23.5.20

Σοκ! "Ανατρέπει" τη Συνθήκη της Λωζάνης ο Ν.Δένδιας


Σοκ έχει προκαλέσει σε πολιτικο -διπλωματικούς κύκλους η υποχωρητικότητα του ΥΠΕΞ, Ν.Δένδια, ο οποίος απέκρυβε επί σειρά ημερών το περιστατικό στον Έβρο, αποδεχόμενος ύπαρξη συνοριακών χερσαίων διαφορών με την Τουρκία.


Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως με τις παλινωδίες του Ν.Δένδια οδηγούμαστε σε κατάργηση της Συνθήκης της Λωζάνης εις βάρος της χώρας μας.Και αυτό γιατί  στην πραγματικότητα η νησίδα για την οποία γίνεται ο λόγος στον Έβρο έχει περιέλθει στην Ελλάδα σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τριμελής επιτροπή για τη χάραξη των συνόρων με βάση τα πρωτόκολλά της Επιτροπής Διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23 Νοεμβρίου του 1926.

Το 2018 είχαμε πιάσει 2 Τούρκους στο ίδιο σημείο του Έβρου 

Το σημείο που οι Τούρκοι έχουν “στήσει” το νέο σκηνικό πρόκλησης στον Έβρο, δεν είναι η πρώτη φορά που απασχολεί. Το Σεπτέμβριο του 2018, στις 9 Σεπτεμβρίου συγκεκριμένα, ελληνικό περίπολο εντόπισε δύο Τούρκους στρατιώτες. Συνελήφθησαν στην περιοχή του Μελισσοκομείου,σύμφωνα με το militaire.gr
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ, οι δύο Τούρκοι είχαν υποστηρίξει ότι χάθηκαν και πέρασαν τα ελληνοτουρκικάσύνορα χωρίς να το καταλάβουν.
Στο συγκεκριμένο σημείο υπάρχει ελληνικό παρατηρητήριο, απ’ όπου Έλληνες στρατιωτικοί τούς εντόπισαν και τους μετέφεραν στο στρατόπεδο της Καβησού. Συγκεκριμένα ο ένας από τους δύο χάθηκε με αποτέλεσμα να βρεθεί επί ελληνικού εδάφους και στη συνέχεια ο δεύτερος αναζητώντας τον, πέρασε κι αυτός τα σύνορα.


Είχε υπάρξει επικοινωνία του τότε ΥΕΘΑ,Πάνου Καμμένου, με τον Τούρκο ομόλογο του, Χουλουσί Ακάρ, αλλά και του τότε αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη με τον Τούρκο ομόλογο του και δρομολογήθηκε άμεσα η παράδοση των δυο Τούρκων στρατιωτικών στη χώρα τους. Η ελληνική πλευρά δεν επιθυμούσε να δώσει συνέχεια και ήθελε να αντιμετωπίσει το περιστατικό όπως συνέβαινε και στο παρελθόν, πριν δηλαδή την σύλληψη των Κούκλατζη και Μητρετώδη.
Οι Τούρκοι επανέρχονται τώρα όχι τυχαία, αλλά με σχέδιο. Να υπενθυμίσουμε ότι από τα γεγονότα του Έβρου στο τέλος Φεβρουαρίου, οι Τούρκοι έχουν κάθε μέρα και σχεδόν όλο το 24ωρο μη επανδρωμένα αεροσκάφη να πετούν στην περιοχή. Προφανώς παρακολουθούν τα πάντα.
Η Τουρκία γνωρίζει ότι στον Έβρο το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ένας διαρκής πόλεμος φθοράς εναντίον της Ελλάδας. Φθορά σε δυνάμεις που θα απασχολούνται πολύ περισσότερο από το παρελθόν, αλλά και πολιτική φθορά στην κυβέρνηση ,με στόχο να την οδηγήσει σε κάποια βεβιασμένη ενέργεια. Χρειάζεται οπωσδήποτε ψυχραιμία, αρκεί αυτή να μην “μπερδεύεται” με την υποχωρητικότητα.

Λοβέρδος: «Για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα

Αντίθετος στις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια εμφανίστηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος, καλώντας την κυβέρνηση να απαντήσει «για πόσες δεκάδες μέτρα» υπάρχει ζήτημα στον Έβρο.
Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, το απόσπασμα της συνέντευξης του κ. Δένδια για την κατάσταση στον Έβρο « αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής».

Η συνέντευξη στην ΕΡΑ του Υπουργού Εξωτερικών για την κατάσταση στον Έβρο αποδίδει με σαφείς όρους είτε αφέλεια, είτε ευκολία προσαρμογής στις πολιτικές της Τουρκίας.
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν αποτελούν έκφραση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής

50 people are talking about this

Τις παραιτήσεις Δένδια και Παναγιωτόπουλου ζητάει ο Νίκος Κότζιας
 

Τις παραιτήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας, Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου αντίστοιχα, για το περιστατικό στη θέση Μελισσοκομείο στις Φέρες ζητάει ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς ο οποίος κάνει λόγο για «ραγιαδισμό της ΝΔ».
Ο πρώην ΥΠΕΞ μάλιστα αποκαλύπτει ότι η Τουρκία επιχείρησε να κάνει προβοκάτσια στο ίδιο σημείο και παλαιότερα, τα έτη 1978 και 2012, όμως όπως αναφέρει «οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου».

Η τοποθέτηση του Νίκου Κοτζιά:

«Ο ραγιαδισμός της ΝΔ μας έφερε τώρα μπροστά σε ένα νέο επεισόδιο, όπου η Τουρκία καταλαμβάνει ελληνικά εδάφη. Οι απαντήσεις που άκουσα ήταν:
Α) Δύο διαβήματα σε Αθήνα και Άγκυρα, όπου για το πρώτο δεν εξήγησε η ΝΔ ακόμα αν ήταν τηλεφωνικό, εγγράφως ή κλήθηκε, ως έπρεπε να γίνει, ο Τούρκος Πρεσβευτής στην Αθήνα. Στο δε δεύτερο, εστάλη, για λόγους υποβάθμισης, η δεύτερη της Πρεσβείας στην Άγκυρα να διαμαρτυρηθεί στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας, αντί του Πρέσβη ως έπρεπε να γίνει.
Β) Στη συνέχεια, το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «δεν έγινε κάτι το σοβαρό». Έτσι φαίνεται να αξιολογεί ο κ. Δένδιας κατάληψη ελληνικού εδάφους.
Ο κ. Δένδιας, που δεν γνωρίζει, ούτε καταλαβαίνει από εξωτερική πολιτική, δήλωσε ότι δεν τρέχει και τίποτα που οι Τούρκοι πήραν λίγη άμμο και λίγη λάσπη. Τα ίδια ακριβώς είχε πει όταν οι Τούρκοι μπήκαν παράνομα σε Κυπριακή ΑΟΖ αλλά και αιγιαλίτιδα ζώνη. Το ότι το επανέλαβε σήμερα, με άλλη αφορμή, δείχνει ότι δεν έχει και πρόθεση να μάθει.
Γ) Κατόπιν, κύκλοι της κυβέρνησης, αλλά και στην αντιπολίτευση, άρχισαν να λένε ότι «να ξέρετε» στον Έβρο επειδή τα νερά «ανεβοκατεβαίνουν» δεν είναι σαφές το τι ανήκει σε ποιόν. Δείγμα του πώς χρησιμοποιείται η ασχετοσύνη και η άγνοια προκειμένου να υποχωρήσουν οι ενδοτικοί. Στην πραγματικότητα η νησίδα για την οποία γίνεται ο λόγος έχει περιέλθει στην Ελλάδα, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε η τριμελής επιτροπή για τη χάραξη των συνόρων, με βάση τα πρωτόκολλά της Επιτροπής Διαχάραξης ελληνοτουρκικών συνόρων στις 23 Νοεμβρίου του 1926.
Δ) Οι αποφάσεις αυτής της επιτροπής αποτελούν υλοποίηση της Συμφωνίας της Λωζάνης ως προς την οριοθέτηση των ελληνοτουρκικών συνόρων. Η Τουρκία προσπάθησε να κάνει σε αυτό το σημείο προβοκάτσια το 1978 και το 2012. Μόνο που οι τότε ελληνικές κυβερνήσεις δεν παραδόθηκαν στις ορέξεις του Σουλτάνου.
Συμπέρασμα για να είμαι σαφής, όποιος υποβαθμίζει τη σημασία του επεισοδίου, γίνεται συνένοχος με την Τουρκία στην προσπάθειά που καταβάλλει να αχρηστεύσει τη Λωζάνη. Γίνεται υπεύθυνος για παράδοση ελληνικού εδάφους. Ο κ. Δένδιας καλό θα κάνει να παραιτηθεί, όπως και ο Υπουργός Άμυνας που δεν είδε, δεν κατάλαβε, πιθανόν και να μην πρόλαβε να ξυπνήσει».

https://www.pentapostagma.gr/