29.11.20

Αποφασισμένοι όσο ποτέ στο Επιτελείο και το Πολεμικό Ναυτικό: «Κυνηγούν» το Arleigh Burke ως πλοίο ενδιάμεσης λύσης για τον στόλο

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

Το LOR για τις Αμερικανικές φρεγάτες MMCS και λύσεις «πακέτο» για το Πολεμικό Ναυτικό, μπορεί να μην έχει ταξιδέψει ακόμα για τις ΗΠΑ και να βρίσκεται στο γραφείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η στρατιωτική ηγεσία γι’ άλλη μια φορά έχει «στοχοποιήσει» και ζητά ξανά, μόνο τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke.

Στο επίσημο ερώτημα που έχει συνταχθεί, μετά το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο, όπως είχαμε επισημάνει σε προγενέστερο ρεπορτάζ μας, περιλαμβάνεται η λύση πακέτο, δηλαδή νέες φρεγάτες, πλοία ενδιάμεσης λύσης, εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου στόλου των Γερμανικών ΜΕΚΟ.

Μάλιστα οι δυο Αρχηγοί, ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο Αντιναύαρχος Στ. Πετράκης είναι σε πλήρη σύμπλευση καθώς και οι δυο δεν θέλουν κάτι άλλο εκτός από το πανίσχυρο αντιτορπιλικό για τον Ελληνικό στόλο.

  • Πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγαν πως έτσι λύνεται, τουλάχιστον για μια 20ετία και το αίτημα του ΠΝ για πλοία ικανά να παρέχουν άμυνα περιοχής.

Αυτός είναι ο ένας κύριος λόγος που τα Επιτελεία έχουν στοχοποιήσει ξανά το πλοίο αυτό, ως εκείνο που θα παρέχει στο ναυτικό την ενδιάμεση λύση.

Πολλές φορές έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου είναι αυτός που είχε ζητηθεί δεκάδες φορές από Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ ή Α’ ΓΕΝ, όπως και από υπουργούς Εθνικής Άμυνας κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τις ΗΠΑ, αλλά πάντοτε βρήκαν κλειστή την πόρτα.

Και από την στιγμή που η υπόθεση των RAFALE, όπως διαβεβαιώνουν ανώτατα στρατιωτικά χείλη, κοντεύει να περάσει το «κατώφλι» της Ελληνικής βουλής, το επόμενο μεγάλο στοίχημα είναι οι νέες φρεγάτες, οι οποίες όμως όπως έχουμε εξηγήσει μέσα από το ρεπορτάζ στην σελίδα μας, δεν θα πάνε μόνες τους, αλλά με μια λύση πακέτο, που σημαίνει και πλοίο ενδιάμεσης λύσης.

Στρατιωτικές πηγές σημείωναν ότι νερό στο κρασί σ’ αυτή την φάση είναι βέβαιο ότι δεν χωρά και δεν ταιριάζει για πολλούς λόγους! Άρα μετά την αποστολή της LOR και την άφιξη της Αμερικανικής αντιπροσωπείας είναι βέβαιο πως θα ξεκαθαριστεί αν στο πακέτο θα υπάρχει το τρομερής ισχύος αντιτορπιλικό.

  • Τα «ευήκοα ώτα» της Ουάσιγκτον…

Η τριανδρία, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, εκείνο που θέλουν αυτή τη στιγμή είναι πρώτον να περάσει η LOR στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να βρεθούν τα «ευήκοα ώτα» στην Ουάσιγκτον, που θ’ αντιμετωπίσουν, όχι όπως στο παρελθόν το πάγια αίτημα που επαναφέρει το Ελληνικό Επιτελείο για τα Arleigh Burke.

Το αντιτορπιλικό ως πρώτης όψεως πλοίο, φαίνεται σαν το οπλικό σύστημα που θ’ άλλαζε το status quo στην περιοχή και στο ισοζύγιο ναυτικών δυνάμεων, υπέρ της Ελλάδας.

Ωστόσο αν δούμε την άλλη πλευρά, αν λάβουμε υπόψιν τα μεγέθη του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, σε σχέση με το Ελληνικό και τη γιγάντωση της απειλής, όπως αυτή μεγαλώνει κυρίως την τελευταία δεκαετία, αλλά και τις προοπτικές που διαφαίνονται με την απόκτηση περαιτέρω νεότερων πλοίων στο Τουρκικό ναυτικό, το Arleigh Burke που φαντάζει ως «game changer», μάλλον στην περίπτωση ναυτικών δυνάμεων Ελλάδας- Τουρκίας θα λειτουργήσει εξισορροπητικά, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος για το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, απέναντι στην πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει για τη διασφάλιση της θαλάσσιας ισχύος απέναντι σ’ ένα Τουρκικό ναυτικό που διογκώνεται επικίνδυνα.

  • Ο «πονοκέφαλος» Τουρκία για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ

Παράλληλα η απομάκρυνση της Τουρκίας από το Δυτικό άρμα και οι κινήσεις του προέδρου Ερντογάν έχουν καταστήσει τη γείτονα ως έναν ασταθή περιφερειακό «παίκτης» για τις ΗΠΑ και μάλιστα έχουν πλέον ένα ιδιαίτερα βαρύ προηγούμενο, με την προμήθεια και προκλητική δοκιμή των πυραύλων S-400.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ- όσο κι αν ο κος Ντόλαντ Τράμπ θεωρούσε τον Τούρκο πρόεδρο έναν εκ των πιο σημαντικών «φίλων» του- με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν δεν είναι εκείνες του παρελθόντος, διότι η πολιτική που ασκείται στη γείτονα αποδεικνύει στην Ουάσιγκτον ότι πρόκειται για τον πλέον αναξιόπιστο σύμμαχο για πολλές δεκαετίες.

Από τον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου έως και σήμερα, πολλά μικρά κομμάτια ενός γεωστρατηγικού παζλ έχουν συμπληρωθεί και αναδείξει τον ρόλο της γείτονος καθώς έχει χρησιμοποιήσει τους μεγάλους παίκτες- ανάμεσά τους και τις ΗΠΑ- ώστε η ίδια στη συνέχεια να επιχειρήσει την αλλαγή του status quo στην περιοχή της Μεσογείου και της Μ. Ανατολής.

Το αποκορύφωμα της αναξιοπιστίας της Τουρκίας δεν είναι άλλο από την αγορά, εκπαίδευση προσωπικού, δοκιμή του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400. Και σ’ αυτό το τελευταίο η Άγκυρα έχει αγνοήσει πλήρως τις επιταγές Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, δημιουργώντας τεράστιο θέμα στη συνοχή της Νοτιοανατολικής πτέρυγας της Συμμαχίας.

Αυτό το «ανεξέλεγκτο» σερί της γείτονος είναι που έχει στρέψει το βλέμμα των Αμερικανών προς την Ελλάδα και η πιθανά επερχόμενη συζήτηση Ελλάδας-ΗΠΑ, υπό άλλο πρίσμα που αφορά την ενίσχυση του Ελληνικού στόλου με το πλοίο ενδιάμεσης λύσης το αντιτορπιλικό Arleigh Burke (σ.σ.: εφόσον προκρίνεται η πρόταση των Αμερικανών για τις νέες φρεγάτες MMCSσίγουρα θα είναι η έμπρακτη απόδειξη εμπιστοσύνης της Ουάσιγκτον προς την χώρα μας, και το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι έχει παραχωρήσει την χρήση της στρατηγικής Σούδας στους Αμερικανούς…

https://hellasjournal.com/