7.10.20

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Πιθανές οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας αν ενεργοποιηθούν οι S-400»

 


Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία είναι πολύ πιθανό να υποστεί κυρώσεις σε μια ενδεχόμενη ενεργοποίηση των S-400.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι ότι οι κυρώσεις βάσει του CAATSA (Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων) είναι πιθανές και πως η αγορά των ρωσικών S-400 έχει δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ.

«Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες (περί μεταφοράς τμήματος της συστοιχίας των S-400 στην Σινώπη στην Μαύρη Θάλασσα για να γίνουν οι πρώτες δοκιμές την επόμενη εβδομάδα).

​Συνεχίζουμε να διαφωνούμε πολύ έντονα με την αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400 από την Τουρκία και είμαστε βαθύτατα ανήσυχοι από τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες για να θέσει τους S-400 σε λειτουργία.

​Η αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ως απάντηση στην αγορά των S-400, σηματοδότησε την σοβαρότητα με την οποία η κυβέρνηση των ΗΠΑ αντιμετωπίζει αυτό το θέμα.

​Εξακολουθούμε να τονίζουμε στα ανώτατα δυνατά επίπεδα ότι η αγορά των S-400 παραμένει μεγάλο εμπόδιο στις διμερείς σχέσεις και στο ΝΑΤΟ ενώ δημιουργεί τον κίνδυνο για πιθανές κυρώσεις λόγω του νόμου CAATSA.

​Είμαστε βέβαιοι ότι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ) Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του αντιλαμβάνονται τη θέση μας», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στα λόγια τα λένε όμορφα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην πράξη όμως «σπρώχνουν» την Ελλάδα σε αναγκαστικές συνομιλίες με την Τουρκία για τα δικά της κυριαρχικά δικαιώματα.

Ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ακούει τις τουρκικές απαιτήσεις να μην στέλνει η Ελλάδα πολεμικά πλοία προς υπεράσπιση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και δεν αντιδράει καθόλου.

Η μέρα της κρίσης πλησιάζει: Θα προχωρήσει η Τουρκία στην βολή αποδοχής; Όταν το κάνει ποια θα είναι η αντίδραση των ΗΠΑ;

pronews.gr/