5.9.20

Οι εταίροι καλωσορίζουν το τουρκικό γεωτρύπανο στην ΑΟΖ μας!



 Τζήμας Θέμης
Τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες βλέπουμε μπροστά μας την σκηνοθεσία των επομένων τετελεσμένων από πλευράς Τουρκίας, με σκηνοθέτες το ΝΑΤΟ (δηλαδή τις ΗΠΑ) και τη Γερμανία. Τα γεγονότα των προηγουμένων ημερών δεν αφήνουν αμφιβολίες: η Τουρκία πέτυχε να διεξάγει έρευνες στα ύδατα που υπέρκεινται της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την ελληνική κυβέρνηση, κατευναστική έως και ενδοτική, να σβήνει τις κόκκινες γραμμές της και να μην αποτρέπει το Oruc Reis.
Μόλις η τουρκική πλευρά μέτρησε την ελληνική, σε λίγες εβδομάδες πέρασε από τις ΑΟΖ και στην ("με ψιθύρους") διεκδίκηση της αποστρατιωτικοποίησης νησιών του Αιγαίου, στη διατύπωση δόγματος που" νομιμοποιεί" την εισβολή στο Καστελλόριζο και την διεκδίκηση ρόλου στη Δυτική Θράκη. Με το Oruc Reis να ετοιμάζεται να φτάσει στα έξι ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, οι ΗΠΑ και η Γερμανία μας πιέζουν (και πετυχαίνουν) να μην ορίζουμε ΑΟΖ με την Κυπριακή Δημοκρατία, παρότι έτσι πλήττονται βάναυσα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Στο τακτικό πεδίο διεξάγουμε έναν σχεδόν "phony war" κινήσεων και επικίνδυνων ελιγμών, με την Τουρκία να διεισδύει ολοένα περισσότερο στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι ο μαξιμαλισμός του Ερντογάν τον οδηγεί στην ανάγκη διαρκούς κλιμάκωσης, που με τη σειρά της θα εξαναγκάσει την ελληνική πλευρά κάποια στιγμή να αντιδράσει πιο δυναμικά στο διπλωματικό και στο στρατιωτικό πεδίο.
Τι πράττουν ενόψει αυτών οι ΗΠΑ και η Γερμανία; Οι ΗΠΑ μέσω του ΝΑΤΟ μας πιέζουν να ξεκινήσουμε διαπραγματεύσεις, με το Oruc Reis στο Αιγαίο. Επειδή μάλιστα, η ελληνική κυβέρνηση μάλλον επέδειξε κάποιο δισταγμό (ανεπαρκέστατο μπροστά στα γεγονότα) ο Στόλτενμπεργκ την εξέθεσε, "ξεπλένοντας" την Τουρκία, η οποία πλέον μπορεί να διατείνεται ότι είναι η Ελλάδα που εμποδίζει την αποκλιμάκωση.

Οι "σύμμαχοι" σπρώχνουν σε διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία ακολουθεί την ίδια πολιτική με εκείνη των ΗΠΑ, με δεδομένο ότι έχουν συγχρονίσει απολύτως τις κινήσεις τους, όπως δείχνουν όλα: η καγκελάριος όχι μόνο αποτρέπει ή απονευρώνει τις όποιες κυρώσεις της ΕΕ, αλλά επιπλέον διέρρευσε τη δυσαρέσκειά της από τη συμφωνία Αιγύπτου-Ελλάδας.
Πλέον επιτρέπει συνειδητά στην τουρκική προεδρία, να μεταφέρει από την πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με την Μέρκελ ό,τι η πρώτη επιδιώκει: ένα δήθεν κλίμα συνεννόησης, το οποίο τορπιλίζει η Ελλάδα. Το μήνυμα των "συμμάχων" είναι απλό: η Ελλάδα πρέπει να πάει σε διαπραγμάτευση χωρίς όρους, δηλαδή για όλα, ή να διακινδυνεύσει πόλεμο. Μας πιέζουν γιατί μας θεωρούν δεδομένους και ενδοτικούς.
Είναι αδιανόητο ότι σε αυτό το κλίμα ακόμα και σήμερα, την ύστατη ώρα, το ελληνικό κατεστημένο αρνείται να βάλει στο παιχνίδι τη Ρωσία και ο Έλληνας πρωθυπουργός να συνομιλήσει με τον Ρώσο πρόεδρο. Είναι αδιανόητο ότι η ελληνική πλευρά επιτρέπει τέτοια παιχνίδια μυστικής διπλωματίας, εις βάρος της, αντί, μέσα από μια σύνοδο των πολιτικών αρχηγών να χαράξει επιτέλους μια αξιόπιστη κόκκινη γραμμή και να την τηρήσει.
Η Ελλάδα εγκλωβίζεται: δείχνει ότι δεν είναι διατεθειμένη να πολεμήσει από τη μια, ενώ δεν της προσφέρεται καμιά αξιοπρεπής ειρηνική διέξοδος από την άλλη. Ο κατευνασμός και οι "σύμμαχοι" στήνουν διαπραγμάτευση δορυφοριοποίησης της πατρίδας μας. Αν η Ελλάδα δε, δεν δεχτεί θα δει το τουρκικό γεωτρύπανο να φτάνει στις ακτές της! Τότε δε θα έχει επιλογή, παρά μόνο μια σύγκρουση που θα της έχει επιβληθεί και για την οποία θα θεωρείται το λιγότερο, συνυπεύθυνη.
https://slpress.gr/