τους, για να αποκτήσουν τις αναγκαίες γνώσεις προσμένοντας τη γνώση. 

Ευχόμαστε και προσδοκούμε η ειρήνη να επικρατήσει μια για πάντα στο δικό μας το νησί αλλά και στην ανθρωπότητα ολόκληρη. Να επανενωθεί η μοιρασμένη μας πατρίδα κι όλοι οι κάτοικοί της να ζήσουν και πάλι μαζί ειρηνικά κι αδελφωμένα σε μια κοινή και ευημερούσα πατρίδα. Εξ ίσου σημαντικό είναι που τα Χριστούγεννα ευαγγελίζονται για τους ανθρώπους το εν ανθρώποις ευδοκία, η ανθρώπινη δηλαδή ευημερία και ευτυχία. Μια ευχή, που προσλαμβάνει σήμερα μια καινούρια ιδιαίτερα σημαντική διάσταση,  σ' αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες για τους λαούς της Ευρώπης  και του κόσμου γενικότερα, που ταλανίζονται από μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση .

Ευχόμαστε λοιπόν από καρδιάς μαζί με την ειρήνη να συνεχίσουμε να έχουμε για τον τόπο και το λαό μας, τον αδελφό ελληνικό λαό και όλους τους λαούς της Ευρώπης και του κόσμου, την αναγκαία ευημερία. Να υπάρχει πάντα ψωμί και δουλειά για όλους και πιο πολύ να' χουν τα παιδιά μας όλα τα αναγκαία εφόδια για να πραγματώσουν τα όνειρά τους και να μπορέσουν να φτιάξουν  ένα καλύτερο αύριο και έναν κόσμο ευτυχισμένο και ανθρωπινότερο. Σ'αυτά τα δυο θα πρέπει να προσθέσουμε σίγουρα και μια ευχή για το περιβάλλον που κινδυνεύει από μας τους ίδιους: μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση λοιπόν στην αναγκαιότητα για την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος για να διατηρηθεί η ζωή στον πλανήτη μας και να μην έχουμε πια καταστροφές και θεομηνίες από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Γιατί σαν έχουμε διασφαλισμένη την ειρήνη,  την ευημερία και το φυσικό περιβάλλον, έχουμε σίγουρα καλύτερες προϋποθέσεις ν'αναπτύξουμε και τον πολιτισμό στον βαθμό που θα θέλαμε και που θα' πρεπε. 

Στους ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών και σ'όσους γενικά υπηρετούν τον πολιτισμό από καρδιάς ευχόμαστε να'χουν πάντα τη δύναμη να συνεχίσουν την προσφορά τους, ομορφαίνοντας έτσι τη ζωή μας με τις εκδηλώσεις του πολιτισμού, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη ζωγραφική, τη μουσική, το βιβλίο και άλλες μορφές τέχνης και δημιουργίας, που'ναι αναντίλεκτα η πεμπτουσία της ζωής. Στους συγγραφείς του παιδικού νεανικού βιβλίου από καρδιάς εύχομαι να έχουν πάντα υγεία και δημιουργική διάθεση, να συνεχίσουν να εμπνέονται από την ιστορία, την παράδοση, τον πολιτισμό και τη σύγχρονη καθημερινή πραγματικότητα και να μας δίνουν συνεχώς καινούρια και εμπνευσμένα έργα, που να ψυχαγωγούν αλλά και να διαπαιδαγωγούν.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ.

Κώστας Κατσώνης - Κύπρος

__________________________

Αντώνης Αντωνάς