1.9.20

Η Μόσχα για πρώτη φορά ζητεί από την Αθήνα να ξεκαθαρίσει «αν είναι εναντίον της Ρωσίας ή όχι»

Εμείς θα αντιστρέψουμε την ερώτηση: Είστε υπέρ ή εναντίον της Ελλάδος, αφού εξοπλίζετε τη Τουρκία;
Πάντως σε καμία περίπτωση ο Ελληνικός λαός είναι εναντίον της Ρωσίας (άσχετα λένε άλλοι).Τη φιλία
μας την ενισχύει η Ορθοδοξία.Σαφώς η Ελλάδα έχει παράπονα από τη Ρωσική στάση τα τελευταία
χρόνια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν στρέφεται εναντίον της. Όμως και η Ρωσία θα πρέπει να κάνει

κάποια κίνηση καλής θελήσεως και να μην αφήνει την Ελλάδα να προσβλέπει σε παρεμβάσεις μόνο
των ΗΠΑ.
Juan
Η Μόσχα για πρώτη φορά δια μέσου της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, ρωτάει ευθέως την ελληνική κυβέρνηση αν είναι υπέρ η εναντίον της Ρωσίας.
Το θέμα ανέκυψε μετά από δηλώσεις του Τζέφρι Πάιατ στην Real News στις οποίες δήλωσε πως «η Ελλάδα αποτελεί έναν σύμμαχο-κλειδί, "ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής... επιρροής. (Αμερικανός είναι, μη τον παρεξηγείτε...)-Juan
Συγκεκριμένα η ρωσική πρεσβεία έγραψε στο twitter:  «Είναι απορίας άξιο το σχόλιο του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα στην εφημερίδα Real News ότι η Ελλάδα αποτελεί ένα σύμμαχο-κλειδί, "ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ανάσχεση της ρωσικής ... επιρροής". Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μάθουμε εάν συμφωνεί η ίδια η Ελλάδα με την ως άνω ψευδή "ανάλυση" του χαρακτήρα των ρωσοελληνικών σχέσεων».
Το ανησυχητικό είναι πως το ερώτημα τίθεται από τη Μόσχα σε μία στιγμή που «βράζει» η τουρκική απειλή. 
Η Αθήνα δεν έχει περιθώρια ελιγμών αφού από τη μία έχει ανάγκη τις ΗΠΑ για να «μαζέψουν» την Τουρκία από την άλλη δεν θα ήθελε η Ρωσία να μετατοπιστεί από την ουδέτερη μέχρι στιγμής στάση της, προς την Τουρκία, καθώς τότε θα αντιμετωπίσει πρόβλημα.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως η Ρωσία κρατάει σε μεγάλο βαθμό στα χέρια της τα «κλειδιά» της Λιβύης, άρα και την παγίωση ή όχι του τουρκολιβυκού μνημονίου, καθώς είναι εκείνη που αποσόβησε την επέλαση των Τούρκων με την προμήθεια στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης του Χαλίφα Χαφτάρ, σύγχρονων αεροπλάνων και όπλων, ενώ στηρίζει οικονομικά την κυβέρνηση του Κοινοβουλίου των Αντιπροσώπων.
Γι'αυτό και στην κυβέρνηση τηρούν «σιγή ιχθύος».
https://www.pronews.gr/a