10.10.20

Όροι νίκης: ομοψυχία λαού και ευψυχία μαχητών









του Στέλιου Παπαθεμελή*



Η δήλωση που ακολουθεί είναι, δυστυχώς, τού Πρωθυπουργού τής Ελλάδος Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σε λίγο θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, μια Επανάσταση η οποία εμπνεύστηκε από την Αμερικανική Επανάσταση. Και νομίζω ότι θα είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε έναν κοινό απολογισμό όσων έγιναν, αλλά και όσων μπορούμε να πετύχουμε μαζί. Και αυτά είναι πάρα πολλά».
Αυτά για τους αμαθείς. Για τους «ειδότες» ανάγνωση και γραφή τα πράγματα είναι βαθύτατα διαφορετικά. Τα ξεκαθάρισε ο Τόμας Τζέφερσον λέγοντας: «Τρέμω για την χώρα μου όταν σκέφτομαι πως Θεός είναι δίκαιος»! Όχι εμείς δεν τρέμουμε για τη δική μας χώρα όταν σκεφτόμαστε ότι ο Θεός είναι δίκαιος. Δοξάζουμε τον Θεό για αυτό που είναι!
Ο ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος (Ιστορικά, σ.43) συνοψίζει τα αίτια της νίκης των Ελλήνων στον Μαραθώνα (490 π.Χ): α) στην ομοψυχία τού αθηναϊκού λαού και β) στην ευψυχία των μαχητών. Είχε προηγηθεί η νομοθεσία του Κλεισθένη. Έπαιξε βαρυσήμαντο ρόλο η ψυχολογική προετοιμασία των Αθηναίων από την συγκλονιστική παράσταση τού έργου τού Φρυνίχου «Μιλήτου Άλωσις». Και φυσικά δεν έχει μικρότερη σημασία η αρχιστρατηγία τού Μιλτιάδη. Οπότε «Ἑλλήνων προμαχοῦντες Ἀθηναῖοι Μαραθῶνι χρυσοφόρων Μήδων ἐστόρεσαν δύναμιν» κατά το νικητήριο επίγραμμα τού Σιμωνίδη.
Δεν αρνούμαστε τη σημασία της Αμερικανικής επανάστασης, αλλά οι Έλληνες δεν είχαμε κάποιο λόγο να την αντιγράψουμε . Έχουμε το «πρωτότυπο» στα χέρια μας. Δεν χρειαζόμαστε αντίγραφο!
Ο τρελλός του γειτονικού «χωριού» (Ερντογάν λέγεται) εξακολουθεί να παραληρεί. Τώρα παραμιλάει για …«οθωμανική ειρήνη» στη περιοχή! Την άποψη ότι η Τουρκία έχει γίνει …ειδήμων τής στρατηγικής τού τετελεσμένου γεγονότος εξέφρασε προχθές ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν! Μιλώντας στην “Le Parisien”, ο Λεντριάν υπογράμμισε ότι οι κινήσεις τής Τουρκίας καθορίζονται από σκοπιμότητες εσωτερικής πολιτικής και πρόσθεσε ότι, σε κάθε περίπτωση, αυτές είναι συγκρουσιακές και δεν γίνονται αποδεκτές. Συγχρόνως ο Γάλλος κυβερνητικός αξιωματούχος δεν παρέλειψε να διαμηνύσει πως «δύο είναι οι αρχές που πρέπει να επικρατήσουν: η ευρωπαϊκή κυριαρχία, και άρα η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, και η θέληση για διάλογο».
Ψευδομακεδονικές επωνυμίες, εμπορικά σήματα σχολικά βιβλία, πρέπει για όλα αυτά τα Σκόπια να συμμορφωθούν. Τώρα, αν και είναι ήδη αργά. Αύριο δεν γίνεται. Ο χρόνος κυλά εις βάρος μας. Το πρόβλημα δεν να πείσουμε τα Σκόπια. Αυτά δεν πείθονται. Το πρόβλημα είναι να επιβάλουμε στα Σκόπια τη βούληση της Ελλάδος που είναι η βούληση τής Ευρώπης.
Η σθεναρή στάση τής Βουλγαρίας ας γίνει παράδειγμα για μας. Τσίπρας και Ζάεφ γελούσαν και τ’ αυτιά τους όταν υπέγραφαν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών. Το άκρον άωτον της γελοιοποίησης είναι ο χαρακτηρισμός στη κοινή δήλωση Δένδια – Πομπέο της κατάπτυστης συμφωνίας ως … «ιστορικής»!
Η Βουλγαρία θέτει έγγραφο ζήτημα αναθεώρησης «μακεδονισμού», «μακεδονικής εθνότητας», «μακεδονικής γλώσσας» και πάντα ταύτα επί ποινή διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Σκοπίων – Ε.Ε. Μπράβο τους!
Εμείς τί κάνουμε; Θα ξυπνήσουμε κάποτε για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας;
Ο (ψευδο)σουλτάνος με καταγωγή όπως όλοι οι συμπατριώτες του από την Μογγολία τρελλαίνεται με το σλόγκαν περί «γαλάζιας πατρίδας». Από πού κι ως πού οι Μογγόλοι διεκδικούν «γαλάζια πατρίδα»!



* Πρόεδρος Δημοκρατικής Αναγέννησης