21.4.20

Χάνει η Τουρκία την εμπιστοσύνη των αγορών; Στα πρόθυρα κραχ;


Σε ομιλία του προς το έθνος ο Ερντογάν στις 13 Απριλίου για μία ακόμη φορά απέρριψε την επιλογή του ΔΝΤ. Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως “Η Τουρκία δεν θα υποκύψει στο πρόγραμμα του ΔΝΤ ή σε καμιά επιβολή που θα χρεώνει τη χώρα μας”. Ωστόσο η επείγουσα ανάγκη της Τουρκίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό και η αβεβαιότητα που την περιβάλλει, προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, κάτι που με τη σειρά του διευρύνει το χάσμα αξίας μεταξύ του δολαρίου των ΗΠΑ και της τουρκικής λίρας.
Με τις αυξανόμενες απώλειες στα έσοδα συναλλάγματος πού οφείλονται στις επιπτώσεις της επιδημίας, στις εξαγωγές, στον τουρισμό και σε άλλους τομείς, η Τουρκία δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να υποβάλει αίτηση στο ΔΝΤ για να ενισχύσει τα αποθεματικά της χώρας ή να δανειστεί επειγόντως σημαντικά ποσά από τις διεθνείς αγορές. Με βαθμολογία κινδύνου που ξεπερνά το 500, το υπουργείο οικονομικών της Τουρκίας, πρέπει τώρα να πληρώσει υψηλότερα κόστη και τόκους δανεισμού στο εξωτερικό κάτι το οποίο το 2019 ήταν στα επίπεδα του 7%. Αν η Τουρκία υποβάλει αίτηση για πόρους από το ΔΝΤ οι τόκοι που πρέπει να καταβληθούν θα είναι 1%.
Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να δεσμευτεί στις διαρθρωτικές προϋποθέσεις που αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας με το ΔΝΤ. Από την άλλη μεριά δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει την ετοιμασία των κυρώσεων των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας αν δεν εγκαταλείψει τα ρωσικά συστήματα s-400, κάτι το οποίο θα εμπόδιζε τον δανεισμό από το ΔΝΤ. Κάτω από τέτοιες συνθήκες η Τουρκία ενδέχεται να αντιμετωπίσει απώλεια εμπιστοσύνης στις διεθνείς αγορές μαζί με την πολιτική ζημιά που έχει προκληθεί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Ως εκ τούτου μία δύσκολη περίοδος περιμένει την τουρκική κυβέρνηση η οποία με δηλώσεις έχει αποκλείσει την επιλογή του ΔΝΤ. Η εικόνα που αντιμετωπίζει η Άγκυρα είναι ζοφερή καθώς το συνολικό ποσό εξωτερικού δανεισμού που πρέπει να εξοφληθεί φέτος όσον αφορά δημόσιο και ιδιωτικό χρέος, φτάνει τα 172 δισεκατομμύρια δολάρια.