19.10.20

Διπλωματική αντεπίθεση η Αθήνα – Μπαράζ ασκήσεων στο Αιγαίο η Άγκυρα



 Διπλωματική αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα ξεκινά η Αθήνα, απαντώντας στη νέα προκλητική τουρκική απόπειρα να διχοτομήσει το Αιγαίο με τους απαράδεκτους χάρτες, με τους οποίους αμφισβητεί τη νόμιμη και διεθνώς αναγνωρισμένη  ελληνική περιοχή δικαιοδοσίας σε ό,τι αφορά έρευνες και διασώσεις. Μια πρόκληση, η οποία έρχεται λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απροθυμία των Ευρωπαίων να επιβάλλουν άμεσα κυρώσεις στην Άγκυρα και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί συνέπειά της. Την ίδια ώρα η Άγκυρα συνεχίζει τις προκλήσεις με μπαράζ ασκήσεων στο Αιγαίο

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα αναλαμβάνει συγκεκριμένες διπλωματικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να καταγγείλει τις νέες παράνομες τουρκικές προκλήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό ενημερώνονται για την τουρκική παραβατικότητα ο ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σε έντονο διάβημα προχωρά η ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα. Παραλλήλως, μέσω του Ζοζέπ Μπορέλ, η Αθήνα υπενθυμίζει στις Βρυξέλλες, ότι η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμά της για την επίκληση της ρήτρας αμοιβαίας αλληλεγγύης.

Αναλυτικά, μετά από εντολή του Νίκου Δένδια, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει στην αποστολή επιστολής προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία καταγγέλλεται η «άκρως αποσταθεροποιητική συμπεριφορά της Τουρκίας». Ανάλογη επιστολή αποστέλλεται και προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών.

Η απάντηση της Αθήνας 

Στην επιστολή προς τον Πομπέο, εκτός από την λεπτομερή  ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις, το υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει και το γεγονός ότι οι τουρκικές ενέργειες έρχονται σε αντίφαση με τους στοιχειώδεις κανόνες συμπεριφοράς μιας Συμμάχου χώρας. Υπογραμμίζεται μάλιστα, ότι αυτή η προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας δημιουργεί τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της Νοτιο-Ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ και ότι  αντίκειται στις προβλέψεις του προοιμίου της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σε επίπεδο ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει επιστολή προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο, Ζοζέπ Μπορέλ, στην οποία θα τονίζεται το θεμελιώδες δικαίωμα της Ελλάδας να επικαλεστεί το άρθρου 42.7 της Συνθήκης της ΕΕ, σχετικά με την “ρήτρα αμοιβαίας αλληλεγγύης”. Επίσης ενημερώνεται άμεσα η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή (FRONTEX), η οποία επιχειρεί σε μέρος αυτής της περιοχής, εντός της ελληνικής δικαιοδοσίας.

Παραλλήλως, η Αθήνα καταγγέλλει στον  Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) την παράνομη αναγγελία για την επέκταση της Τουρκικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Μια ενέργεια,  η οποία επικαλύπτει περιοχές ελληνικής κυριαρχίας και δικαιοδοσίας και συνεπώς δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, ούτε εξυπηρετεί τους σκοπούς ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής. Σημειώνεται ότι η Συμφωνία της Αθήνας με τον Διεθνή Οργανισμό ανάγεται στην δεκαετία του ’50. Καταγγελία γίνεται και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυτιλίας (ΙΜΟ).

Ασκήσεις στο Αιγαίο η Άγκυρα  

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα ανεβάζει και άλλο την ένταση. Έτσι, ενώ το Oruc Reis έχει σπάσει το φράγμα των 12 ναυτικών μιλίων, τα οποία αποτελούν  δυνητικό δικαίωμα της Ελλάδας, εκδίδει τρεις νέες Navtex για ασκήσεις, αύριο 20 Οκτωβρίου, και βγάζει στο Αιγαίο τον στόλο της. Οι περιοχές που δεσμεύονται με τις Navtex αφορούν τουρκικά χωρικά ύδατα κοντά σε ελληνικά νησιά.

Στις περιοχές που έχουν δεσμευτεί από την Τουρκία περιλαμβάνεται και ο Κόλπος του Ξηρού, που είναι ο πλησιέστερος στην ελληνική επικράτεια τουρκικός κόλπος, καθώς απέχει περίπου 30 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Στον συγκεκριμένο κόλπο η Τουρκία διεξάγει ασκήσεις σχεδόν κάθε εξάμηνο, ωστόσο σε αυτήν την φάση καταγράφεται μεγάλη συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων. Γεγονός, εξαιτίας του οποίου έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις στον Έβρο.

https://slpress.gr/