12.5.20

Διευκρινιστικό σημείωμα της ΔΙΣ για το άνοιγμα των εκκλησιών - Επιφυλάξεις για την σεξουαλική αγωγή στα σχολεία

...Στρίβειν δια των επιφυλάξεων!!! Τελευταία, η "μαχητικότητα"  της ΙΣ, μας έχει καταπλήξει!!! Τι θα έλεγε ο Μακαριστός Χριστόδουλος για το θέμα αυτό;
Juan
Διευκρινιστικό σημείωμα για τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των πιστών στους Ιερούς Ναούς από τις 17 Μαΐου απέστειλε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος στους Μητροπολίτες της χώρας.

«Η ΔΙΣ, λαβούσα υπ’ όψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθώρισε τις προϋποθέσεις για την λειτουργία των ιερών Ναών με την συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς» αναφέρει συγκεκριμένα σε ενημέρωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος.
Η ΔΙΣ για την επίθεση του τουρκικού τύπου κατά Βαρθολομαίου
Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) της Εκκλησίας της Ελλάδος συνήλθε σήμερα Τρίτη 12 Μαΐου 2020, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και ασχολήθηκε επίσης με την επίθεση μέρους του τουρκικού τύπου εναντίον του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου.
Η ΔΙΣ, θεωρεί άδικη την επίθεση αυτή και εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της προς το σεπτό πρόσωπό του.
«Εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας» αναφέρει σε δελτίο τύπου η ΔΙΣ.
Η θέση της ΔΙΣ για την εισαγωγή της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία:
Αναφορικά με την συζήτηση «περί της εισαγωγής της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία» η ΔΙΣ «εκφράζει την επιφύλαξη, την αγωνία και τον προβληματισμό της για την καταλληλότητα και τις επιπτώσεις των εν λόγω πρωτοβουλιών ως προς την επωφελή και ισορροπημένη αγωγή των παιδιών μας». 
Επίσης η ΔΙΣ ενέκρινε:
- Την έκδοση των Συνοδικών Εγκυκλίων των ετών 2000-2020.
- Την επανέκδοση του Κώδικα Εκκλησιαστικής Τάξεως και Εκκλησιαστικής Εθιμοτυπίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
- Τον Ισολογισμό, Απολογισμό και την Έκθεση Πεπραγμένων οικονομικού έτους 2019 της Εστίας Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως, ως και τις προγραμματιζόμενες δραστηριότητες διά το έτος 2020.
Τέλος η ΔΙΣ ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών και ασχολήθηκε με θέματα Ιερών Μητροπόλεων και τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.
pronews