31.7.20

Σεντόπ: Η Τουρκία, χώρα "ζωτικής σημασίας" για την ασφάλεια της Α. Μεσογείου

ΟΜουσταφά Σεντόπ, πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, προέβη σε δηλώσεις μετά τη σημερινή προσευχή στην Αγία Σοφία κατά την οποία συμμετείχε.
“”Είναι ένας ξεχωριστός ενθουσιασμός αυτός για το έθνος μας. Το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας (ως τζαμί) είναι ένα σημείο καμπής για την ιστορία μας και θα είναι. Υπό αυτή την έννοια νομίζω ότι θα γίνουν πολύ πιο σημαντικά βήματα στο μέλλον έπειτα από το μήνυμα πνευματικότητας που δόθηκε με το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας. Από εδώ, την Κων/πολη, στέλνουμε τους χαιρετισμούς μας στο αδελφό τζαμί της Αγίας Σοφίας, Μεστζίτ Ακσά”.

Τι ανέφερε για την Α. Μεσόγειο

 

Για την ανατολική Μεσόγειο είπε πως η Τουρκία είναι η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και επομένως για την Τουρκία είναι ζωτικής σημασίας η ασφάλειά στην ανατολική Μεσόγειο. “Η Τουρκία είναι μια χώρα που πρωτίστως θεωρεί ότι είναι υπεύθυνη για την ασφάλεια της ανατολικής Μεσογείου. Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να χρησιμοποιήσει εδώ όλες τις εξουσίες που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο”.
Υπενθυμίζεται πως σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε προσευχή στην Αγία Σοφία για πρώτη φορά για το μουσουλμανικό Μπαϊράμι των Θυσιών έπειτα από 86 χρόνια όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Την προσευχή τέλεσε ο επικεφαλής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων Αλί Ερμπάς.
Σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Βουλής Μουσταφά Σεντόπ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Αντίλ Καραϊσμαίλογλου, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης Αλί Γερλίκαγια και ο επαρχιακός πρόεδρος Κωνσταντινούπολης ΑΚΡ.

Απέκλεισαν το φιλοκουρδικό HDP από την Αγία Σοφιά

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να αποκλείσει το φιλοκουρδικό HDP από τις εκδηλώσεις για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, όπως και από όλες τις επίσημες εκδηλώσεις τα τελευταία χρόνια υπενθυμίζει ότι το Κουρδικό αποτελεί μια ανοιχτή πληγή στην Τουρκία σήμερα
Η πρώτη προσευχή της Παρασκευής στην Αγία Σοφία μετά από 86 χρόνια έγινε στις 24 Ιουλίου και ήταν ανοιχτή μόνο σε όσους είχαν λάβει τη σχετική πρόσκληση, από την αρμόδια (και ολοένα πιο ισχυρή) Διεύθυνση Θρησκευτικών Θεμάτων (Diyanet).
Η Diyanet αποφάσισε να εξαιρέσει από τον κατάλογο των προσκεκλημένων, που περιλάμβανε όπως ήταν λογικό και τα κόμματα του τουρκικού κοινοβουλίου, τους εκπροσώπους του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, του HDP.