21.8.20

Αμερικανό-εβραϊκό λόμπι προς Τραμπ: ''Στείλε ενισχύσεις στον Ελληνικό στρατό & απέσυρε τις βάσεις μας από την Τουρκία''

Στο στόχαστρο των Εβραίων των ΗΠΑ έχει τεθεί η άφρονα πολιτική του Ερντογάν που θέλει «οθωμανική λίμνη» την Α.Μεσόγειο, με παράλληλα κατάληψη της Α. Ιερουσαλήμ και του Τεμένους Αλ Ακτσά. 
Η στάση αυτή σε συνδυασμό με την προώθηση της μουσουλμανικής αδελφότητας στην περιοχή, έχει προκαλέσει συναγερμό σε όλες τις αμερικανο-εβραϊκές οργανώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες επηρεάζουν σαφώς την πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων στην χώρα. 

Ο Μακόβσκι διευθυντής του ισχυρού Αμερικανό-εβραϊκού ινστιτούτου JINSA, πρότεινε στην Ουάσινγκτον να μετακινήσει στρατιωτικές μονάδεςτων ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο για να στηρίξει την Ελλάδα στην τελευταία εδαφική της διαμάχη με την Τουρκία. 
Οι πολιτικές και στρατιωτικές εντάσεις μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ (Τουρκία και Ελλάδα) έχουν αυξηθεί τον τελευταίο χρόνο μετά την προσπάθεια της Τουρκίας να εξερευνήσει τα ύδατα στα ελληνικά και κυπριακά χωρικά ύδατα. 
«Το Πεντάγωνο θα πρέπει επίσης να μετακινήσει ορισμένες  στρατιωτικές μονάδες και συστήματα από την Τουρκία στην Ελλάδα, επίσης σύμμαχο του ΝΑΤΟ, που διαθέτει και ένα δημοκρατικό και φιλοαμερικανό πρωθυπουργό. 
Η χώρα αυτή που είναι σταθμός των περισσότερων αμερικανικών δυνάμεων, θα πρέπει να ενισχυθεί αμυντικά αλλά και διπλωματικά στην διαμάχη με την Τουρκίας με αφορμή την αποκλειστική οικονομική ζώνη της», είπε ο ίδιος. 
«Η στάση της Τουρκίας απέναντι στην πρόσφατη διπλωματική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων προσφέρει πληροφορίες για το ποιοι είναι οι αληθινοί σύμμαχοι της Αμερικής», δήλωσε ο Michael Makovsky, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Εβραϊκού Ινστιτούτου Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής, στο Newsweek. 
«Η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ όχι μόνο προάγει τα συμφέροντα και τις αξίες των ΗΠΑ, αλλά προσφέρει μια σπάνια στιγμή αποσαφήνισης σχετικά με το ποιοι είναι οι εταίροι της Αμερικής,  και ποιοι δεν είναι, και δεν αξίζουν να είναι».
Την ίδια στιγμή ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απείλησε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Παρασκευή, αφού η χώρα του Κόλπου υπέγραψε συμφωνία με το Ισραήλ η οποία χρηματοδοτήθηκε από τις ΗΠΑ. 
Ο Μακόβσκι τόνισε για την «σφοδρότατη» απάντηση του Ερντογάν ότι αυτή έχει προκαλέσει μεγάλο προβληματισμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι σύμμαχοι και με τις τρεις περιφερειακές χώρες, Τουρκία, Ισραήλ και ΗΑΕ. 
«Οι καταγγελίες του Ερντογάν επιβεβαιώνουν τις αντι-ισραηλινές και αντιαμερικανικές απόψεις του μιας και ο ίδιος ανήκει στους ρεβιζιονιστές της Μέσης Ανατολής», τόνισε ο Αμερικανο-εβραίος αξιωματούχος. 
Ο πρόεδρος του ινστιτούτου JINSA ανέφερε πολλές περιπτώσεις στις οποίες η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των ΗΠΑ και του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης της παν-ισλαμικής Μουσουλμανικής Αδελφότητας, του οπλισμού και της προστασίας των τζιχαντιστών στη Συρία, οι οποίοι χρησιμοποιούν την τουρκική επικράτεια ακυρώνοντας όλες τις προσπάθειες των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν τουρκικές στρατιωτικές βάσεις για να πολεμήσουν  το Ισλαμικό Κράτος (ISIS), ενώ παράλληλα έχουμε μια εθνικιστική ρητορική  απειλών του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ. 
«Αυτό το ιστορικό και ειδικά η αγορά ρωσικών πυραύλων εδάφους-αέρος, έχει κάνει τους Αμερικανούς υπεύθυνους της χάραξης πολιτικής να έχουν ολοένα και μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα στον Ερντογάν», δήλωσε ο Μακόβσκι, αναφερόμενος στη συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας για την αγορά S-400.
 
Η Γερουσία στην Ουάσινγκτον έχει ανακοινώσει ότι η προμήθεια ρωσικών πυραυλικών συστημάτων από την Τουρκία, θέτει όντως σε κίνδυνο τα αμυντικά συστήματα του ΝΑΤΟ, επιτρέποντας στη Ρωσία να τα υποκλέψει. 
Αμερικανοί Γερουσιαστές ζήτησαν νέες κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας για το θέμα, ωστόσο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος διατηρεί τις θερμές σχέσεις με τον Ερντογάν, έκανε ξανά πίσω. 
«Ωστόσο, η εικόνα ότι ο Ερντογάν συμπεριφέρεται ως αξιόπιστος συνεργάτης παραμένει. Η Τουρκία παραμένει μέλος του ΝΑΤΟ και φιλοξενεί μια σημαντική στρατιωτική βάση των ΗΠΑ», έγραψε ο Μακόβσκι. 

Ο Μακόβσκι πρότεινε και στο Ηνωμένο Βασίλειο ότι πρέπει να σπάσει την «παλιά συνήθεια» και να αναγνωρίσει ότι η Τουρκία δεν είναι «σύμμαχος των ΗΠΑ». «Το Λονδίνο δεν πρέπει να συνεργάζεται με την Άγκυρα παρά μόνο όταν τα τουρκικά και αμερικανικά συμφέροντα ευθυγραμμίζονται», τόνισε ο ίδιος. 
Συνέστησε επίσης την Ουάσινγκτον να ενισχύσει τους δεσμούς με τους Σύρους Κούρδους και τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό που υποστηρίζεται από τα ΗΑΕ, με επικεφαλής τον στρατηγό Khalifa Haftar, ο οποίος πολεμά ενάντια στην τουρκική υποστηριζόμενη ισλαμιστική κυβέρνηση στην πρωτεύουσα Τρίπολη.