6.6.20

Κόντρα για τις ΜΚΟ – Το “Ελλαδιστάν” του Βελόπουλου και η "ιδιωτικοποίηση" του μεταναστευτικού


Αντιπαράθεση ξέσπασε στη Βουλή για τη δράση των ΜΚΟ στη διαχείριση του μεταναστευτικού, ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό Νότη Μηταράκη και τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική επερώτηση. Η συζήτηση έγινε την ώρα που όλοι αναμένουν ένα δεύτερο, ενορχηστρωμένο από τον Ερντογάν, κύμα πίεσης στον Έβρο, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος έχει εντάξει το μεταναστευτικό στο πολυεπίπεδο σύστημα των τουρκικών προκλήσεων προς την Ελλάδα.

Η δράση των ΜΚΟ, ιδιαίτερα στα νησιά του βορειονατολικού Αιγαίου έχει βρεθεί πολλές φορές στο στόχαστρο των τοπικών κοινωνιών και των εκπροσώπων τους, αλλά και πολιτικών που δεν περιορίζονται στα δεξιά άκρα του πολιτικού συστήματος.
Η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε ασκήσει τέτοιου είδους κριτική και ως κυβέρνηση, παράλληλα με την εξαγγελία της δημιουργίας κλειστών δομών, προχώρησε στη σύσταση Μητρώου ΜΚΟ.
Πρόκειται για δύο δράσεις που, όπως είχε επισημάνει ο ίδιος ο Μητσοτάκης, αποτελούν πυλώνες της νέας μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας. Μιας πολιτικής που βασική αρχή της είναι ο διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών, αλλά και η δύσκολη “ακροβασία” που επιχειρεί, προκειμένου να συνθέσει την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ασφάλεια των πολιτών.

Η ιδιωτικοποίηση του μεταναστευτικού

Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος χαρακτήρισε «παρακρατικούς μηχανισμούς» τις ΜΚΟ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου αναφέρθηκε στο νέο πλαίσιο λειτουργίας τους, για το οποίο υποστήριξε ότι αποδίδει. Σημείωσε μάλιστα, ότι με την «τοποθέτηση Ειδικού Γραμματέα στο υπουργείο», αντικείμενο του οποίου είναι «να εποπτεύει το νέο Μητρώο» ενισχύεται η λογοδοσία, αλλά και η «εκούσια συμμόρφωση». Πρόσθεσε επίσης, ότι στην αλλαγή νοοτροπίας από πλευράς ΜΚΟ συμβάλλει και η πρόβλεψη για διαγραφή από το Μητρώο εκείνων των Οργανώσεων που δεν συμμορφώνονται με τους νέους όρους.
Ο Νότης Μηταράκης τόνισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θέλει τη συνεργασία με τις ΜΚΟ αλλά η ευθύνη πρέπει να ανήκει στο Υπουργείο, σε αντίθεση, όπως είπε, με τον ΣΥΡΙΖΑ που τους είχε «παραδώσει τα κλειδιά». Αυτή η «ιδιωτικοποίηση του μεταναστευτικού», για την οποία κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση, οδήγησε, σύμφωνα με τον Υπουργό, στην ανεξέλεγκτη δράση κάποιων ΜΚΟ και σε «αδιαφανείς διαδικασίες» σε ό, τι αφορούσε τη λειτουργία και τις δράσεις τους. Επέμεινε μάλιστα, ότι η αλλαγή πολιτικής έχει δείξει ήδη τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι, μόλις ανέλαβε η Πολιτεία, μειώθηκε κατά 25 έως 30% το κόστος κατασκευής δύο δομών και κατά 67% το κόστος των μετακινήσεων.
Ο υπουργός κλήθηκε να απαντήσει και για τις δομές που δημιουργούνται στην ενδοχώρα, στο πλαίσιο μιας αμφισβητούμενης, από την αντιπολίτευση, πολιτικής για την αποσυμφόρηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Στην ερώτηση του μάλιστα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, χρησιμοποίησε άκρως επιθετικό τόνο, κάνοντας λόγο για «μετατροπή της  Ελλάδας σε …Ελλαδιστάν», μέσω της δημιουργίας «ισλαμουπόλεων», όπως χαρακτήρισε τις 72 δομές στην ενδοχώρα, στις οποίες αναφέρθηκε.
Απαντώντας ο υπουργός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να κλείσουν 60 δομές έως το τέλος του χρόνου και συμπλήρωσε ότι δε χτίζονται νέες, αλλά «32 υφιστάμενες περνούν υπό τον έλεγχο της Πολιτείας». Επανέλαβε επίσης ότι από τον Σεπτέμβριο διακόπτεται η παροχή μετρητών στους αιτούντες άσυλο και ότι οι προπληρωμένες κάρτες θα αφορούν αποκλειστικά την αγορά αγαθών και προϊόντων.

Τα σχέδια του Ερντογάν 

Όλα αυτά αφορούν όμως την διαχείριση όσων καταφέρνουν να εισβάλουν “λάθρα” (κρυφά, παρανόμως) στη χώρα ή εκμεταλλευόμενοι διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σέβεται η Ελλάδα. Το ουσιαστικό πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι διαρκείς ροές, παρά την προσωρινή μείωσή τους, εξαιτίας της πανδημίας.
Η απόπειρα του Ερντογάν, την Καθαρή Δευτέρα, να “σπάσει” τα σύνορα του Έβρου, χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα γυναικόπαιδα προσφύγων και μεταναστών για την προβοκατόρικη επίθεση στρατοχωροφυλάκων και παραστρατιωτικών, κατέληξε σε φιάσκο. Έδειξε όμως τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας, η οποία έχει αναγάγει το μεταναστευτικό σε δομικό στοιχείο του πολυεπίπεδου συστήματος των προκλήσεών της προς την Ελλάδα.
Η Αθήνα δεν πιάστηκε αδιάβαστη τον Μάρτιο, όλοι όμως περιμένουν ότι ο Ερντογάν θα ξαναχτυπήσει. Πληροφορίες που ήθελαν τις τελευταίες ημέρες μια κινητικότητα στην τουρκική πλευρά των συνόρων διαψευστήκαν. Συνεχίστηκαν όμως τα fake news της Άγκυρας για δήθεν προκλήσεις από την ελληνική πλευρά. Συνέχεια υπήρξε και με τις ροές προς τα νησιά καθώς, την Πέμπτη, λέμβοι με μετανάστες και με τη συνοδεία και την καθοδήγηση τουρκικών ακταιωρών επιχείρησαν να εισέλθουν σε ελληνικά χωρικά ύδατα βορειοανατολικά της Λέσβου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει πλέον τον τεχνικό εξοπλισμό να εντοπίζει τις λέμβους κατά την αναχώρησή τους από τα τουρκικά παράλια και να παρακολουθεί τον πλου τους προς τα ελληνικά νησιά. Το απόγευμα της ίδια ημέρας, ωστόσο, μία λέμβος κατάφερε να φτάσει σε παραλία του Μανταμάδου, μεταφέροντας 32 μετανάστες, αφρικανικής και αφγανικής καταγωγής. Οι πιέσεις πάντως αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, ειδικά μετά το προγραμματισμένο για τις 15 Ιουνίου άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της ΕΕ και πολύ περισσότερο τον Ιούλιο, όταν αναμένεται να ανοίξουν και τα εξωτερικά σύνορα.
https://slpress.gr/